ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΚΑΝΑ ΜΕ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Την Πέμπτη 6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τη Διοίκηση του Οργανισμού. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος και ο αν. Διευθυντής Εφαρμογής Προγραμμάτων.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΙΔΑΧ

Επειδή έχει τεθεί από κάποιους συνάδελφους θέμα για τους οριστικούς πίνακες πρόσληψης προσωπικού ΙΔΑΧ τα μέλη του Συλλόγου έθεσαν στη Διοίκηση του Οργανισμού  το θέμα και ζήτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις. Παράλληλα  ζητήθηκε να δοθούν στους συναδέλφους που έχουν καταθέσει ενστάσεις όλα τα πρακτικά απόρριψης των ενστάσεων τους.

Η Διοίκηση ανέφερε ότι όλη η διαδικασία έγινε νόμιμα, την προκήρυξη πριν εκδοθεί την εξέτασαν 6 νομικοί εντός και εκτός ΟΚΑΝΑ και το ΑΣΕΠ. Εξετάσθηκαν πάνω από 1200 αιτήσεις διαφόρων ειδικοτήτων και κατατέθηκαν μόνο 41 ενστάσεις επί των πινάκων. Από τους συνολικά 69 συναδέλφους που προσλήφθηκαν το 80% αυτών εργαζόντουσαν ήδη στον ΟΚΑΝΑ. Επιπλέον συστάθηκε για πρώτη φορά ξεχωριστή επιτροπή ενστάσεων η οποία εξέτασε τις ενστάσεις και απάντησε σχετικά σε κάθε μια ένσταση αιτιολογώντας την όποια απόφασή της. Στο σημείο αυτό τέθηκε από τα μέλη του Συλλόγου το θέμα που δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ ότι υπήρχε λάθος στο λογισμικό σύστημα που κατέγραφε τα μόρια κάθε διαγωνιζόμενου. Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η ανακοίνωση του Οργανισμού ποτέ δεν ανέφερε ότι ήταν λάθος του λογισμικού αλλά ότι υπήρξε πρόβλημα στην εισαγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή στοιχείων από τη βάση δεδομένων. Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, το ίδιο έχει συμβεί και στο παρελθόν σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, όπου το ΑΣΕΠ ανακάλεσε  προσωρινούς πίνακες που είχε αναρτήσει λόγω λάθους στην εισαγωγή στοιχείων. Θεώρησε δε αυτονόητα δεκτό το αίτημα του Συλλόγου για αποστολή των πρακτικών σε όσους συναδέλφους  έχουν προχωρήσει σε ενστάσεις. Τα μέλη του Συλλόγου επεσήμαναν ότι όσο παραμένει μεγάλος ο αριθμός των συναδέλφων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης στον ΟΚΑΝΑ θα πρέπει να γίνει μεγάλος αριθμός προσλήψεων ΙΔΑΧ για να απορροφηθούν όλοι οι συνάδελφοι που όλα αυτά τα χρόνια απασχολούνται στον Οργανισμό ως ΔΠΥ, μέσω ΟΑΕΔ, επικουρικοί και έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ εδώ και χρόνια. Γνώμονας του Συλλόγου για το θέμα των προσλήψεων ήταν και είναι ότι οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται με αξιοκρατικά και  διαφανή κριτήρια.

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Σε συνέχεια της επιστολής (6/3/2023) που έχει αποστείλει το Δ.Σ. του Συλλόγου προς τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ για επιτακτική ανάγκη νέων προσλήψεων ΙΔΑΧ στον ΟΚΑΝΑ -κυρίως διοικητικού προσωπικού- ο Πρόεδρος είπε ότι θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις εκλογές οι διαδικασίες για έγκριση προσλήψεων προσωπικού ΙΔΑΧ και διοικητικού προσωπικού που θα πραγματοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ όπως προβλέπεται από τον νόμο για προσλήψεις διοικητικών.

ΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΙΑΤΡΩΝ

Τα μέλη του Συλλόγου έθεσαν για πολλοστή φορά το θέμα του ειδικού μισθολογίου των ιατρών όπου ο Πρόεδρος απάντησε ότι ο Υπουργός Υγείας δέχτηκε την πρόταση τροπολογίας που έχει καταθέσει ο Σύλλογος και την έχει στείλει προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να την κάνει δεκτή. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει υπάρξει ούτε θετική αλλά ούτε και αρνητική απάντηση του κ. Σκυλακάκη επί του θέματος. Ο Σύλλογος έχει ζητήσει με επιστολή του συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη και θα συνεχίσει τις ενέργειές του προς αυτή την κατεύθυνση.

ΚΥΑ

Σε ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσει η καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στους δικαιούχους με βάση την πρόσφατη ΚΥΑ, η Διοίκηση υποστήριξε ότι και ο ίδιος αλλά και από ότι γνωρίζει και  ο Σύλλογος έχει προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να διορθωθούν κάποιες αστοχίες στον πίνακα αποδεκτών του επιδόματος και αναμένεται νέα διορθωτική ΚΥΑ εντός των ημερών. Το τι θα γίνει δεκτό, όμως από όσα έχουν ζητηθεί δεν το γνωρίζει και σύστησε υπομονή λίγων ημερών για να δούμε την τελική διάταξη. Αμέσως μετά θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος προς όλα τα τμήματα μισθοδοσίας των φορέων του Υπουργείου Υγείας για να ξεκινήσει η αναδρομική καταβολή του επιδόματος από τον Ιανουάριο του 2023.

ΕΣΠΑ

Σε ερώτηση του Συλλόγου τι μέλει γενέσθαι με τους συναδέλφους ου απασχολούνται στον Οργανισμό μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ η Διοίκηση απάντησε ότι για όλους τους  εργαζόμενους μέσω ΕΣΠΑ θα παραταθούν οι συμβάσεις τους μέχρι τέλος του 2023 μέσω προγράμματος «γέφυρα» και θα ενταχθούν στη συνέχεια στο νέο ΕΣΠΑ, ώστε να συνεχίσουν τα έργα κανονικά τη λειτουργία τους και μετά το 2023.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Έγινε εκτενής συζήτηση για την εγκύκλιο που εκδόθηκε πρόσφατα για την εισαγωγή ασθενών στα προγράμματα με την οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο στις εισαγωγές ασθενών οι οποίες πλέον θα γίνονται με ενιαίο τρόπο  σε βουπρενορφίνη και μεθαδόνη ενώ παράλληλα  επεκτείνονται τα κριτήρια εισόδου στη μεθαδόνη. Τα μέλη του Συλλόγου ζήτησαν από τον Αν. Διευθυντή Εφαρμογής Προγραμμάτων να εξετάσει τις όποιες παρατηρήσεις κατατεθούν από τις μονάδες για θέματα που προκύπτουν από την εγκύκλιο.

