Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία τόσο από τα μέλη του Δ.Σ. όσο και από τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου της πρότασης ανά άρθρο για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Διοίκηση του Οργανισμού για υπογραφή νέας ΣΣΕ.
Η πρόταση περιλαμβάνει οικονομικής φύσης θέματα αλλά και θεσμικά όπως άδειες και ασθένειες για να διασφαλιστεί η νομιμότητα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος που ελλοχεύει με τις παροχές που δίνονται με αποφάσεις των εκάστοτε Διοικήσεων.
Την Τρίτη 28 Μαΐου και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στο αμφιθέατρο των Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού με βασικό θέμα συζήτησης το περιεχόμενο της υπό διαβούλευσης πρότασης του Συλλόγου για ΣΣΕ.
Την Πέμπτη 30 Μαΐου και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση των τοπικών συμβούλων του Συλλόγου με βασικό θέμα συζήτησης το περιεχόμενο της υπό διαβούλευσης πρότασης του Συλλόγου για ΣΣΕ. Θα πρέπει να έχουν προηγηθεί τοπικές συνελεύσεις για επεξεργασία των προτάσεων πριν τη διαδικτυακή συνάντηση.

Ακολουθεί η πρόταση του Δ.Σ. του Συλλόγου για νέα ΣΣΕ .
 

1.            ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

 Στις διατάξεις της ρύθμισης αυτής υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου.

 2.           ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ  ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Για το σύνολο των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ από την 01.01.2025 συμφωνείται ως  αντιστάθμισμα για την μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων λόγω πληθωρισμού, ώστε να παραμένει αναλλοίωτη η αγοραστική αξία των αποδοχών τους, αύξηση επί των καταβαλλόμενων συνολικών τακτικών αποδοχών τους κατά τέσσερα (4,οο.%)

3.           ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το ανθυγιεινό επίδομα που καταβάλλεται σε εργαζομένους του ΟΚΑΝΑ δυνάμει της ΚΥΑ με Αριθμ. οικ. 2/35134/ΔΕΠ (ΦΕΚ Β 2611/21-04-2023), από την 01.01.2025 επεκτείνεται στο σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται καθημερινά σε δομές που εξυπηρετούν αυτοπροσώπως ωφελούμενους των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ.

4.           ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Αναγνωρίζεται ότι το ιατρικό προσωπικό του ΟΚΑΝΑ δικαιούται τα αντίστοιχα εκ του νόμου προβλεπόμενα για το ιατρικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) λόγω της ομοιότητας των καθηκόντων και των συνθηκών εργασίας τους και την ανάγκη διάκρισης τους από το λοιπό προσωπικό του ΟΚΑΝΑ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τους οποίους υπάρχουν διακριτές και σημαντικές διαφοροποιήσεις. Για την εφαρμογή του παρόντος η βαθμολογική κατάταξη για το ήδη υπηρετούν ιατρικό προσωπικό γίνεται σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας στον ΟΚΑΝΑ ως εξής: α) με συνολική υπηρεσία έως επτά (7) έτη από την ημερομηνία πρόσληψης στον ΟΚΑΝΑ στον βαθμό του Επιμελητή Β΄, β) με συνολική υπηρεσία άνω των επτά (7) ετών και μέχρι τα δεκαπέντε (15) έτη από την ημερομηνία πρόσληψης στον ΟΚΑΝΑ στον βαθμό Επιμελητή Α΄ γ) με συνολική υπηρεσία άνω των δεκαπέντε (15) ετών και μέχρι τα (20) έτη από την ημερομηνία πρόσληψης στον ΟΚΑΝΑ στον βαθμό του Διευθυντή Δ) με συνολική υπηρεσία άνω των είκοσι (20) ετών από την ημερομηνία πρόσληψης στον ΟΚΑΝΑ στον βαθμό του Συντονιστή Διευθυντή. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι ιατροί εισέρχονται με τον βαθμό του επιμελητή Β, και κατόπιν ακολουθούν την ανωτέρω εξέλιξη με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας στον ΟΚΑΝΑ.

Επιπλέον καταβάλλονται τα επιδόματα ειδικών συνθηκών και επιφυλακής στο σύνολο του ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού του ΟΚΑΝΑ.
 

5.           ΔΑΠΑΝΕΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

Σε γονείς – εργαζομένους των οποίων τα παιδιά φυλάσσονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και προσκομίζουν τις αντίστοιχες αποδείξεις η σχετική δαπάνη καλύπτεται από τον ΟΚΑΝΑ ποσού  200 € για το πρώτο τέκνο, 250 για δύο τέκνα, 330€ για τρίτα τέκνα και 400€ για τέσσερα τέκνα και άνω, δεδομένης της αδυναμίας λειτουργίας τέτοιων χώρων από τον ΟΚΑΝΑ ως έχει σχετική υποχρέωση.   

