ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τη Διοίκηση του Οργανισμού μετά από αίτημα του Συλλόγου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και όλοι οι αν. Διευθυντές του Οργανισμού καθώς και ο αν. Υπεύθυνος του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων.

ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης o Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ενημέρωσε, ότι εκδόθηκε η απόφαση του εφετείου της Αθήνας (στο οποίο είχε προσφύγει ο ΟΚΑΝΑ) για τον τρόπο ένταξης των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ στο ενιαίο μισθολόγιο. Το δικαστήριο ουσιαστικά αντέγραψε την περσινή απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που νομιμοποιεί τις μειώσεις πέραν του 25% στους εργαζομένους των ΝΠΙΔ. Η άδικη και καταφανώς πολιτική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου βάζει ταφόπλακα στους δίκαιους αγώνες και στις δικαστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων τόσο στον ΟΚΑΝΑ όσο και στα ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Με την έκδοση της απόφασης του εφετείου της Αθήνας κλείνει ο μακρύς δικαστικός αγώνας που ξεκίνησε το 2013.

Στην συνάντηση ο κ Θεοχάρης ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου ότι, το τμήμα μισθοδοσίας (όταν είναι έτοιμο) θα προχωρήσει στην προσαρμογή των μισθών σε όσους συναδέλφους ακόμα πληρώνονται με προσωπική διαφορά βάσει των παλιών δικαστικών αποφάσεων.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου θα διαβουλευτεί με τους νομικούς συμβούλους του για πιθανές νομικές ενέργειες που ανοίγονται μετά την έκδοση της απόφασης.


ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η ομάδα εργασίας σύνταξης του νέου ΕΚΛ του ΟΚΑΝΑ (στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου ως εκπρόσωπος των εργαζομένων) η οποία δημιουργήθηκε πέρυσι τον Απρίλιο παρέδωσε στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ το πόρισμά της. Στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας με τη Διοίκηση του Οργανισμού θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο εσωτερικής διαβούλευσης του κειμένου με τους εργαζομένους στον ΟΚΑΝΑ, ώστε να κατατεθούν τυχόν παρατηρήσεις, βελτιώσεις και ενστάσεις για επί μέρους θέματα του πορίσματος της επιτροπής και να δοθούν στη συνέχεια στη Διοίκηση, πριν εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Οργανισμού. Εξάλλου ακόμα και μετά την έγκριση από το Δ.Σ του ΟΚΑΝΑ του νέου ΕΚΛ θα πρέπει να σταλεί για έγκριση τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το πόρισμα της επιτροπής ήδη έχει σταλεί από τον Σύλλογο στα υπηρεσιακά mail των δομών του Οργανισμού. Η καταληκτική ημερομηνία τυχόν προτάσεων, παρατηρήσεων κτλ είναι η Δευτέρα 17 Ιουλίου. Κάθε συνάδελφος μπορεί να στείλει τις παρατηρήσεις του στο mail του Συλλόγου silogos@okana.gr.

Την Τρίτη 18 Ιουλίου και ώρα 09:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνεδρίαση των τοπικών συμβούλων με το Δ.Σ. του Συλλόγου για να ομαδοποιηθούν οι παρατηρήσεις, που θα έχουν κατατεθεί για να σταλούν στη συνέχεια στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Για όποια βοήθεια οι τοπικοί σύμβουλοι μπορούν να απευθυνθούν στα μέλη το Δ.Σ. του Συλλόγου. Θα σταλεί το σχετικό link στους τοπικούς συμβούλους.

ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΚΑΝΑ

Σε συνέχεια των όσων έχουν διαμειφθεί στις προηγούμενες συναντήσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου με τη Διοίκηση του Οργανισμού σχετικά με τον μετασχηματισμό του ΟΚΑΝΑ, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου για τις κινήσεις που θα γίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την αποδοχή από τη Διοίκηση της πρότασης, που είχαν εκφράσει τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου στη προηγούμενη συνάντηση για όποιες αλλαγές γίνουν και συγκεκριμένα

- κανένα κτίριο που θα αλλάξει χρήση δε θα παραχωρηθεί στα νοσοκομεία αλλά θα στεγαστούν σε αυτά άλλες υπηρεσίες του Οργανισμού,

- καμιά θέση θεραπείας δε θα χαθεί,

- οι ωφελούμενοι να μεταφερθούν σε ΜΟΘΕ της επιλογής τους

- να δημιουργηθούν νέες δομές που να αντιμετωπίζουν τα νέα δεδομένα στο χώρο των εξαρτήσεων,

- να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας κάποιων ΜΟΘΕ για να εξυπηρετηθούν οι ωφελούμενοι που εργάζονται,

- να ιδρυθούν νέες ΜΟΘΕ σε περιοχές της χώρας που σήμερα δεν υφίσταται ΜΟΘΕ

Επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου ζήτησαν οι όποιες αλλαγές να γίνουν σταδιακά, ώστε να μη διαταραχτεί ο προγραμματισμός των συναδέλφων με τις καλοκαιρινές άδειες.

Οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στα πλαίσια του μετασχηματισμού του Οργανισμού και ανακοίνωσε ο κ. Θεοχάρης είναι οι εξής:

Αθήνα

Η ΜΟΘΕ «Στρατόπεδο Βαρύτη-Γουδί» συγχωνεύεται με τις όμορες ΜΟΘΕ μεθαδόνης, αφού ο χώρος που στεγάζεται από το 2011 είχε παραχωρηθεί από το ΥΠΕΘΑ για 10 χρόνια και με έγγραφο φέτος το Απρίλιο τον ζήτησε πίσω. Οι ασθενείς θα μεταφερθούν στις υπόλοιπες ΜΟΘΕ μεθαδόνης.

Η Διοίκηση έκανε αποδεκτό το χρόνιο αίτημα του Συλλόγου για μετατροπή της ΜΟΘΕ Γ.Ν. Νίκαιας «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» από Μονάδα βουπρενορφίνης σε μονάδα μεθαδόνης, ώστε να εξυπηρετούνται οι ωφελούμενοι από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των όμορων δήμων και να σταματήσει η ταλαιπωρία τους με την καθημερινή μετακίνησή τους σε ΜΟΘΕ μεθαδόνης της Αθήνας. Οι ασθενείς που σήμερα παρακολουθούν το πρόγραμμα της ΜΟΘΕ Γ.Ν. Νίκαιας «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» θα μεταφερθούν στις όμορες ΜΟΘΕ βουπρενορφίνης.

Οι ωφελούμενοι της ΜΟΘΕ Γ.Ν.Α. «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» λόγω κατεδάφισης του κτιρίου που μέχρι σήμερα στεγαζόταν και η μονάδα του ΟΚΑΝΑ θα μεταφερθούν στις όμορες ΜΟΘΕ βουπρενορφίνης. Στη θέση του θα κατασκευαστεί νέο επταώροφο κτίριο στο οποίο όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του θα ξαναλειτουργήσει σε εσωτερικό χώρο του κτιρίου αυτή τη φορά η ΜΟΘΕ Γ.Ν.Α. «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».

Οι ωφελούμενοι της ΜΟΘΕ Γ.Ν. Μελισσίων «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» θα μεταφερθούν στις όμορες ΜΟΘΕ βουπρενορφίνης. Η ΜΟΘΕ Γ.Ν. Μελισσίων «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» εξαιτίας της δύσκολης μετάβασης σε αυτή είχε διαχρονικά μικρό αριθμό ωφελούμενων και στην ευρύτερη περιοχή στεγάζονται λοιπές ΜΟΘΕ του ΟΚΑΝΑ.

Το Εξωτερικό Ιατρείο Συνταγογράφησης που στεγάζεται στο Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Η Αγία Ελένη» λόγω ανεπάρκειας του υφιστάμενου χώρου που έχει παραχωρηθεί από το νοσοκομείο θα μεταστεγαστεί στο κτίριο που σήμερα στεγάζεται η ΜΟΘΕ Α.Ο.Ν.Α. «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ». Με αυτή τη μεταστέγαση θα αυξηθούν περαιτέρω οι εξυπηρετούμενοι του ΕΙΣ που έως σήμερα ήταν ανέφικτο για κτιριακούς λόγους. Οι ασθενείς που σήμερα παρακολουθούν το πρόγραμμα της ΜΟΘΕ Α.Ο.Ν.Α. «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» θα μεταφερθούν στις όμορες ΜΟΘΕ βουπρενορφίνης.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζόμενων εξυπηρετούμενων θα ξεκινήσει η λειτουργία διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας (και απογευματινού ωραρίου) σε κάποιες ΜΟΘΕ της Αττικής, ώστε να καλυφτούν όλες οι γεωγραφικές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Το διευρυμένο ωράριο θα είναι μέχρι και 18:00.

Επίσης σε υφιστάμενα κτίρια του Οργανισμού Θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους νέες μονάδες αντιμετώπισης λοιπών ουσιών, κοκαΐνης, αμφεταμίνης και αλκοόλ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι ασθενείς της ΜΟΘΕ Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» θα μεταφερθούν στη νέα ΜΟΘΕ στη Δαναΐδων. Για αυτή τη μετακίνηση υπήρξε και σχετική διαβούλευση με τους υπευθύνους των δομών στη Θεσσαλονίκη, όπου συν αποφασίστηκε ως καλύτερη επιλογή για την μετακίνηση εργαζομένων και ωφελούμενων η δημιουργία ΜΟΘΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε υπάρχον κτίριο του ΟΚΑΝΑ.

Οι ασθενείς της ΜΟΘΕ Νοσ. Ειδικών Παθήσεων θα μεταφερθούν στις όμορες ΜΟΘΕ βουπρενορφίνης, αφού όλος ο χώρος του νοσοκομείου (κτίρια και περιβάλλον χώρος) που στεγάζεται η δομή είναι ιδιοκτησία του ιταλικού κράτους και έχει ζητηθεί προς αξιοποίηση.