 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΚΑΝΑ

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τα σχέδια της Διοίκησης του Οργανισμού για την ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό του τόσο δομικά όσο και θεραπευτικά. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ο ΟΚΑΝΑ ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της εποχής να μετεξελιχτεί σε έναν Οργανισμό που να μπορεί άμεσα να καλύπτει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας χωρίς όμως σε καμιά περίπτωση να απεμπολεί τον σημερινό του χαρακτήρα και την θεραπευτική λειτουργία των υπαρχόντων δομών.  Εξάλλου, όπως υποστήριξαν τα μέλη της Διοίκησης αυτός ο μετασχηματισμός του ΟΚΑΝΑ έχει ξεκινήσει μέσω της ανάπτυξης των νέων δομών (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, ΧΕΧ, ναλοξόνη, πολυδύναμα κέντρα, κινητές μονάδες, μονάδες για το αλκοόλ).Σε αυτό το πλαίσιο η Διοίκηση ενημέρωσε για την πρόθεση της να πραγματοποιηθούν ορισμένες αλλαγές στη λειτουργία κάποιων δομών στα πλαίσια του μετασχηματισμού του Οργανισμού, όπως είχε προαναγγείλει και σε παλαιότερη συνάντηση. Στο πλαίσιο αυτό και αφού έχουν αναλυθεί ενδελεχώς τόσο τα διαχρονικά μηνιαία στατιστικά δεδομένα των μονάδων  όσο και τα νέα επιστημονικά δεδομένα στο χώρο των εξαρτήσεων που επικρατούν τόσο στην χώρα μας όσο και στο πανευρωπαϊκό πεδίο ο Οργανισμός θα προχωρήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα σε κάποιες αλλαγές. Σε ερωτήσεις των μελών του Συλλόγου ο Πρόεδρος ανέφερε, ότι μεταξύ των αλλαγών που προτίθεται να προχωρήσει η Διοίκηση  είναι η μετατροπή μιας μονάδας βουπρενορφίνης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά σε μεθαδόνη για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς, που μετά το 2017 αναγκάζονται καθημερινά να μεταβαίνουν για να λάβουν το υποκατάστατο μακριά από την κατοικία τους στις μονάδες μεθαδόνης του κέντρου. Τα μέλη του Συλλόγου χαιρέτησαν αυτή την  πρόθεση της Διοίκησης και πρότειναν την διαχρονική θέση του Συλλόγου για μετατροπή της ΜΟΘΕ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑΣ» σε μονάδα μεθαδόνης μετά το ακατανόητο και βίαιο κλείσιμο της μονάδας μεθαδόνης στην Νίκαια από την προηγούμενη Διοίκηση του Οργανισμού. Ακόμα ενημέρωσε για την μετεγκατάσταση της ΜΟΘΕ Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» στο κτίριο της Δαναΐδων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να γίνει πιο εύκολη η μετάβαση των ωφελούμενων στην Μονάδα, όπως έχουν ζητήσει και οι υπεύθυνοι των ΜΟΘΕ στη Θεσσαλονίκη με σχετικό τους έγγραφο από τον περασμένο Οκτώβριο.

Θα ιδρυθούν επίσης νέες Μονάδες αντιμετώπισης λοιπών ουσιών αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη όπως και μονάδα συνταγογράφησης μεθαδόνης.

Αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη νέα ΜΟΘΕ στην Κόρινθο με σκοπό την ολοκλήρωση τους μέσα στο καλοκαίρι ενώ θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για δημιουργία Μονάδας στη Δυτική Μακεδονία.

Στο τέλος της συζήτησης συμφωνήθηκε να συνεχιστεί αυτός ο εποικοδομητικός διάλογος με μοναδικό στόχο ο Οργανισμός να συνεχίσει να αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο στην λειτουργία του κράτους για την αντιμετώπιση των όποιων εξαρτήσεων επιβαρύνουν την ελληνική οικογένεια.  Επίσης, τα μέλη του Συλλόγου απαίτησαν από τη Διοίκηση του Οργανισμού για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο πλαίσιο μετασχηματισμού του Οργανισμού

- να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας και θεραπείας

- κανένα κτίριο που μπορεί (λόγω των αλλαγών) να μείνει κενό να μην παραχωρηθεί στα νοσοκομεία αλλά σε αυτά να μεταστεγαστούν άλλες υπηρεσίες του Οργανισμού ή νέες δομές

ζήτησαν επίσης τόσο οι θεραπευόμενοι όσο και οι εργαζόμενοι στις δομές που πρόκειται να επηρεαστούν από τις όποιες αλλαγές να ρωτηθούν που επιθυμούν να μετακινηθούν, όπως έγινε και το 2011 όταν έκλεισαν οι μεγάλες δομές του ΟΚΑΝΑ

 Ο Πρόεδρος απαντώντας στα όσα υποστήριξαν τα μέλη του Συλλόγου  επεσήμανε ότι καμία μονάδα δεν πρόκειται να  κλείσει και κανένα κτίριο να παραχωρηθεί απλά θα γίνουν αλλαγές χρήσης σε κάποιες υφιστάμενες δομές στο πλαίσιο που προανέφερε στην εισαγωγή του. Και τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος για τον μετασχηματισμό του Οργανισμού μεταξύ Διοίκησης και Συλλόγου για να επιτευχθεί το όσο δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος πρωτίστως των ωφελούμενων. Για αυτό το λόγο θα συγκληθεί η επιστημονική επιτροπή του Συλλόγου αμέσως μετά το Πάσχα για να επεξεργαστεί τροποποιήσεις του πλαισίου αλλά και πιθανές αλλαγές που εντοπίζει στην πορεία του μετασχηματισμού του οργανισμού.

Σχόλια