Επιστολή των ιατρών του Οργανισμού

 Ακολουθεί η επιστολή των ιατρών του Οργανισμού που στάλθηκε στα πλαίσια της διαβούλευσης επί του πορίσματος της επιτροπής για την αναθεώρηση του ΕΚΛ του ΟΚΑΝΑ. Ζητήθηκε να αναρτηθεί στο blog του Συλλόγου πέραν της αποστολής του προς στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ από το Δ.Σ του Συλλόγου.

Αναδιφώντας το σχέδιο, του προς διαβούλευση Νέου Εσωτερικού Κανονισμού του Οργανισμού, προτείνουμε τα ακόλουθα:

1.1.  Ως προϊστάμενοι-υπεύθυνοι των Μονάδων που χορηγούν υποκατάστατα (ΜΟΘΕ, Μονάδες Συνταγογράφησης, Μονάδες Άμεσης Πρόσβασης κλπ) να είναι αποκλειστικά και μόνον Ιατροί, ανεξάρτητα από την σύμβαση εργασίας τους καθώς μόνο ιατρός μπορεί να φέρει την ευθύνη χορήγησης υποκατάστατων φαρμακευτικών σκευασμάτων, γεγονός που συνεπικουρείται από την απόλυτη αναγκαιότητα της φυσικής παρουσίας του ιατρού στις εφημερίες.

1.2.  Κατ’ εφαρμογή και εναρμόνιση των κανόνων της ιατρικής επιστήμης και του σχετικού κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και τη λοιπή νομοθεσία είναι αναγκαία η προάσπιση και η μη υποβάθμιση του κλινικού έργου των ιατρών, καθώς τυγχάνει μέρος αναπόσπαστο και πρωταρχικής σπουδαιότητας και αξίας στην παροχή υπηρεσιών των ωφελουμένων των Μονάδων που χορηγούν υποκατάστατα .

1.3.  Ως προϊστάμενοι των Μονάδων που χορηγούν υποκατάστατα  προτείνουμε και υποστηρίζουμε βάσιμα ότι θα πρέπει να είναι άτομα μόνο ΠΕ με πτυχίο Ιατρικής Σχολής, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών στον Οργανισμό, που επιτάσσουν τη συστηματική χορήγηση φαρμάκων στους ωφελούμενους και τη διαρκή σχετική εποπτεία με βάση τους κανόνες του ιατρικού λειτουργήματος.

1.4.  Βάσει του ιδρυτικού νόμου του οργανισμού και ουδόλως τυχαία η παρουσία ιατρού είναι προϋπόθεση για τη λειτουργία των Μονάδων που χορηγούν υποκατάστατα , γεγονός που αποδεικνύεται καθημερινά από την παρουσία μας είτε στις μονάδες ευθύνης μας, είτε σε όμορες μονάδες, είτε σε μονάδες άλλων νομών, που προσφέραμε πρόθυμα τις ιατρικές υπηρεσίες μας, κάθε φορά που μας ζητήθηκε από τον οργανισμό.

1.5.  Οι ήδη υπάρχοντες εργαζόμενοι ιατροί του οργανισμού διαθέτουν και τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα, καθώς και μείζονα εμπειρία, ώστε με βάση το άρθρο 72 παρ.2 του ΝΚ,  να δύνανται να ασκούν και τα επιστημονικά και τα διοικητικά καθήκοντα τους.

 

 

ΜΕ ΤΙΜΗ

                                                                          ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ          

Σχόλια