ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ – ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΟΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ- ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Μετά από συνεχείς και επίμονες προφορικές και γραπτές παρεμβάσεις του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, τόσο προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, όσο και προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Θεοχάρη, ο Σύλλογος πέτυχε την αποκατάσταση σε μεγάλο βαθμό των αδικιών που δημιουργήθηκαν από την μη συμπερίληψη κάποιων ειδικοτήτων στην ΚΥΑ, που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο και περιλάμβανε την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται σε μονάδες του ΟΚΑΝΑ. Ο υπουργός Υγείας ικανοποίησε μια σειρά από τα δίκαια αιτήματα που του έθεσε ο Σύλλογος μέσω των παρεμβάσεων του και τα οποία καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τα στήριξε εμπράκτως και η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Με αυτή τη νέα θετικότατη εξέλιξη αυξάνεται κι άλλο ο αριθμός των δικαιούχων του ανθυγιεινού επιδόματος στον ΟΚΑΝΑ στα πλαίσια της διεκδίκησης που είχε θέσει εξαρχής το Δ.Σ. του Συλλόγου. Για αυτό το λόγο εκδόθηκε νέα ΚΥΑ, όπου ικανοποιεί τα εξής αιτήματα του Συλλόγου:

1. Συμπεριλαμβάνονται αναδρομικά από 01/01/2023 στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας(επιπλέον των ειδικοτήτων που είχαν ανακοινωθεί με την προηγούμενη ΚΥΑ) οι παρακάτω ειδικότητες στις κάτωθι κατηγορίες:

- ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων στη κατηγορία Γ*

- ΔΕ βοηθών νοσηλευτών στην κατηγορία Γ*

- Οδοντίατροι στην κατηγορία Γ* ανεξάρτητα από το αν απασχολούνται στον ΟΚΑΝΑ μόνο ως πλήρους και όχι αποκλειστικής απασχόλησης μέσω ειδικής αναφοράς που γίνεται στην ΚΥΑ

2. Με ειδική αναφορά επίσης απαλείφτηκε η προϋπόθεση για τους ιατρούς του ΟΚΑΝΑ να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οπότε μπορούν να λάβουν κανονικά το επίδομα στην κατηγορία Γ*, όπως ζητούσε ο Σύλλογος εξ αρχής

3. Οι υπάλληλοι των κατηγοριών ΔΕ, ΥΕ της ειδικότητας «Φυλάκων-Νυχτοφυλάκων», καθώς επίσης και της κατηγορίας ΔΕ της ειδικότητας Προσωπικού Ασφαλείας, που απασχολούνται κατά πάγιο τρόπο αποκλειστικά σε κυλιόμενες νυχτερινές βάρδιες, εντάσσονται στην Γ* κατηγορία επιδόματος

*Να σημειωθεί ότι η κατηγορία Γ είναι 150 ευρώ μεικτά.

Με αυτή την νέα ΚΥΑ πλέον όλες οι ειδικότητες που απασχολούνται σε Μονάδες (σύμφωνα και με τον ΕΚΛ του ΟΚΑΝΑ) και έρχονται σε καθημερινή επαφή με ασθενείς, όπως διεκδικούσε εδώ και χρόνια ο Σύλλογος εμπεριέχονται στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε μονάδες για τους οποίους δεν προχώρησε η ενσωμάτωση στους δικαιούχους του επιδόματος, αν και έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους ωφελούμενους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις λοιπές ειδικότητες που εντάχθηκαν. Επιπλέον δεν συμπεριελήφθηκε στην νέα ΚΥΑ η μετάβαση των κοινωνικών λειτουργών και κοινωνιολόγων στη κατηγορία Γ, όπως ζητήθηκε από τον Σύλλογο.

Ο Σύλλογος θα συνεχίσει με όσα μέσα διαθέτει τον αγώνα του για την ικανοποίηση των αιτημάτων που δεν έγιναν δεκτά μέχρι να πετύχει τη δικαίωση όλων των συναδέλφων και την αύξηση των μισθών τους.

Όπως τελικά με αγώνες αποκαταστάθηκε η αδικία που βίωναν τόσα χρόνια οι νοσηλευτές, παρασκευαστές και οδηγοί ασθενοφόρων στον ΟΚΑΝΑ έτσι και τώρα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα αγωνιστούμε για την πλήρη δικαίωση των δίκαιων διεκδικήσεων των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ. Είτε μέσω της έκδοσης νέας ΚΥΑ είτε εντείνοντας τον αγώνα μας για υπογραφή νέας ουσιαστικής ΣΣΕ με την οποία δίνεται η δυνατότητα για την επίλυση των μισθολογικών και εργασιακών θεμάτων των εργαζομένων, οι όποιες αδικίες πρέπει να αποκατασταθούν και θα αποκατασταθούν.

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για το χρονικό προσδιορισμό της καταβολής τόσο του επιδόματος όσο και των αναδρομικών ποσών.

Η δικαίωση και η διεκδίκηση συνεχίζεται…

Σχόλια