6.           ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΘΟΝΗΣ

Το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ με τη σύμφωνη γνώμη του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ θα εκδώσει εντός 10 ημερών από την υπογραφή της ΣΣΕ λίστα ειδικοτήτων εργαζομένων που απασχολούνται κατά κύριο λόγο σε οθόνες απεικόνισης και των οποίων η εργασία για λόγους εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού δεν δύναται να διακόπτεται είτε με αλλαγή δραστηριότητας τους, είτε με διαλείμματα, ώστε ο συνολικός χρόνος απομάκρυνσης τους από τη θέση εργασίας με οθόνη οπτικής απεικόνισης να είναι διάρκειας έως 15 λεπτών ανά δίωρο απασχόλησης ενώπιον της οθόνης. Στο προσωπικό αυτό για την προστασία της υγείας τους λόγω εργασίας σε οθόνες οπτικής απεικόνισης χορηγείται μηνιαίως ως αποζημίωση ποσό ίσο με το 1/8 του βασικού του μισθού.

7.           ΤΡΟΦΕΙΑ

Με την  προτεινόμενη συλλογική σύμβαση εργασίας συνομολογείται η καταβολή για λόγους κοινωνικής πρόνοιας, εξομάλυνσης της εργασιακής θέσης, βελτίωσης των όρων και των συνθηκών εργασίας καθώς και αύξησης της παραγωγικότητας από 01.01.2025 τροφείο ανερχόμενο στο ποσό των έξι (6,00) ευρώ ημερησίως και για είκοσι πέντε (25) ημέρες μηνιαίως για την κάλυψη των αναγκών διατροφής τους κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Η παραπάνω παροχή μπορεί να χορηγείται και σε μορφή προπληρωμένης (pre-paid) κάρτας για την προμήθεια εκ μέρους των δικαιούχων γευμάτων, έτοιμων φαγητών και τροφίμων έτοιμων προς κατανάλωση και ροφημάτων από συμβεβλημένο με τον ΟΚΑΝΑ κατά τόπους δίκτυο καταστημάτων.

8.           ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Τα συμβαλλόμενα μέρη έχοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, τη βελτίωση των όρων των  συνθηκών εργασίας τους, την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών στον ΟΚΑΝΑ καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας, αντιλαμβάνονται την ανάγκη διαμόρφωσης πλαισίου ιδιωτικής ασφάλισης του προσωπικού του ΟΚΑΝΑ για Ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή περίθαλψη για ασφάλεια ζωής από ασθένεια ή ατύχημα, για μερική ή ολική αναπηρία από ατύχημα.

          Κατ’ ελάχιστον με την ως άνω ιδιωτική ασφάλιση θα καλύπτεται:

-                      Ασφάλεια ζωής

-                      Απώλεια ζωής από ατύχημα, ΜΟΑ/ΜΜΑ από ατύχημα

-                      Απώλεια εισοδήματος από ασθένεια και ατύχημα

-                      Ιατροφαρμακευτικά έξοδα από ατύχημα

-                      Ευρεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

-                      Νοσοκομειακή περίθαλψη

-                      Εξωνοσοκομειακή περίθαλψη

-                      Νοσοκομειακό επίδομα με ημερήσιο ποσό

-                      Παροχές μητρότητας

-                      Σοβαρές ασθένειες

-                      Ετήσιο check up

          Το κόστος για κάθε εργαζόμενο, επίσης, κατ’ ελάχιστον θα είναι τριακόσια πενήντα (350,00) ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το ποσό των διακοσίων πενήντα (250,00) ευρώ θα καλύπτει ο ΟΚΑΝΑ και το ποσό των εκατό (100,00) ευρώ ο εργαζόμενος. Με ειδικότερα συμφωνία των μερών επιτρέπεται ευνοϊκότερη ρύθμιση.

9.           ΑΔΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (BURN OUT)

Στο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ χορηγείται επιπρόσθετη άδεια μίας (1) ημέρας μηνιαίως μετ’ αποδοχών για την πρόληψη του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out). Ο τρόπος λήψης της συγκεκριμένης άδειας θα καθοριστεί με εσωτερική εγκύκλιο του Οργανισμού.

10. ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Η ετήσια δαπάνη διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.0000) που ο ΟΚΑΝΑ δεσμεύει για την εκπαίδευση προσωπικού σε αντικείμενα συναφή με τα εργασιακά καθήκοντα του κατανέμεται στους αιτούντες – εργαζομένους με ανώτατο όριο το ποσό των χιλίων ευρώ (1.000€) ανά έτος και ανά άτομο.

 11. ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΟΥ

Μετά τη λήξη της νόμιμης αδείας μητρότητας στους γονείς – εργαζομένους ο χρόνος εργασίας μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως για τα πρώτα δύο (2) έτη και κατά μία (1) ώρα για τα επόμενα δύο έτη. Ο γονέας εντός του ανωτέρω συνολικού χρονικού διαστήματος δικαιούται άδεια ανατροφής τέκνου διάρκειας εννέα (9) μηνών μετ’ αποδοχών, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά του προηγούμενου εδάφιου μειωμένου ωραρίου. 

12. ΑΔΕΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ – ΙΑΤΡΩΝ

Προβλέπεται η δυνατότητα απόκτησης ψυχιατρικής ειδικότητας για τους νοσηλευτές με χορήγηση αδείας ενός (1) έτους μετ’ αποδοχών, με την προϋπόθεση ότι η απουσία από την εργασία τους δεν προκαλεί δυσλειτουργία στις υπηρεσίες του Οργανισμού. Άδεια απόκτησης εξειδίκευσης μέγιστης διάρκειας δύο (2) ετών σε τομείς σχετιζόμενους με το αντικείμενο εργασίας τους στον ΟΚΑΝΑ χορηγείται και στους ιατρούς του ΟΚΑΝΑ. Οι εργαζόμενοι (νοσηλευτές και ιατροί) που θα κάνουν χρήση της ανωτέρω άδειας δεν μπορούν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την εργασία τους πριν τη συμπλήρωση τριπλάσιου του χρόνου λήψης της αδείας χρόνου απασχόλησης τους στον ΟΚΑΝΑ.

13. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

13.1. Λόγω πανελλαδικής εμβέλειας του συλλόγου εργαζομένων ΟΚΑΝΑ και προς διευκόλυνση συνδικαλιστικής δράσης χορηγείται συνδικαλιστική άδεια τριών ημερών μηνιαίως στον Ταμία, στον Οργανωτικό Γραμματέα του συλλόγου καθώς και στα λοιπά μέλη του Δ.Σ.. Στα μέλη των λοιπών οργάνων του Συλλόγου, συγκεκριμένα στους εκπροσώπους των Τοπικών Συμβουλίων, στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και στους εκπροσώπους του συλλόγου που συμμετέχουν στη διοίκηση του ΤΑΣΕΟ, χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών ετησίως προκειμένου να είναι δυνατή η συγκέντρωση στην έδρα του συλλόγου στην Αθήνα για συντονισμό των συνδικαλιστικών δράσεων.

Για συντονισμό συνδικαλιστικής δράσης και λόγω πολυμελούς σύνθεσης των Τοπικών Συμβουλίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης χορηγείται επιπροσθέτως μία (1) τρίωρη συνδικαλιστική άδεια τον μήνα.

Προς διευκόλυνση του συνδικαλιστικού τους έργου και του θεσμικού τους ρόλου χορηγούνται στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου και στα μέλη του συλλόγου που συμμετέχουν στη διοίκηση του ΤΑΣΕΟ επιπροσθέτως τέσσερεις (4) ημέρες ετησίως συνδικαλιστικές άδειες.

13.2. Οι ανωτέρω άδειες χορηγούνται με αποδοχές

 14. ΑΔΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ


14.1. Εργαζόμενοι, οι οποίοι για λόγους ασθενείας αδυνατούν να εκτελέσουν την υπηρεσία τους, δικαιούνται αδείας ασθενείας μετά αποδοχών, που καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα τους και τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. διατηρεί το δικαίωμα να ελέγχει τη δηλωθείσα ασθένεια με ιατρό της επιλογής του. Σε περίπτωση αναρρωτικής αδείας για σοβαρό λόγο υγείας, οι αποδοχές του εργαζομένου καταβάλλονται κανονικά.

14.2. Απουσία του εργαζόμενου από τα καθήκοντά του λόγω ασθένειας, η οποία βεβαιώνεται αρμοδίως από τον ασφαλιστικό φορέα, θεωρείται δικαιολογημένη.

14.3. Με υπεύθυνη δήλωση του εργαζόμενου, χορηγείται άδεια ασθένειας, διάρκειας μιας (1) ημέρας με αποδοχές και μέχρι τρεις φορές κατ’ έτος.

