ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η απόφαση του θέματος 1 της 14ης/12-04-2024 Συνεδρίασης του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, η οποία κοινοποιήθηκε στο προσωπικό του Οργανισμού με το υπ. αριθμ. 21066/12-04-2024 έγγραφο με θέμα «Σχετικά με την καταβολή αποδοχών από τον Οργανισμό λόγω ανυπαίτιου κωλύματος παροχής εργασίας (ασθένεια) των εργαζομένων του με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, για το χρονικό διάστημα από την αναγγελία στον ασφαλιστικό φορέα μέχρι την έναρξη της επιδότησης (1 έως 3 ημέρες)», αποτελεί κατάφωρη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα των εργαζομένων.

Δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τους συναδέλφους που υποβάλλονται συχνά σε θεραπείες και ούτε το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο θα αναγκαστούν ασθενείς συνάδελφοι να προσέρχονται στην εργασία τους με κίνδυνο αφενός την επιδείνωση της υγείας τους και αφετέρου τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας στους λοιπούς συναδέλφους αλλά και στους ωφελούμενους.

Η ανωτέρω παροχή συμπεριελήφθη σε εγκύκλιο του Οργανισμού το 1996 που εξέδωσε ο τότε Γενικός Διευθυντής Δ. Πλατανιάς και παρέμεινε ενεργή έως και σήμερα.

Η Γνωμοδότηση που ζητήθηκε από τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου περί της νομιμότητας ή μη των όσων ορίζει το νέο έγγραφο της Διοίκησης, αναφέρει ότι ο ΑΝ 178 του 1967 είναι σε ισχύ και σε αυτόν εμπίπτει και ο ΟΚΑΝΑ ως ΝΠΙΔ.

Ξέχωρα από την εφαρμογή της νομιμότητας όμως, η Διοίκηση του Οργανισμού -εφόσον το επιθυμεί- μπορεί να συνεχίσει την συγκεκριμένη παροχή προς τους εργαζόμενους, μέσω της συμπεριλήψής της είτε σε ΣΣΕ είτε σε Κανονισμό εργασίας όπως ισχύει σε δεκάδες Οργανισμούς.

(τη γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων του Συλλόγου μπορείτε να τη διαβάσετε στο τέλος του κειμένου)

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τη Διοίκηση του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της οποίας, παρόλα τα επιχειρήματα που τέθηκαν από όλα τα παρευρισκόμενα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ παρέμεινε στην αρχική του θέση περί εφαρμογής της απόφασης του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ στη βάση της νομιμότητας και δε δέχτηκε τη θέση του Συλλόγου περί αναστολής εφαρμογής του εγγράφου μέχρι να βρεθεί τρόπος που να καλύπτει και τη Διοίκηση αλλά και τους εργαζόμενους στο θέμα των βραχυχρόνιων ασθενειών.

Συμφωνήθηκε, όμως, να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για υπογραφή ΣΣΕ στην οποία μπορεί να εισαχθεί διάταξη για τις ασθένειες που να καλύπτει -στο θέμα των ασθενειών- τόσο τη Διοίκηση όσο και τους εργαζόμενους. Στη διαπραγμάτευση θα εισαχθούν εκ μέρους του Συλλόγου και άλλα θέματα για να μπουν σε ΣΣΕ.

Για αυτό το λόγο οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου ήδη επεξεργάστηκαν πρόταση για έναρξη των διαπραγματεύσεων που εισάγουν στη συζήτηση και οικονομικής φύσης θέματα αλλά και θεσμικά όπως άδειες και ασθένειες για να διασφαλιστεί η νομιμότητα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος που ελλοχεύει στις οικειοθελείς παροχές των εκάστοτε Διοικήσεων.

Η πρόταση του Συλλόγου για υπογραφή ΣΣΕ θα αναρτηθεί στο blog του Συλλόγου μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία της από τα μέλη του Δ.Σ. και τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου. Στη συνέχεια θα αποσταλεί -σύμφωνα με τη διαδικασία -μέσω των νομικών συμβούλων του Συλλόγου εξώδικη κλήση για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα.

Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες μπορούν να τις αποστείλουν στο mail του Συλλόγου silogos@okana.gr μέχρι την Τετάρτη 15 Μαΐου με την ένδειξη «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ», αφού κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μπορούν να εισάγονται και επιπλέον θέματα προς διαπραγμάτευση επιπλέον των όσων έχουν τεθεί αρχικά.

Στη συνεδρίασή του το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε τη διεξαγωγή Γενικών και Τοπικών Συνελεύσεων μέσα στον μήνα Μάιο. 
 
Ακολουθεί η γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων του Συλλόγου
 
 




 




Σχόλια