ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

 


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Για τις επικίνδυνες συνθήκες στις δομές άμεσης πρόσβασης

Η κατάσταση στις δομές άμεσης πρόσβασης (Υπνωτήριο, Ξενώνας, ΧΕΧ, Κέντρο Ημέρας) είναι εκρηκτική. Συνάδελφοί μας βρίσκονται σε κίνδυνο ακόμα και για τη σωματική τους ακεραιότητα, λόγω του ανορίωτου πλαισίου λειτουργίας αυτών των δομών, της κατεύθυνσης αποκλειστικά στη μείωση της βλάβης και όχι στην απεξάρτηση, των ελλείψεων αναγκαίου προσωπικού και εκπαίδευσης. Η ουσιαστική βοήθεια που θα μπορούσε να παρασχεθεί προς τους χρήστες πνίγεται από την πολιτική που αντιμετωπίζει την ολόπλευρη στήριξή τους ως κόστος, αφήνοντάς τους τελικά στο έλεος της εξάρτησης απλώς μακριά «απ’ τα μάτια του κόσμου», όση διάθεση και αν έχουν οι εργαζόμενοι να τους βοηθήσουν.

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ καταγγέλλουμε τη μεθοδική απαξίωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού, που έχει ως μοναδικό γνώμονα τη λογική κόστους-οφέλους. Έπειτα, από το απαράδεκτο και αιφνιδιαστικό κλείσιμο μονάδων του ΟΚΑΝΑ σειρά έχουν καταγγελίες εργαζομένων σε δομές του οργανισμού οι οποίοι μιλούν για επισφαλείς συνθήκες εργασίες ενώ εκφράζουν φόβους ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητα δεδομένου ότι εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα:

·       Στις Μονάδες Άμεσης Πρόσβασης, αποκρύπτονται εσκεμμένα εργατικά ατυχήματα και περιστατικά ωμή βίας, με πιο χαρακτηριστικά μέσα στον προηγούμενο μόλις μήνα, τον ξυλοδαρμό εργαζόμενης στο Κέντρο Ημέρας στην Αθήνα, την απειλή με όπλο σε νοσηλεύτρια στο ΧΕΧ και τον τραυματισμό μεταξύ ωφελούμενων στο Κέντρο Ημέρας στην Πάτρα

·       Εργαζόμενοι καταγγέλλουν αλλεπάλληλα κρούσματα αυταρχισμού, πολλοί εξωθούνται σε παραίτηση λόγω των συνθηκών εργασίας, αναγκάζονται να αφήνουν τα πόστα τους και να διώχνουν τους χρήστες από τον περίγυρο για να ελέγχουν την «όχληση», επιτελούν καθήκοντα φροντιστή λόγω έλλειψης αναγκαίου προσωπικού, ενώ η μετακίνηση στις δομές αυτές χρησιμοποιείται ως «μπαμπούλας» για αυτούς που αγωνίζονται και διεκδικούν

·       Καταγγέλλουν εργασία χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες φύλαξης, πολλές φορές σε μονοβάρδιες λόγω ελλιπούς προσωπικού, χωρίς μέριμνα για στήριξη και εκπαίδευση,

·       Οι κοριοί έκαναν πάρτι σε κοινόχρηστους και μη χώρους, μαζί και στα σπίτια εργαζομένων και χρειάστηκαν μήνες για να αντιμετωπιστεί κάπως το ζήτημα

·       Οι εργαζόμενοι σε όλες τις δομές του Οργανισμού είναι κυριολεκτικά απροστάτευτοι χωρίς ΣΣΕ, με μισθολογικά ζητήματα να εκκρεμούν (πχ. ασφαλιστικά μέτρα, ανθυγιεινό,) σε ένα καθεστώς συνεχούς ανακύκλωσης λόγω των ελαστικών σχέσεων εργασίας( ΕΣΠΑ, ΙΔΟΧ, ΣΜΕ),