14.4. Σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθένειας, η οποία είναι διάρκειας μέχρι και τριών (3) ημερών, για τις οποίες ο ασφαλιστικός φορέας δεν καταβάλλει στον εργαζόμενο επίδομα ασθένειας, ο Ο.ΚΑ.ΝΑ καταβάλλει σ’ αυτόν το σύνολο των δικαιούμενων αποδοχών για το διάστημα της απουσίας του.

14.5. Λοιπές αναρρωτικές άδειες χορηγούνται με βάση γνωμάτευση που εκδίδεται από γιατρό του οικείου ασφαλιστικού οργανισμού, στην οποία βεβαιώνεται η ανικανότητα για εργασία καθώς και η πιθανή διάρκειά της.

14.6. Για την χορήγηση αναρρωτικής άδειας εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του οικείου ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο είναι ασφαλισμένος ο εργαζόμενος, όπως κάθε φορά ισχύουν.

14.7. Ο χρόνος της αναρρωτικής άδειας αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας για κάθε συνέπεια και λαμβάνεται υπόψη για τη μισθολογική εξέλιξη του εργαζόμενου.

14.8. Ο εργαζόμενος που δεν προσήλθε στην υπηρεσία λόγω ασθένειας υποχρεούται να το αναγγείλει άμεσα με κάθε πρόσφορο μέσο αυθημερόν, στην οργανική δομή που είναι τοποθετημένος και στο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων του Ο.ΚΑ.ΝΑ., όπως εξειδικεύεται κάθε φορά από σχετική Εγκύκλιο του ανωτέρω αρμοδίου Τμήματος. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης που δεν οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, γίνεται ανάλογη περικοπή της αναρρωτικής άδειας.

14.9. Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. διατηρεί το δικαίωμα να ελέγχει τη δηλωθείσα ασθένεια με ιατρό της επιλογής του.

15. ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

15.1. Εργαζόμενοι του Ο.ΚΑ.ΝΑ. που πάσχουν ή έχουν σύζυγο ή τέκνο που πάσχει από νόσημα, το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας, δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές, που καταβάλλονται από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ., έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Η ειδική άδεια του προηγούμενου εδαφίου χορηγείται και σε εργαζόμενους που έχουν τέκνα που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down ή Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.), εφόσον αυτά είναι ανήλικα ή ενήλικα που δεν εργάζονται λόγω των παθήσεων αυτών. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δικαιούται την ειδική άδεια για περισσότερα από ένα πάσχοντα πρόσωπα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα δύο (32) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Σε περίπτωση που για το ίδιο πάσχον πρόσωπο δικαιούχοι της άδειας είναι περισσότεροι του ενός εργαζόμενοι του Ο.ΚΑ.ΝΑ., η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ΄ ανώτατο όριο σε τριάντα δύο (32) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο για το σύνολο των δικαιούχων εργαζομένων αθροιστικά. Με δήλωση των συνδικαιούχων εργαζομένων στο αρμόδιο Τμήμα του Ο.ΚΑ.ΝΑ. καθορίζεται ο αριθμός των ημερών που θα λάβει κάθε δικαιούχος εργαζόμενος από το σύνολο των τριάντα δύο (32) εργασίμων ημερών τον χρόνο που δικαιούνται για το ίδιο πάσχον πρόσωπο αθροιστικά.

15.2. Εργαζόμενοι του Ο.ΚΑ.ΝΑ. που δεν υπάγονται στην παράγραφο 4.1 του παρόντος άρθρου και έχουν ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω, ή ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, τα οποία δεν εργάζονται λόγω της αναπηρίας αυτής, με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω, δικαιούνται ειδική άδεια έξι (6) εργάσιμων ημερών με αποδοχές κάθε χρόνο, επιπλέον της κανονικής. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δικαιούται την ειδική άδεια για περισσότερα από ένα πάσχοντα πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Σε περίπτωση που για το ίδιο πάσχον πρόσωπο δικαιούχοι της άδειας είναι περισσότεροι του ενός εργαζόμενοι, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο για το σύνολο των δικαιούχων εργαζομένων αθροιστικά. Με δήλωση των συνδικαιούχων εργαζομένων καθορίζεται ο αριθμός των ημερών που θα λάβει κάθε δικαιούχος εργαζόμενος από το σύνολο των δέκα (10) εργάσιμων ημερών τον χρόνο που δικαιούνται για το ίδιο πάσχον πρόσωπο αθροιστικά. Η αναπηρία απαιτείται να πιστοποιείται από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα.

