ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΠΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

 Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τη Διοίκηση του Οργανισμού αποκλειστικά για το θέμα που ανέκυψε με την ολοκλήρωση των έργων/υποέργων του ΕΣΠΑ «Πρόγραμμα Υπηρεσιών Πρόληψης» που αφορούν τα Κέντρα Πρόληψης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου όλα τα θέματα και ζητήθηκαν απαντήσεις για τις ενέργειες που έχει κάνει ή προτίθεται να προβεί ο ΟΚΑΝΑ για το θέμα.

  Ο κ. Θεοχάρης στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις:

-καταρχήν οι συγκεκριμένες πράξεις είχαν χρονική διάρκεια 24 μηνών με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2023 το οποίο ήταν γνωστό σε όλους τους συμμετέχοντες εξαρχής. Παρόλα αυτά ο ΟΚΑΝΑ προχώρησε σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες και όλα τα έργα/υποέργα της Πρόληψης πήραν παράταση 8 έως 10 μηνών προκειμένου να ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο της πράξης, δηλαδή η παροχή των υπηρεσιών και η υλοποίηση εστιασμένων παρεμβάσεων στην κοινότητα. Με την έγκριση της παράτασης υλοποίησης, οι συμβάσεις με όλα τα στελέχη που απασχολούνταν στις σχετικές πράξεις παρατάθηκαν με αποτέλεσμα να λήγουν άλλες τον Οκτώβριο άλλες των Νοέμβριο και άλλες το Δεκέμβριο ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα των περιφερειών.

- το έργο αυτό ουσιαστικά αφορούσε στην ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης με επιπλέον προσωπικό προκειμένου να εμπλουτιστούν οι δράσεις και παρεμβάσεις τους στην κοινότητα. Ο ΟΚΑΝΑ ως αρμόδιος, εποπτεύων φορέας και έχοντας την τεχνογνωσία και τη διαχειριστική επάρκεια ανέλαβε την υλοποίησή του.

-Εκτός αυτού δεν μπορούσε να δοθεί και νέα παράταση στην πράξη και για τον λόγο ότι μετά από πολλά χρόνια με προσπάθειες και ενέργειες από πλευράς του Οργανισμού εγκρίθηκαν από τα αρμόδια Υπουργεία θέσεις αορίστου χρόνου για την ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, τις οποίες θα συνχρηματοδοτήσει ο ΟΚΑΝΑ και η διαδικασία προσλήψεων θα «τρέξει» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από τους αρμόδιους φορείς. Με αυτό το δεδομένο δεν μπορούσε ο ΟΚΑΝΑ να καλύπτει και να χρηματοδοτεί την ίδια θέση εργασίας και μέσω ΕΣΠΑ και μέσω σύμβασης αορίστου χρόνου ταυτόχρονα. Οι θέσεις αυτές περιλαμβάνουν τις ειδικότητες των συναδέλφων που απασχολούνται μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ο συνολικός αριθμός των θέσεων ανέρχεται σε 139, όταν τα Κέντρα Πρόληψης είχαν ζητήσει 114 άτομα. Συνεπώς, έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να δοθεί η δυνατότητα των συναδέλφων να διεκδικήσουν άμεσα θέσεις αόριστου χρόνου. Περαιτέρω, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ως κριτήριο η εξειδικευμένη εμπειρία σε συναφή φορέα, πράγμα που οι συνάδελφοι αυτοί  έχουν κατοχυρώσει από τα δυο και πλέον χρόνια που εργάζονται στα Κέντρα Πρόληψης μέσω του ΕΣΠΑ.

- Για να μην ,όμως, αφεθούν στην τύχη τους οι συνάδελφοι μέσω ΕΣΠΑ στα Κέντρα Πρόληψης δόθηκε η νομική δυνατότητα στα κέντρα Πρόληψης να προχωρήσουν σε προσλήψεις με ΔΠΥ - μέσω προκηρύξεων με αντικειμενικά κριτήρια, (όπως είναι η προϋπηρεσία) - που μπορούν να κάνουν τα Κέντρα Πρόληψης κατά μόνας. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού σε ερώτηση των μελών του Συλλόγου υποστήριξε ότι ο ΟΚΑΝΑ δεν μπορεί να αναμειχτεί στη διαδικασία των προσλήψεων.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου σε αυτό το σημείο επεσήμαναν την πάγια θέση του Συλλόγου ότι πρέπει να «τρέξουν» άμεσα οι προσλήψεις αορίστου χρόνου για να σταματήσει η ομηρεία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Δέχτηκαν όμως το γεγονός ότι στο σημείο που είμαστε η λύση με τα ΔΠΥ δίνει μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα των συναδέλφων και κάλεσαν τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ όχι μόνο να εγκρίνει  όλες τις αιτήσεις των Κέντρων Πρόληψης για προκήρυξη θέσεων με ΔΠΥ αλλά και να πιέσει τα Κέντρα ώστε όλα να προχωρήσουν στην προκήρυξη τέτοιων θέσεων, ώστε να απορροφηθoύν όλοι οι συνάδελφοι μέχρι την προκήρυξη των θέσεων αορίστου χρόνου.

Επίσης τέθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου για άλλη μια φορά η πάγια θέση του Συλλόγου για το θέμα με το υβριδικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα Κέντρα Πρόληψης που είναι υπαίτιο για τις διαχρονικές στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί και έχουν επανειλημμένα τονιστεί από το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ σε όλες τις διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ αλλά και τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες  του Υπουργείου Υγείας.

 

Σχόλια