ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΘΕ "ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΒΑΡΥΤΗ" (ΓΟΥΔΙ)

 Με αφορμή την ενημέρωση σχετικά με το κλείσιμο της Μονάδας Ολοκληρωμένης Θεραπείας Εξαρτημένων  (ΜΟΘΕ) χορήγησης υποκαταστάτου  Μεθαδόνης στο Στρατόπεδο «Βαρύτη», Γουδή και τη μετακίνηση των θεραπευομένων σε άλλες Μονάδες χορήγησης, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Το 2011 ο Οργανισμός, με στόχο την αποσυμφόρηση των πέντε (5) εκείνη την εποχή υπεράριθμων Μονάδων χορήγησης Μεθαδόνης, σε συνεργασία με τα περιφερειακά Νοσοκομεία και το Στρατό, προχώρησε στη δημιουργία 20 και πλέον μικρών, ευέλικτων, πιο διαχειρίσιμων Μονάδων, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας, την καλύτερη παροχή ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών, την εξατομίκευση της θεραπείας και τη μείωση της όχλησης της κοινότητας όπου στεγάζονταν οι Μονάδες. Το εγχείρημα αυτό κρίθηκε επιτυχές, αφενός με την αύξηση της αποτελεσματικότητας των Μονάδων, τη μείωση της βλάβης από την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τη  μείωση της παραβατικότητας, τη μείωση μεταδιδόμενων ασθενειών, τη μείωση της συνάθροισης πολυπληθών ομάδων εξαρτημένων σε οικιστικούς και εμπορικούς δρόμους, την εξατομίκευση της θεραπείας και τη βελτίωση της θεραπευτικής σχέσης και τέλος την αύξηση της συγκράτησης των θεραπευομένων στα Προγράμματα Θεραπείας.

Η ΜΟΘΕ «Βαρύτη», Γουδή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μονάδες, καθώς εξυπηρετεί 275 εξαρτημένους χρήστες οπιοειδών. Παρά όλα τα δύσκολα δυναμικά της εξάρτησης, καταφέραμε να δημιουργηθεί ένα ζωντανό σύστημα σχέσεων φροντίδας και εμπιστοσύνης, το οποίο δίνει την προοπτική της ανέλιξης, της λειτουργικής ενσωμάτωσης και της επανένταξης των θεραπευομένων στον κοινωνικό ιστό.

Παραδείγματα:

·         Κινητοποιούνται οι ωφελούμενοι να απέχουν από την ενέσιμη/παράλληλη χρήση ουσιών και να επιμελούνται τη σωματική τους υγεία με τακτικότητα, πράγμα το οποίο έχει θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.

·         Κινητοποιούνται να αξιοποιούν τις κοινωνικό-προνοιακές παροχές με ανακουφιστικό αντίκτυπο στις οικογένειές τους και την κοινότητα, καθώς μαθαίνουν να βιοπορίζονται, χωρίς να υποπίπτουν σε παραβατικές συμπεριφορές.

·         Παρακολουθείται η ψυχική τους υγεία και ενδεχόμενη συννοσηρότητα, μέσω ψυχιατρικής παρακολούθησης και ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης.

·         Συμμετέχουν σε ατομικές συνεδρίες, θεραπευτικές ομάδες και δημιουργικές ομάδες κινητοποίησης, με στόχο  να δημιουργήσουν το δικό τους δίκτυο λειτουργικών κι υγειών σχέσεων.

·         Κινητοποιούνται να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης, τόσο του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης (ΕΚΚΕΕ) ΟΚΑΝΑ, όσο και άλλων φορέων, π.χ. των Δήμων όπου ανήκουν.

·         Για την επίτευξη όλων των παραπάνω, κύριο εργαλείο είναι η εγκαθίδρυση  και διατήρηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης, συνεργασίας, κατανόησης και ενδυνάμωσης μεταξύ του θεραπευομένου και των θεραπευτών του.

Πρόκειται για ένα ζωντανό πλέγμα σχέσεων, το οποίο με το κλείσιμο της Μονάδας και τη μετακίνηση των θεραπευομένων σε άλλες, όχι μόνο διασαλεύεται, αναστατώνεται, αποσταθεροποιείται, αλλά καταστρέφεται έως και νεκρώνεται.

Τι κι αν δεν χάνεται καμία θεραπευτική θέση; Τι κι αν όλοι οι ωφελούμενοι τακτοποιηθούν σε άλλες θεραπευτικές Μονάδες; Ο κάθε θεραπευόμενος χρειάζεται να ξεκινήσει πάλι από την αρχή, γνωρίζοντας εκ νέου άλλους θεραπευτές, δημιουργώντας νέες σχέσεις κατανόησης, εμπιστοσύνης και τελικά καλείται να φτιάξει άλλες θεραπευτικές σχέσεις, το ουσιαστικό συστατικό  της θεραπευτικής του πορείας, πράγμα το οποίο αποτελεί πολύ υψηλή δοκιμασία για όποιον παλεύει χρόνια την εξάρτηση.