15.3. Οι άδειες των παραγράφων 4.1 ή 4.2 χορηγούνται, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτές, και σε εργαζόμενους του Ο.ΚΑ.ΝΑ. που έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες και τους έχει ανατεθεί δικαστικώς και η επιμέλεια των προσώπων αυτών, εφόσον η καθημερινή φροντίδα των προσώπων αυτών δεν παρέχεται από αρμόδια ιδρύματα και φορείς κοινωνικής πρόνοιας. Σε περίπτωση που η φροντίδα των προσώπων αυτών παρέχεται από αρμόδια ιδρύματα και φορείς κοινωνικής πρόνοιας, οι εργαζόμενοι του προηγούμενου εδαφίου δικαιούνται, κατά περίπτωση, το ήμισυ των προβλεπομένων αδειών των παραγράφων 4.1 και 4.2, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτές. Η άδεια της παραγράφου 4.1 χορηγείται στους δικαστικούς συμπαραστάτες και σε περίπτωση που οι συμπαραστατούμενοι πάσχουν από ανοϊκή συνδρομή, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.

15.4. Η ειδική άδεια της παραγράφου 4.1 χορηγείται και στους εργαζομένους του Ο.ΚΑ.ΝΑ. που πάσχουν οι ίδιοι ή ο σύζυγός τους ή το ανήλικο τέκνο τους από κακοήθεις νεοπλασίες, όπως λευχαιμίες, λεμφώματα και συμπαγείς όγκους, και ακολουθεί θεραπείες με χημικούς ή ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες ή ακτινοθεραπεία δικαιούνται ειδικής άδειας. Η άδεια αυτή χορηγείται κατόπιν προσκόμισης σχετικής πιστοποίησης από το αρμόδιο όργανο του ασφαλιστικού φορέα.

15.5. Στις ίδιες ως άνω περιπτώσεις χορηγείται επιπρόσθετα ειδική άδεια η οποία καλύπτει την ημέρα της θεραπείας και την επόμενη αυτής. Η άδεια αυτή χορηγείται κατόπιν σχετικής βεβαίωσης περί πραγματοποίησης της θεραπείας και μετά από την εξάντληση των δικαιούμενων αδειών κατά περίπτωση των παραγράφων 4.1 και 4.2 του παρόντος άρθρου.

15.6. Οι ειδικές άδειες με αποδοχές χορηγούνται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου Ο.ΚΑ.ΝΑ. ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου, ύστερα από αίτηση του εργαζομένου και την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και όπως αυτή εξειδικεύεται με Αποφάσεις και Εγκυκλίους του Ο.ΚΑ.ΝΑ.

15.7. Η ειδική άδεια της παραγράφου 4.1 και 4.2 του παρόντος άρθρου συμψηφίζεται με την άδεια λόγω σοβαρών νοσημάτων παιδιών, που προβλέπει η εργατική νομοθεσία του άρθρου 235 Π.Δ. 80/2022 (Κώδικας Ατομικού Εργατικού Δικαίου), καθώς και με την άδεια των εργαζομένων και των τέκνων/συζύγων του δυνάμει των άρθρων 76 παρ. 1 β) και 82 παρ. 4 του Π.Δ.80/2022 (Κώδικας Ατομικού Εργατικού Δικαίου), προκειμένου η συνολική άδεια των εργαζομένων για την ίδια αιτία – το σοβαρό λόγο υγείας- να μην υπερβαίνει το χρονικό διάστημα που ορίζεται στις παραγράφους 4.1 και 4.2 του παρόντος άρθρου.

16. ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

Επιτρέπεται η χορήγηση άδειας για ειδικούς λόγους, χωρίς αποδοχές, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν. Η άδεια χορηγείται με απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ., ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους. Η άδεια του προηγούμενου εδαφίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) μήνα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους. Για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός, αρμόδιο να αποφασίζει είναι μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.ΚΑ.ΝΑ..

17.ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥΣ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

17.1. Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) μπορεί να χορηγεί, με απόφασή του, στους εργαζόμενους άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης που αφορά στη συμμετοχή σε προγράμματα εισαγωγικής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, μετεκπαίδευσης και προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, εφ’ όσον η συμμετοχή κρίνεται ωφέλιμη γα τον Οργανισμό.

17.2.Το Δ.Σ. δύναται με απόφασή του να προτείνει σε εργαζόμενους την εκπαίδευση ή μετεκπαίδευσή τους, εάν το απαιτούν οι ανάγκες του Οργανισμού, σε γνωστικά αντικείμενα, τα οποία σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του Οργανισμού. Για την περίπτωση αυτή χορηγείται άδεια μετά αποδοχών. Η χρονική διάρκεια της άδειας, οι όροι της, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. και περιλαμβάνονται σε σχετική Εγκύκλιο του Οργανισμού.

