ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΑΕ

Την Τρίτη 7  Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τη Διοίκηση του Οργανισμού.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η δημιουργία του νέου φορέα. Ο κ. Θεοχάρης στα ερωτήματα των μελών του Δ.Σ του Συλλόγου σχετικά με τον νέο Οργανισμό, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, το αίτημα του Συλλόγου για για μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης σε ΙΔΑΧ, τη χρηματοδότηση του νέου φορέα κτλ  ανέφερε ότι "ο νέος Οργανισμός θα είναι δημόσιος, 100% επιχορηγούμενος από το κράτος και οι υπηρεσίες που θα παρέχει θα είναι δωρεάν. Πρόκειται για συγχώνευση όλων των εγκεκριμένων φορέων που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις έτσι ώστε να υπάρχει μια κοινή πύλη για τον εξυπηρετούμενο και μετά να ακολουθεί «πλοήγηση» μέσα στο δίκτυο των υπηρεσιών του νέου φορέα. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η ομογενοποίηση και ο συντονισμός όλων των προγραμμάτων και δράσεων ώστε κάθε περιοχή της χώρας να διαθέτει όλο το φάσμα των υπηρεσιών που απαιτεί η κοινωνία. Δεν πρόκειται να χαθεί καμία θέση εργασίας και θεραπείας αντίθετα θα ενισχυθεί ο νέος Οργανισμός με το απαιτούμενο προσωπικό, όπου αυτό χρειάζεται" και ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. ότι ο ΟΚΑΝΑ έχει ζητήσει από το ΥΠΕΣ 265 προσλήψεις ΙΔΑΧ. Σε σχετικό ερώτημα ανέφερε, πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τις συμβάσεις των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως επικουρικοί, ΕΣΠΑ, ΔΠΥ, ΟΑΕΔ. "Στον νέο Οργανισμό θα μεταφερθούν αυτόματα όλα τα εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα των εργαζομένων (όπως άδειες, burn out, συμβάσεις κτλ). Επιπλέον, θα υπάρχει στο νομοσχέδιο πρόβλεψη για επίλυση του ζητήματος αμοιβής των ιατρών ΙΔΑΧ του Οργανισμού. Οι συμβάσεις των εργαζομένων θα είναι όπως και τώρα πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης εκτός των ιατρών που θα παραμείνουν μόνο πλήρους. Θα υπάρχει μεταβατική περίοδος και μεταβατικές διατάξεις μέσα στο νομοσχέδιο (μέχρι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση) το οποίο μετά από επεξεργασία από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής θα «ανέβει» στο open gov για διαβούλευση και στη συνέχεια θα εισαχθεί στη βουλή προς έγκριση. Αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του ΕΟΠΑΕ". Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του νέου Οργανισμού, ο Πρόεδρος μας ενημέρωσε πως θα μεταφερθούν αυτούσιοι οι προϋπολογισμοί των υπό συγχώνευση φορέων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση όπου ομόφωνα δόθηκε η έγκριση για την έκδοση του κοινού δελτίου τύπου μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία του χώρου και επιφυλάχτηκε το σώμα για τη διαμόρφωση τελικής άποψης του Συλλόγου μετά την δημοσίευση του νομοσχεδίου. Την ίδια ακριβώς στάση κράτησε το σώμα και στη συνέλευση στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου.

Στις συνελεύσεις το σώμα ενέκρινε τις προτάσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου σχετικά με την εξαγγελία για τη δημιουργία του νέου φορέα αλλά και με τον απαράδεκτο τρόπο που έγινε. Συγκεκριμένα δηλώθηκε η μεγάλη έκπληξη για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα για τις εξαρτήσεις την οποία πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ. Εκφράστηκε έντονα αφενός ο προβληματισμός για το γεγονός ότι κανένα σωματείο από τα εμπλεκόμενα στο χώρο των εξαρτήσεων δεν συμμετείχε στη διαμόρφωση του σχεδίου του νέου Οργανισμού, αφετέρου η ελπίδα τουλάχιστον στη διαβούλευση του νομοσχεδίου, που θα ακολουθήσει, να γίνουν δεκτές οι όποιες προτάσεις κατατεθούν εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ και αυτός ο διάλογος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι προσχηματικός.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων μεταξύ των φορέων στο χώρο των εξαρτήσεων με περισσότερα από 1000 ενεργά μέλη, εδώ και χρόνια έχει διατυπώσει τη θέση του για ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου Οργανισμού που θα αφορά όλους τους φορείς που  ασχολούνται με τις εξαρτήσεις και απευθύνονται στον ίδιο πληθυσμό στόχο. Μέσα σε αυτόν τον Οργανισμό θα ενσωματώνονταν  η πρόληψη, η θεραπεία, η μείωση της βλάβης και η επανένταξη.  Αυτή η θέση του Συλλόγου συνοδευόταν από προ απαιτούμενα, όπως η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και «θεραπείας», η εξασφάλιση όλων των εργασιακών κεκτημένων που υπάρχουν στους υφισταμένους φορείς και η παροχή δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών μέσα από ένα δημόσιο ενιαίο φορέα για όλες τις εξαρτήσεις. Το Δ.Σ. του Συλλόγου εμμένει στη διακηρυγμένη αυτή θέση του και δε θα δεχτεί καμία έκπτωση στα προ απαιτούμενα που έχει θέσει. Υποστηρίζει επιπλέον τον πλουραλισμό των θεραπευτικών παρεμβάσεων, προς όφελος των εξυπηρετούμενων και της κοινωνίας, έτσι όπως εκφράζονται μέχρι τώρα από τους επιμέρους φορείς.

Έχοντας εκφράσει εδώ και χρόνια αυτή τη θέση ο Σύλλογος θα προσέλθει στη διαβούλευση με θετική και εποικοδομητική διάθεση, αλλά επειδή  «ο…. διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» επιφυλασσόμαστε για την τελική θέση μας η οποία θα ληφθεί, αφού γίνουν γνωστά τα άρθρα του υπό ψήφιση νομοσχέδιου και αφού συζητηθούν στις Γενικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν. Ήδη έχει ξεκινήσει ένας κύκλος συζητήσεων με τα όμορα σωματεία του χώρου εν αναμονή των όσων θα προβλέπει το νομοσχέδιο.

Σχόλια