Δεν διαφωνούμε με τη Διοίκηση του Οργανισμού σε σχέση με την παροχή των υψηλής ποιότητας Ψυχοκοινωνικών Υπηρεσιών από το σύνολο των ΜΟΘΕ του Οργανισμού. Τόσο οργανωτικά όσο και δομικά, θα παρασχεθούν οι ίδιες υπηρεσίες προς ωφελούμενους από όλες τις ΜΟΘΕ.

Ωστόσο, θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναδείξουμε αυτήν την, κατά τα φαινόμενα, αθέατη διάσταση, εκείνη του ανθρωπίνου παράγοντα, την οποία εμείς που δουλεύουμε με τους ωφελούμενους, τη βιώνουμε καθημερινά και ακριβώς για αυτό της δίνουμε βαρύνουσα και πρωτεύουσα σημασία. Κλείνοντας η Μονάδα, και μάλιστα έτσι γρήγορα και βιαστικά όπως φαίνεται να υλοποιείται η αναδιάρθρωση, εκριζώνονται οι συγκεκριμένοι ωφελούμενοι από το ζωντανό πλέγμα σχέσεων φροντίδας που τους περιέβαλλε με το ανήκειν τους στη Μονάδα και αποκόπτονται από τα σταθερά κι ασφαλή σημεία στα οποία ακουμπούσαν σε περιόδους κρίσης τους. Κλονίζεται έτσι σε βάθος χρόνου η θεραπευτική τους πορεία.

Να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τη Μονάδα μας, οι περισσότερες μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στεγάζονται σε παραχωρημένα από Νοσοκομεία κτίρια ή προκατασκευασμένα οικοδομήματα με ανεπαρκείς κι ακατάλληλους χώρους για την παροχή ψυχοκοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών (ιατρεία, χώρους χορήγησης φαρμάκου, χώρους ατομικών ή ομαδικών συνεδριών, γραφεία προσωπικού).

Επιπλέον, οποιαδήποτε ενδεχόμενη συγχώνευση των μονάδων αυξάνει τον συγχρωτισμό-συνωστισμό των θεραπευομένων, και ως εκ τούτου μπορεί να οδηγήσει στην πλημμελή παρακολούθηση, την επιδείνωση της ψυχικής και σωματικής υγείας, την αύξηση της παραβατικότητας και παράλληλης χρήσης, την σταδιακή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και την περαιτέρω επιβάρυνση των περιοχών που στεγάζονται οι εν λόγω Μονάδες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΜΟΘΕ «Στρατόπεδο Βαρύτη-Γουδή» βρίσκεται εντός του Πάρκου Στρατού, το οποίο δεν αποτελεί οικιστική ζώνη, ούτε εμπορικό δρόμο, και παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες μονάδες υποκατάστασης στα 12 χρόνια λειτουργίας της, ουδέποτε παρατηρήθηκε η παραμικρή όχληση στην γύρω περιοχή (παραβατικές συμπεριφορές κ.α).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τη μεριά της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, ο λόγος που καθιστά αναγκαίο το κλείσιμο της Μονάδας μας είναι το γεγονός ότι το ΥΠΕΘΑ, μετά από 12 χρόνια δωρεάν παραχώρησης του συγκεκριμένου χώρου, αρνείται την περαιτέρω συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και απαιτεί οικονομικό αντίτιμο με τη μορφή μηνιαίου μισθώματος. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι το ΥΠΕΘΑ τη στιγμή που έχει στη διάθεσή του μεγάλο αριθμό ακινήτων τα οποία παραχωρεί σε διάφορους φορείς, «διώχνει» με αυτόν τον τρόπο μια δομή που χωρίς να έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, παρέχει υψηλού επιπέδου φροντίδα σε έναν τόσο ευάλωτο πληθυσμό.

Πιστεύουμε, ότι η εξέλιξη αυτή, δεν συνάδει ούτε με τη φιλοσοφία του Οργανισμού που υπηρετούμε και σε καμία περίπτωση δεν τάσσεται με το βέλτιστο συμφέρον των θεραπευόμενων. Εμείς ως εργαζόμενοι τηςΜΟΘΕ «Στρατόπεδο Βαρύτη-Γουδή», θεωρούμε ότι με αποκλειστικό γνώμονα τις ανάγκες των θεραπευομένων μας, η Μονάδα μας, πρέπει να διατηρηθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει, παρατείνοντας την σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΚΑΝΑ και ΥΠΕΘΑ.

Παραμένουμε στη διάθεση σας.

Με εκτίμηση,

Το προσωπικό της ΜΟΘΕ «Στρατόπεδο Βαρύτη-Γουδή»

Σχόλια