17.3. Εργαζόμενοι του Ο.ΚΑ.ΝΑ., οι οποίοι μετεκπαιδεύτηκαν με έξοδα του Οργανισμού, υποχρεούνται να παραμείνουν σε αυτόν για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) ετών από τη λήξη της μετεκπαίδευσής τους. Σε περίπτωση αποχώρησης από τον Οργανισμό πριν από τη παρέλευση του ως άνω χρονικού διαστήματος, τότε, κατόπιν σχετικής απόφασης του Δ.Σ. οφείλουν να επιστρέψουν στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. τα καταβληθέντα χρηματικά ποσά.

17.4. Στους εργαζόμενους του Ο.ΚΑ.ΝΑ. που έχουν συμπληρώσει δύο (2) έτη πραγματικής υπηρεσίας στον Οργανισμό, μπορεί να χορηγείται μετά από αίτησή τους με απόφαση του Δ.Σ του Ο.ΚΑ.ΝΑ. άδεια εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης χωρίς αποδοχές, εφόσον το επιτρέπουν οι ανάγκες του Οργανισμού. Η χρονική διάρκεια της άδειας, οι όροι της, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ., χορηγείται δε για παρακολούθηση σπουδών, οι οποίες είναι απόλυτα σχετικές με το έργο του Οργανισμού.

17.5. Άδεια επιμόρφωσης είναι δυνατόν να χορηγείται σε όλους τους εργαζομένους, χωρίς λοιπές προϋποθέσεις, που μετέχουν:

α) Σε προγράμματα επιμόρφωσης που οργανώνονται από τον Οργανισμό ή από φορέα που έχει επιλεγεί από τον Οργανισμό.

β) Σε συνέδρια, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα, υπό τη διαζευκτική προϋπόθεση του να συμμετέχει επίσημα ο Οργανισμός ή να εγκρίνει τη συμμετοχή σε αυτά.

17.6. Η άδεια επιμόρφωσης, εφόσον είναι επ’ ωφελεία του Οργανισμού και το αντικείμενο συναφές προς την εργασία του εργαζομένου, χορηγείται μετά αποδοχών, και έχει διάρκεια ίση με τη διάρκεια των σεμιναρίων ή συνεδρίων προσαυξημένη κατά τις ημέρες τις αναγκαίες για τη μετάβαση και επιστροφή του εργαζόμενου. Με απόφαση του Δ.Σ. καθορίζονται οι τυχόν αποζημιώσεις καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

17.7. Τα ποσά οδοιπορικών, αποζημίωσης ή αμοιβής για σκοπούς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης προέρχονται αποκλειστικά και μόνον από τον προϋπολογισμό του Ο.ΚΑ.ΝΑ. με την επιφύλαξη των ποσών που προέρχονται από υποτροφίες Οργανισμών και Ιδρυμάτων, και είναι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

17.8.Οι προϋποθέσεις υποβολής αιτημάτων για εκπαιδευτικές ή υπηρεσιακές άδειες για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους, τα κριτήρια χορήγησης και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων που λαμβάνουν τις άδειες αυτές καθορίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα εσωτερική εγκύκλιο του Οργανισμού.

17.9. Σε κάθε περίπτωση άδειας για εκπαιδευτικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς, ο εργαζόμενος οφείλει να προσκομίσει στον Οργανισμό τα αντίστοιχα πτυχία ή πιστοποιητικά και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

17.10. Οι άδειες για επιμορφωτικούς ή επιστημονικούς λόγους (εκπαιδευτικές άδειες), οι οποίες εξειδικεύονται σε σχετική Εγκύκλιο του Οργανισμού, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες ετησίως για κάθε εργαζόμενο.

17.11. Χορήγηση άδειας σε εργαζόμενους στον Οργανισμό που τους έχει ανατεθεί ρόλος εκπαιδευτή αντίστοιχη με τις ημέρες που έχουν εργαστεί ως εκπαιδευτές.

18.ΑΔΕΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Στους εργαζόμενους που είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί σε σχολεία και ιδρύματα και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, χορηγείται άδεια εξετάσεων με πλήρεις αποδοχές. Η άδεια του προηγούμενου εδαφίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κατ’ έτος και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικά κατά την εξεταστική περίοδο που την ζητάει ο ενδιαφερόμενος.