Η ΜΟΘΕ 424 Γ.Σ.Ν.Ε. συγχωνεύεται με τις όμορες ΜΟΘΕ βουπρενορφίνης, αφού ο χώρος που στεγάζεται από το 2011 είχε παραχωρηθεί από το ΥΠΕΘΑ για 10 χρόνια και με έγγραφο φέτος το Απρίλιο τον ζήτησε πίσω. Οι ασθενείς θα μεταφερθούν στις υπόλοιπες ΜΟΘΕ βουπρενορφίνης.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζόμενων εξυπηρετούμενων θα ξεκινήσει η λειτουργία διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας (και απογευματινού ωραρίου) σε κάποια ΜΟΘΕ της Θεσσαλονίκης.

Το διευρυμένο ωράριο θα είναι μέχρι και 18:00.

Περιφέρεια

Θα ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία Εξωτερικού Ιατρείου Συνταγογράφησης μεθαδόνης στην Πάτρα.

Θα ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα η κατασκευή του κτιρίου της ΜΟΘΕ «Κορίνθου» και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για ίδρυση νέας ΜΟΘΕ στη Δ. Μακεδονία (πολύ πιθανό Καστοριά)

Για όλες τις αλλαγές τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου ζήτησαν και έγινε αποδεκτό το αίτημα από τη Διοίκηση, να υπάρχει διαρκής αξιολόγηση των αλλαγών στο άμεσο μέλλον για πιθανές διορθωτικές κινήσεις χρειαστούν να γίνουν .

Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου έθεσαν τα εξής επιπλέον θέματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης:

· υπογραφή ΣΣΕ με τη Διοίκηση του Οργανισμού, όπου ο Πρόεδρος συμφώνησε να του σταλούν οι προτάσεις του Συλλόγου για να βρεθεί κοινό σημείο αναφοράς

· τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου έθεσαν το θέμα του Κώδικα Δεοντολογίας, αφού ο Σύλλογος έχει καταθέσει τις προτάσεις του εδώ και πολύ καιρό. Η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του τελικού κειμένου.

· τέθηκε για πολλοστή φορά το θέμα καταβολής του ανθυγιεινού επιδόματος όπου ο αν. Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Οργανισμού κ. Κακλαμάνης διαβεβαίωσε, ότι ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των στοιχείων και ότι η καταβολή του θα ξεκινήσει με την εξόφληση της μισθοδοσίας Ιουλίου, η οποία σύμφωνα με τη Ενιαία Αρχή Πληρωμών είναι 10η Αυγούστου. Επίσης θα ξεκινήσει άμεσα και η διαδικασία υπολογισμού των αναδρομικών ποσών και εκταμίευσης των πόρων τα οποία υπολογίζεται να καταβληθούν στους δικαιούχους στις αρχές του φθινοπώρου, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί και ανακοινωθεί.

Για τους εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ο αν. Υπεύθυνος του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων κ. Νάπας ενημέρωσε ότι θα γίνει σχετικό ερώτημα στην υπηρεσία για να εξακριβωθεί τι ακριβώς ισχύει με την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος σε αυτούς τους εργαζόμενους.

· ζητήθηκε από τη Διοίκηση η επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης νέων θέσεων ΙΔΑΧ (και διοικητικών υπαλλήλων) στον Οργανισμό. Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα υπάρξει εντός των ημερών σχετική διαβούλευση για προγραμματισμό νέων προκηρύξεων ΙΔΑΧ.
Συνεδρίαση Δ.Σ. Συλλόγου

Στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δ.Σ. του Συλλόγου αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Βαρτζόπουλο (αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας) για να του τεθούν τα θέματα

- ειδικό μισθολόγιο ιατρών ΟΚΑΝΑ

- επέκταση των δικαιούχων του ανθυγιεινού επιδόματος και στις υπόλοιπες ειδικότητες που έρχονται σε καθημερινή επαφή με εξυπηρετούμενους και έχουν συμπεριληφθεί στην επιστολή του Συλλόγου προς το Υπουργείο Υγείας, όπως είχε ζητηθεί από το Διευθυντή του Υπουργού Υγείας πριν τις εκλογές.

- προσλήψεις ΙΔΑΧ στον ΟΚΑΝΑ

- μετατροπή των συμβάσεων των ΙΔΟΧ στον ΟΚΑΝΑ σε ΙΔΑΧ

Στο πλαίσιο διεκδίκησης μετατροπής των συμβάσεων των ΙΔΟΧ σε συμβάσεις ΙΔΑΧ (επιπλέον της δικαστικής οδού) αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο να γίνουν κινητοποιήσεις του Συλλόγου έξω από το Υπουργείο Υγείας αποκλειστικά για αυτό το θέμα, να δοθεί συνέντευξη τύπου για την αναγκαιότητα συνέχισης των συμβάσεων των συνάδελφων ΙΔΟΧ και να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τα κόμματα για να ενημερωθούν για την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης αφού οι συνάδελφοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αποχώρησή τους από τον Οργανισμό θα οδηγήσει τον ΟΚΑΝΑ σε κατάρρευση.

Σχόλια