ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΙΚΗΣΕ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΒΙΚΕΣ ΡΗΤΟΡΙΚΕΣ

Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε από τους εργαζόμενους του Οργανισμού στο ΑΚΗΑ Πειραιά ότι τους ανακοινώθηκε από τη Διοίκηση του Οργανισμού το κλείσιμο της δομής αστέγων στον Πειραιά, τις επόμενες ημέρες.

Δυστυχώς επικράτησαν οι απαράδεκτες και αδικαιολόγητες πιέσεις μιας μικρής ομάδας «αγανακτισμένων» πολιτών οι οποίοι από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της δομής εναντιώθηκαν με κάθε τρόπο στην λειτουργία της. Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ πριν μερικούς μήνες, είχε καταγγείλει τις φοβικές και ρατσιστικές αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί από περιοίκους της δομής, από δημοτικούς συμβούλους, ακόμη και από τον ίδιο το Δήμαρχο Πειραιά.

Ελπίζαμε ότι θα πρυτανέψει η απλή λογική και η σκέψη για φροντίδα των αστέγων της περιοχής του Πειραιά. Αντίθετα, επικράτησε η απαξιωτική λογική του «μακριά από εδώ και όπου θέλει ας είναι….» και ο κοινωνικός στιγματισμός ενάντια σε μια ταλαιπωρημένη και αφρόντιστη ομάδα συμπολιτών της τοπικής κοινωνίας.

Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση, για υποχώρηση στα αντιδραστικά αντανακλαστικά ορισμένων, που εξυπηρετούν καθαρά μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η εντολή για κλείσιμο της δομής, όπως πληροφορηθήκαμε από δηλώσεις του Δημάρχου Πειραιά, ήρθε μετά από συνάντηση του ιδίου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Μπρατάκο.

Καταγγέλλουμε το Δήμαρχο Πειραιά, ο οποίος δεν υπερασπίστηκε τη δημιουργία της δομής που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τους πολίτες της περιοχής του Πειραιά. Αυτή η δομή λειτούργησε για να προσφέρει τόσο έναν ασφαλή χώρο παραμονής, και να παρέχει υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, σίτισης, ένδυσης όσο και υπηρεσίες ξεκούρασης και φιλοξενίας για λίγες ώρες, με τη βασική υγειονομική φροντίδα, με υπηρεσίες βραχείας ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, με δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης με απώτερο στόχο την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε ένα περιβάλλον ασφαλές και οικείο. Αντίθετα, για να αποφύγει το όποιο πολιτικό κόστος επεδίωξε και τελικά πέτυχε την εκδίωξη της δομής από τον Πειραιά. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να πετάξει τους ωφελούμενους της δομής στο δρόμο, με συνέπεια να μείνουν αφρόντιστοι και πεινασμένοι. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τις βλαπτικές επιπτώσεις που τυχόν θα προκύψουν στη Δημόσια Υγεία της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον πέτυχε να αφήσει στο δρόμο εργαζόμενους που εργαζόντουσαν στη δομή. Εύγε του….

Είναι η δεύτερη φορά, μετά την απαίτηση για κλείσιμο της μονάδας υποκατάστασης στην Νοταρά πριν από 14 περίπου χρόνια, που δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα, στον ίδιο Δήμο, για τους ίδιους λόγους.

Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία την ίδια ώρα που ανακοινώνει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για τον χώρο των εξαρτήσεων, την ίδια στιγμή δείχνει δειλή και ανήμπορη να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια ευάλωτων συμπολιτών μας και κλείνει μια δομή.

Καταγγέλλουμε τέλος τη Διοίκηση του Οργανισμού η οποία υπέκυψε στις πιέσεις και εντολές της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για κλείσιμο της Δομής εγκαταλείποντας στη συγκεκριμένη περίπτωση την προσπάθεια για ολιστική φροντίδα των ευάλωτων ομάδων να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους..

Καλούμε τη Διοίκηση καταρχήν να μην εγκαταλείψει τους ωφελούμενους της δομής στο έλεος τους. Να τους δώσει τη δυνατότητα φιλοξενίας και στέγασης στις υπόλοιπες δομές που διατηρεί ο Οργανισμός στην Αθήνα. Αφού δεν ενδιαφέρει το Δήμαρχο Πειραιά σε ποιο χώρο και με ποιόν τρόπο θα φροντιστούν οι συμπολίτες του, ας το πράξει ο ΟΚΑΝΑ.

Καλούμε τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να καλύψει με κάθε τρόπο τους συναδέλφους που θα βρεθούν στο δρόμο, μετά το κλείσιμο της δομής και να τους απορροφήσει σε οποιαδήποτε άλλη δομή του ΟΚΑΝΑ.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ όπως έκανε μέχρι και σήμερα με την τακτική παρουσία του στη δομή στις εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις των «αγανακτισμένων» πολιτών της περιοχής προς συμπαράστασή τους, έτσι και τώρα θα παρέχει κάθε νομική βοήθεια στους συναδέλφους για την αποκατάσταση τους και την εύρεση οποιασδήποτε νομικής λύσης που θα τους δικαιώσει και αποκαταστήσει.


Σχόλια