19.ΕΙΔΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

19.1. Οι εργαζόμενες μητέρες που απασχολούνται στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως εκάστοτε προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία και δη στο άρθρο 229 του Π.Δ. 80/2022, δικαιούνται να λάβουν ειδική άδεια προστασίας μητρότητας διάρκειας εννέα (9) μηνών, όπως αναλυτικά ορίζεται στο άρθρο 228 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (Π.Δ. 80/2022), όπως ισχύει.

19.2. Εάν η μητέρα δεν κάνει χρήση της προβλεπόμενης από το άρθρο 228 Π.Δ. 80/2022 ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, δικαιούται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας την ως άνω ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας και στη συνέχεια το μειωμένο ωράριο που προβλέπεται στο άρθρο 229 Π.Δ. 80/2022, όπως ισχύει.

19.3. Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών καταβάλλει κανονικά τις μηνιαίες αποδοχές στις εργαζόμενες, αφαιρουμένων των χρηματικών ποσών που αναλαμβάνει να καλύψει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) ως ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της ισχύος της, ήτοι καθ’ όλο το εννιάμηνο.

19.4. Τα ίδια δικαιώματα έχει και ο πατέρας εργαζόμενος, στον οποίο έχει δικαίωμα η μητέρα να μεταβιβάσει μέρος της άδειας και συγκεκριμένα επτά (7) μήνες από την εν λόγω ειδική άδεια μητρότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις.

19.5. Όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης της εν λόγω άδειας, ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 228 του Π.Δ. 80/2022.

20. ΛΟΙΠΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ

20.1. Σε περίπτωση τέλεσης γάμου ή σύναψης συμφώνου συμβίωσης, χορηγείται άδεια πέντε (5) εργάσιμων ημερών, με αποδοχές. Η άδεια αυτή δεν υπολογίζεται στην κανονική ετήσια άδεια του εργαζομένου. Η διάρκεια της εν λόγω άδειας θα τροποποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

20.2. Στον πατέρα εργαζόμενο, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας στον Ο.ΚΑ.ΝΑ., χορηγείται υποχρεωτικά άδεια δεκατεσσάρων (14) εργάσιμων ημερών, με αποδοχές, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται να χορηγείται είτε α) δύο (2) ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε οι υπόλοιπες δώδεκα (12) χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία γέννησης, είτε β) μετά την ημερομηνία γέννησης, συνολικά ή τμηματικά, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία γέννησης. Για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, ο εργαζόμενος γνωστοποιεί αρμοδίως την πιθανολογούμενη ημέρα τοκετού, προκειμένου η υπηρεσία να λάβει εγκαίρως γνώση. Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως οκτώ (8) ετών, η άδεια των προηγούμενων εδαφίων χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.

20.3. Στους εργαζόμενους χορηγούνται τρεις (3) εργάσιμες ημέρες άδεια με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή συγγενούς του μέχρι δευτέρου βαθμού. Η διάρκεια της εν λόγω άδειας θα τροποποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

20.4. Στους εργαζόμενους χορηγείται για τη συμμετοχή σε δίκη ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου άδειας μίας (1) ημέρας. Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση από τη Γραμματεία του εν λόγω δικαστηρίου.

20.5. Εργαζόμενοι που έχουν ανήλικα τέκνα δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους. Για τους εργαζόμενους που είναι τρίτεκνοι , η ως άνω άδεια ανέρχεται σε επτά (7) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος και για τους εργαζόμενους που είναι πολύτεκνοι σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες. Για τους εργαζόμενους που είναι μονογονείς, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε οχτώ (8) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος. Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. το δικαίωμα είναι αυτοτελές για κάθε γονέα.

20.6. Οι εργαζόμενοι του Ο.ΚΑ.ΝΑ. δικαιούνται να απουσιάζουν τρεις (3) ώρες κάθε μήνα για τη διεκπεραίωση προσωπικών υποθέσεων.

20.7. Εργαζόμενος, ο οποίος ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και εργαζόμενος, ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία ή σε διαδικασία παροχής αιμοπεταλίων, δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) ημερών κάθε μία από τις αιμοληψίες με ανώτατο όριο τις έξι (6) αιμοληψίες ή παροχές αιμοπεταλίων το χρόνο.

20.8. Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης ειδική άδεια (εκλογική) με αποδοχές διάρκειας μίας (1) έως τριών (3) ημερών, κατά περίπτωση, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

20.9. Στις εργαζόμενες, στις οποίες εφαρμόζονται μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής χορηγείται άδεια επτά (7) εργάσιμων ημερών με πλήρεις αποδοχές, ύστερα από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού και του διευθυντή μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.).

20.10. Στις εργαζόμενες χορηγείται μία (1) ημέρα τον χρόνο με αποδοχές για ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. Η άδεια χορηγείται έπειτα από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού.

