ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ από τη πρώτη στιγμή που διαπίστωσε τις στρεβλώσεις-αδικίες που έχουν παρατηρηθεί από τη θετική και δίκαιη επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε μια πλειάδα ειδικοτήτων του Οργανισμού έχει προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες τόσο προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όσο και προς τη Διοίκηση του Οργανισμού τόσο με προφορικές όσο και γραπτές παρεμβάσεις. Σκοπός των παρεμβάσεων είναι:
- να αυξηθεί το ποσοστό των δικαιούχων του ανθυγιεινού επιδόματος από το 80% των συναδέλφων που καλύπτει σήμερα -μετά την επέκταση των δικαιούχων- στο σύνολο του προσωπικού που απασχολείται σε Μονάδες και έρχεται σε καθημερινή επαφή με τους ωφελούμενους των προγραμμάτων, όπως φύλακες, καθαρίστριες, ΔΕ νοσηλευτές, διοικητικοί μονάδων, εργοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας. Αυτό εξάλλου είναι το πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες στο Υπουργείο Υγείας έως και σήμερα για καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλες τις ειδικότητες του Οργανισμού που έρχονται σε καθημερινή επαφή λόγω της φύσης της εργασίας τους με ωφελούμενους.
- η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων με την κατάταξη σε διαφορετική κατηγορία ειδικοτήτων πχ ψυχολόγοι με κοινωνικούς λειτουργούς και κοινωνιολόγους, παρόλο που εκτελούν την ίδια δουλειά μέσα στις Μονάδες. Το αίτημα του Συλλόγου μέσω των παρεμβάσεων του είναι η κατάταξη των κοινωνικών λειτουργών και κοινωνιολόγων στη κατηγορία Γ, όπως είναι ήδη οι θεραπευτές ΠΕ,ΤΕ και οι ψυχολόγοι του Οργανισμού.
- διαπιστώθηκε πρόβλημα στην ειδικότητα των ιατρών αφού στην ΚΥΑ που γίνεται καθορισμός επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν.4354/2015 (Α’ 176) των υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του” στη παράγραφο 1 του κεφαλαίου Γενικές ρυθμίσεις ορίζεται καθαρά ότι "..... Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι αυτού προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους, στους κλάδους, στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του." Με αυτή τη διατύπωση κανένας ιατρός στον Οργανισμό δεν μπορεί να λάβει το επίδομα, αν και έχει ενταχθεί στη λίστα των δικαιούχων ως ειδικότητα, αφού είναι όλοι πλήρους και όχι αποκλειστικής απασχόλησης. Το αίτημα του Συλλόγου είναι η απαλοιφή που όρου αποκλειστικής για να μπορούν τελικά να ενταχτούν και οι ιατροί του ΟΚΑΝΑ στους δικαιούχους του επιδόματος.
Για όλες τις περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν στρεβλώσεις - αδικίες, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, ο Σύλλογος θα συνεχίσει τον αγώνα του για αποκατάσταση αυτών των αδικιών. Για αυτό τον λόγο ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ έχει προκηρύξει ήδη από την Παρασκευή 17/2/2023 τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας για  την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, από 08:00 έως 12:00 και καλεί όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται στην Αθήνα να  συμμετέχουν στη συγκέντρωση που οργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ στη Πλατεία Μαβίλη και ώρα 08:30.
Αυτές οι διεκδικήσεις μπορούν να ικανοποιηθούν, είτε με την έκδοση νέας ΚΥΑ, είτε με την υπογραφή ΣΣΕ (ο Σύλλογος έχει προσφύγει ήδη στον ΟΜΕΔ), ώστε να αποκατασταθούν οι διαφοροποιήσεις και οι αδικίες. Από την ίδρυση του ο Σύλλογος έχει αποδείξει εμπράκτως και επανειλημμένως, ότι μεριμνά για το σύνολο των συναδέλφων ανεξαρτήτως ειδικότητας και σχέση εργασίας. Έτσι και τώρα θα διεκδικήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο την αποκατάσταση των αδικιών, ώστε να λάβουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι (που ανήκουν στο 20% των συναδέλφων που δεν εντάχθηκαν στους δικαιούχους του επιδόματος) αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους.



Σχόλια