ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Βαρτζόπουλο μετά από αίτημα του Δ.Σ. του Συλλόγου. Στην συνάντηση τέθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ. τα εξής θέματα:

1.    το μισθολόγιο των ιατρών

2- η επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλες τις ειδικότητες που έρχονται σε καθημερινή επαφή με ωφελούμενους των προγραμμάτων στο πλαίσιο της ισότητας όπως διοικητικοί των μονάδων, φύλακες κτλ, και έχουν αναλυτικά περιγραφεί στην απαντητική επιστολή του Συλλόγου προς τον Διευθυντή του Υπουργού Υγείας φέτος τον Ιούνιο

3.    για το διοικητικό προσωπικό των Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού ζητήθηκε η ένταξή τους στους δικαιούχους του επιδόματος παραγωγικότητας/αποδοτικότητας, όπως αυτό έχει ανακοινωθεί ότι θα προβλέπεται στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει μέσα στο 2024.

4.   όλοι οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στον ΕΟΠΑΕ με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου να μετατραπούν οι σχέσεις εργασίας τους σε ΙΔΑΧ

5.   άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται στον ΟΚΑΝΑ μέσω των πινάκων του λοιπού επικουρικού προσωπικού θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να τους ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Αφού όλες οι δομές του ΟΚΑΝΑ στηρίζονται στο λοιπό επικουρικό προσωπικό και κυρίως οι Κεντρικές Υπηρεσίες αυτού.

Σε αυτά τα θέματα ο κ. Βαρτζόπουλος και οι συνεργάτες του ανέφεραν:

Για το μισθολόγιο των ιατρών.

Έχει ήδη κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών θεμάτων η πρόταση που έχει επεξεργαστεί ο νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου και έχει δοθεί από τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ στο Υπουργείο Υγείας για ενσωμάτωση στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου

Για την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Οποιαδήποτε αλλαγή στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος θα πρέπει να γίνει με νέα ΚΥΑ και αφού λάβει την έγκριση προηγουμένως της Επιτροπής που έχει οριστεί για να εξετάζει τα αιτήματα φορέων και ειδικοτήτων προς ένταξη στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος. Δεν μπορεί να ενταχθεί οποιαδήποτε επέκταση σε νομοσχέδιο. Αλλά αφού το αίτημα έχει σταλεί από το Σύλλογο στην Επιτροπή θα αναμένει το Υπουργείο Υγείας θα ζητήσει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής.

Για την καθιέρωση επιδόματος παραγωγικότητας/αποδοτικότητας

Θα αναμένει το Υπουργείο Υγείας τη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί μέσα στο 2024 και όσον αφορά το συγκεκριμένο επίδομα θα προχωρήσει στις ενδεδειγμένες ενέργειες που χρειάζεται.

Για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε ΙΔΑΧ

Δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα αυτόματης μετατροπής των συμβάσεων ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ. Αυτό, όμως που θα κάνει το Υπουργείο Υγείας είναι ότι θα  δώσει τη δυνατότητα  για ένα μεγάλο αριθμό προσλήψεων προσωπικού στον ΕΟΠΑΕ, όλων των ειδικοτήτων (και διοικητικών) μέσα στο 2024.Ο ΟΚΑΝΑ έχε ήδη ζητήσει για το 2024, 265 θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Για την παράταση των συμβάσεων του λοιπού επικουρικού προσωπικού

Δεν υφίσταται κανένα θέμα, και θα ισχύσει ότι ακριβώς έχει εξαγγελθεί και για το λοιπό επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ

Για τον ΕΟΠΑΕ στα ερωτήματα που του έθεσαν τα μέλη του Δ.Σ. σχετικά με όσα αναγράφονται στο προσχέδιο που έχει κυκλοφορήσει ο κ. Βαρτζόπουλος ανέφερε:

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και θα ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Η λειτουργία του ΕΟΠΑΕ θα ξεκινήσει την 1/4/2024 και όχι από 1/1/2024 που αναφέρει το προσχέδιο. Έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στο κείμενο που έχει κυκλοφορήσει και θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες και άλλες από τα αρμόδια Υπουργεία. Θα δοθεί η δυνατότητα ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΟΠΑΕ με προσλήψεις αορίστου χρόνου όλων των ειδικοτήτων και τόνισε ότι όλα τα εργασιακά κεκτημένα και δικαιώματα των εργαζομένων  διασφαλίζονται στο ακέραιο. Δεσμεύτηκε ότι ο νέος Οργανισμός θα είναι δημόσιος, θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και θα είναι 100% επιχορηγούμενος από το κράτος, όπως είναι και ο ΟΚΑΝΑ. Θα ξαναγίνει συνάντηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου με την κατάθεση του νομοσχεδίου και θα κληθεί και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής να παρουσιάσει τις θέσεις του.Στον νέο εσωτερικό κανονισμό του νέου οργανισμού,που θα φτιαχτεί από τον ΕΟΠΑΕ, θα επιλύονται όσα λειτουργικά ζητήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, διάρθρωσης υπηρεσιών κτλ δεν μπορούν να αναφέρονται σε ένα νομοσχέδιο.

Στο τέλος της συζήτησης τέθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. το θέμα των Κέντρων Πρόληψης και διατυπώθηκε η πάγια θέση του Συλλόγου για ένταξη των Κέντρων Πρόληψης στο νέο φορέα. Εάν, όμως δε βρεθεί βιώσιμη λύση στο θέμα των Κέντρων Πρόληψης τα μέλη του Συλλόγου ζήτησαν να δοθεί η δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους από τα Κέντρα Πρόληψης το επιθυμούν να ενταχθούν στον ΕΟΠΑΕ.

Όλη η συζήτηση για τον ΕΟΠΑΕ στηρίχτηκε στα όσα αναγράφονται στο προσχέδιο που έχει κυκλοφορήσει. Η τελική θέση του Συλλόγου για τη δημιουργία του νέου φορέα θα διαμορφωθεί μετά την δημοσίευση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου.

 

Σχόλια