21.ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ-ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟ ΝΟΣΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ Η ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ.

21.1. Εργαζόμενος του Ο.ΚΑ.ΝΑ. που έχει αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή έχει παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή παιδιά έως 18 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω ή σύζυγο με αναπηρία 80% και άνω, τον οποίο συντηρεί και φροντίζει, δικαιούται μείωση του ωραρίου εργασίας του κατά μία (1) ώρα την ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών του. Το ποσοστό αναπηρίας βεβαιούται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις.

21.2. Η παράγραφος 21.1 εφαρμόζεται και για εργαζομένους που έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια ατόμου με ειδικές ανάγκες, καθώς και για ανάδοχους γονείς ατόμου με ειδικές ανάγκες, για όσο χρόνο διαρκεί η αναδοχή, εφόσον η καθημερινή φροντίδα των προσώπων αυτών δεν παρέχεται από αρμόδια ιδρύματα και φορείς κοινωνικής πρόνοιας.

21.3. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο μείωση του ωραρίου ισχύει και για τους τυφλούς ή παραπληγικούς-τετραπληγικούς, τους νεφροπαθείς τελικού σταδίου εργαζομένους του Ο.ΚΑ.ΝΑ.

21.4. Ο εργαζόμενος γονέας που δικαιούται το μειωμένο ωράριο για παιδί με αναπηρία του άρθρου 233 Π.Δ 80/2022 (Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου), δεν δικαιούται, κατ’ εφαρμογή του εν λόγω άρθρου και του παρόντος, συνολικά πέραν της μίας (1) ώρας ημερησίως για την κάλυψη των αναγκών του παιδιού του. Και στην περίπτωση αυτή, η μείωση του ωραρίου κατά μία ώρα θα είναι με αποδοχές.

Κατά τα λοιπά και για ό,τι δεν προβλέπεται, δεν ρυθμίζεται και δεν ορίζεται με τον παρόντα κανονισμό αναφορικά με τις άδειες, ισχύουν και εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες σχετικά, ευνοϊκότερες κείμενες διατάξεις.

22. ΑΔΕΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Στους εργαζόμενους γονείς, όπως προβλέπει ο Ν. 4808/2021, που έχουν χηρέψει και στον άγαμο γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια παιδιού, χορηγείται άδεια έξι (6) εργάσιμων ημερών ετησίως, με αποδοχές, επιπλέον αυτής που δικαιούνται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδειας οκτώ (8) εργάσιμων ημερών ετησίως.

1.Δικαιούχοι της εν λόγω άδειας, πέραν των χήρων και των άγαμων γονέων που έχουν την επιμέλεια του τέκνου είναι και οι εργαζόμενοι γονείς, ή τρίτα πρόσωπα, που τους έχει ανατεθεί η κατ’ αποκλειστικότητα άσκηση της γονικής μέριμνας του προσώπου του τέκνου/παιδιού με δικαστική απόφαση.

2.Δικαιούχοι της άδειας μονογονεϊκών οικογενειών είναι επίσης και οι γονείς στους οποίους έχει ανατεθεί η κατ’ αποκλειστικότητα άσκηση της επιμέλειας του προσώπου του τέκνου τους, με δικαστική απόφαση ή με έγγραφη συμφωνία λύσης του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης, ή σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης, ή ακύρωσης του γάμου.

23. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ

Ο ΟΚΑΝΑ θα αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες την εποπτεία του θεραπευτικού προσωπικού του Οργανισμού. Ως εξωτερικοί συνεργάτες θα επιλέγονται από το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ επιστημονικό θεραπευτικό προσωπικό με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με κάλυψη του οικονομικού κόστους από τον ΟΚΑΝΑ.

24. ΤΑΣΕΟ

Το Ταμείο Αλληλεγγύης Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ (ΤΑΣΕΟ) ενισχύεται ετησίως από τον ΟΚΑΝΑ με ποσό που αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο σε ποσοστό 1% επί του ετήσιου προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ

25. ΑΡΧΗ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις τους κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας και που προβλέπονται από Νόμους, Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, Σ.Σ.Ε., Δ.Α., Εσωτερικούς Κανονισμούς, ατομικές συμβάσεις εργασίας και πρακτική δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.

26. ΔΙΑΡΚΕΙΑ Σ.Σ.Ε.

Η ισχύς της παρούσας είναι τριετής και η εφαρμογή της άρχεται την 1η Μαΐου του έτους και λήγει την 30η Απριλίου του έτους 2027

Σχόλια