·       Σχεδόν όλες οι ΜΟΘΕ επιβαρύνονται λόγω του ταυτόχρονου κλεισίματος άλλων μονάδων χωρίς να υπάρχει συντονισμένος σχεδιασμός και με γνωστές τις υλικοτεχνικές και όχι μόνο ελλείψεις που επικρατούν

·       Οι ξαφνικές απροειδοποίητες μέσα στον Οκτώβρη απολύσεις δεκάδων συναδέλφων μας που είχαν τοποθετηθεί ως «δανεικοί» από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης, έρχονται ως αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής μη ανανέωσης των συγκεκριμένων προγραμμάτων ΕΣΠΑ από τη διοίκηση, ενώ υπάρχουν 120 κενές θέσεις στα ΚΠ και οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις καθυστερούν εδώ και μια δεκαετία!

Την ίδια ώρα το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων του Οργανισμού κωφεύει επιδεικτικά και «κλείνει τα αυτιά του» στην έκρυθμη αυτή κατάσταση ενώ δεν διστάζει να κανονίσει μέσα σε αυτή τη συγκυρία, ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Αλήθεια, ποιος είναι ο ρόλος ενός σωματείου τελικά; Να επιτελεί καθήκοντα ταξιδιωτικού γραφείου ή να στέκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας, να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων παίρνοντας σαφή και ξεκάθαρη θέση αναδεικνύοντας τα ζητήματα που προκύπτουν;!

To «Πάμε και όπου βγει» δεν μπορεί να αποτελεί κυρίαρχο αφήγημα στους χώρους δουλειάς μας. Την επαγγελματική εξουθένωση, την επικινδυνότητα στην εργασία μας, τα ολοένα και συχνότερα εργατικά ατυχήματα, την επισφάλεια, την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και τις πολλαπλές ταχύτητες εργαζομένων χωρίς εργασιακά δικαιώματα αλλά με ημερομηνία «λήξης» δεν τα γεννά και δεν τα φέρνει καμία κακιά στιγμή. Τα γεννά η εντατικοποίηση, η λογική κόστος-όφελος αλλά και η σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Τα παραπάνω μας προβληματίζουν και για την κατεύθυνση της εδώ και χρόνια διακηρυγμένης συγχώνευσης φορέων απεξάρτησης, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας και θα κινείται με γνώμονα τις κατευθύνσεις αυτές και όχι την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των εξαρτημένων με στόχο την απεξάρτηση και επανένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την ολόπλευρη στήριξη μας στους εργαζόμενους που σηκώνουν ανάστημα και διεκδικούν τα αυτονόητα τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ανθρώπους που εξυπηρετούν καθημερινά.

Ο μοναδικός δρόμος είναι ο συλλογικός. Καμία μόνη! Κανένας μόνος!

Εδώ και τώρα :

Ø  Το προεδρείο να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου! Είναι ώρα αποφάσεων και δράσης!

Ø  Φτιάχνουμε επιτροπές - ομάδες εργαζομένων σε κάθε δομή ώστε κανείς να μη νιώθει μόνος του μπροστά σε αυτή την κατάσταση, να σπάσει ο φόβος και ο αυταρχισμός. Διαμορφώνουμε αιτήματα με βάσει τις ανάγκες των χώρων δουλειάς μας ώστε, με ή χωρίς τον Σύλλογο Εργαζομένων, να φτάσουν δυναμικά παντού, σε κάθε υπεύθυνο, στην κοινωνία.  

 

Η Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί κάθε συνάδελφο που προβληματίζεται και ανησυχεί σε ανοιχτή συζήτηση την Τετάρτη 25/10/23 στις 4.30 μμ στον πολυχώρο Booze Κολοκοτρώνη 57, στην Αθήνα για ανταλλαγή γνώμης, πείρας, για να σχεδιάσουμε αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Δεν περιμένουμε σωτήρες, έχουμε ήδη ο ένας τον άλλον!  

 

Σχόλια