ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΦΩΝΗΣ 16/2/2023

 Αναφορικά με την ανακοίνωση του προεδρείου του συλλόγου σχετικά με την επικείμενη χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας ,ως "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΦΩΝΗ" διευκρινίζουμε:

1)Η ενίσχυση των οικονομικών απολαβών των εργαζομένων μετά τις περικοπές και τη στασιμότητα τόσων ετών, αποτελεί αναμφίβολα μια αίσια είδηση.

2)Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι δεν καλύπτει όλο το φάσμα των προτεινόμενων ειδικοτήτων των εργαζομένων, σε βαθμό τέτοιο που να προκύπτουν νέες απρόσμενες  ανισότητες.

3)Οι κλίμακες κατάταξης των ειδικοτήτων ειδικά για τον Οργανισμό μας, δημιουργούν νέα εύλογα ερωτηματικά.

Για παράδειγμα, αγνοούνται εντελώς οι φύλακες και οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονται στους χώρους υποδοχής των δομών μας.

Οι Νοσηλευτές κατά την κρίση μας, θα έπρεπε να βρίσκονται σε ανώτερη κλίμακα (από Γ σε Β), έτσι ώστε να προσομοιάζει και να διακρίνεται περισσότερο η εργασία τους, όπως ισχύει ανάλογα σε νοσοκομειακές δομές. Αντίστοιχα οι Κοινωνικοί λειτουργοί-Κοινωνιολόγοι θα έπρεπε να αντιστοιχίζονται στην παραπάνω κατηγορία (από Δ σε Γ),εφόσον αποδεδειγμένα επιτελούν θεραπευτικό έργο στον Οργανισμό, αντίστοιχο και παρεμφερές με τις ειδικότητες της κατηγορίας αυτής (Θεραπευτές, Ψυχολόγοι). Το επικουρικό προσωπικό (πχ Νοσηλευτές ΔΕ)το οποίο στις συμβάσεις του αναφέρει ότι έχει τις απολαβές όπως και όσων είναι αορίστου, επίσης δεν υπολογίζεται.

4)Για τους παραπάνω λόγους, οι οποίοι προκάλεσαν ήδη μια απροσδόκητη σύγχυση και αναστάτωση μεταξύ των εργαζομένων, δεν μπορεί να ερμηνευτεί ο υπέρμετρος ενθουσιασμός, που προκύπτει από το ύφος της ανακοίνωσης.

Με δεδομένο ότι ο ΟΚΑΝΑ:

Συμπεριλήφθηκε στις μνημονιακές περικοπές του ενιαίου μισθολογίου του στενού δημόσιου τομέα και με το παραπάνω, όπως θεωρεί βάσει δικαστικών διεκδικήσεων υπό την αιγίδα του συλλόγου του,

Συνάδελφοι νοσηλευτές δικαιούνταν από χρόνια το νοσηλευτικό επίδομα που έπαιρναν αντίστοιχα ειδικότητες του δημοσίου και δικαιώθηκαν δικαστικά επ’ αυτού,

Συνάδελφοι αρκετών ειδικοτήτων στάθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας του κορωναιού με άμεση επαφή με τα εξυπηρετούμενα μέλη,(πχ φύλακες)

Και συνολικά δεν περιελήφθησαν σε καμία περίπτωση ανταμοιβής εν είδη πχ δώρου Πάσχα κτλ ,που δόθηκε σε υγειονομικούς του δημοσίου τομέα,

5)Χρειάζεται απαραίτητα, πριν θριαμβολογήσουμε να δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις για:

-       Γιατί κατατάχθηκαν σε υποδεέστερες κατηγορίες απολαβής επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, σε σχέση με ότι ισχύει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα;

-       Ποια κατάταξη είχε ζητηθεί αρχικά στη διαβούλευση από το Σωματείο;

-       Ποιος και με ποια κριτήρια κατέταξε τις ειδικότητες εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ στις υπάρχουσες κατηγορίες;

-       Γιατί έγινε κατάταξη βάση ειδικότητας και όχι πλαισίου-μονάδας που δικαιολογεί την παροχή του επιδόματος (π.χ ψυχολόγος σε επιτελικό σχεδιασμό, ψυχολόγος σε ομάδα streetwork)

-       Υπάρχει δυνατότητα επανακαθορισμού ή διαβούλευσης αρμοδίως; (είτε σε επίπεδο συλλόγου, είτε σε επίπεδο διοίκησης οργανισμού, είτε σε επίπεδο υπουργείου;) ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε ή να διορθώσουμε τις πιο πάνω ανισότητες.

Θεωρούμε ότι η προσθήκη των αντίστοιχων αιτημάτων από άλλα σωματεία εργαζομένων, καθώς και η συγκυρία της προεκλογικής περιόδου, συνέτεινε ώστε να "ωριμάσει" ο χρόνος των υποσχέσεων για αυτήν την εξαγγελία, η οποία για τους νοσηλευτές μας τουλάχιστον, αναμενόταν από καιρό.

Επίσης, δεν θα πρέπει να αμεληθεί, αλλά να επισπευτεί ΑΜΕΣΑ η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση του ζητήματος του μισθολογίου των Ιατρών. Οι αρχικές υποσχέσεις-όχι δεσμεύσεις-από μεριάς παραγόντων του Υπουργείου, για επίλυση του ζητήματος μέσω της προτεινόμενης  τροπολογίας, έχει "παγώσει" με συνέπεια την εύλογη ενόχληση όλων των ενδιαφερομένων συναδέλφων-Ιατρών.

Τα μηνύματα και οι ερμηνείες των οποιωνδήποτε κινήσεων και διεκδικήσεων του Συλλόγου οφείλουν να είναι ΣΑΦΗ, έτσι ώστε όταν αυτά επικοινωνηθούν στον ενδιαφερόμενο, να αποφεύγεται η παρανόηση και οι τυχόν στρεβλώσεις. Σε αυτό το κλίμα κινείται και η παράταξη των εργαζομένων που αντιπροσωπεύουμε οποία μπορεί ως πραγματικός αριθμός να είναι μικρός, ωστόσο η "φωνή" του εξακολουθεί να παραμένει ανεξάρτητη χωρίς πολλές  περιστροφές.

Όπως ορθά επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Προεδρείου, οφείλουμε ΟΛΟΙ συσπειρωμένοι  να συμπορευτούμε με τη μεγάλη πλειοψηφία για  τις διεκδικήσεις που αφορούν ΟΛΟΥΣ, χωρίς μικροκομματισμούς και στενές συντεχνιακές επιδιώξεις, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα της κριτικής, του ελέγχου και της αμφισβήτησης, εφόσον προκύψουν σαφείς ενδείξεις αδιαφανών διεργασιών.

Με αφορμή την τελευταία εξέλιξη προτείνουμε στο τοπικό συμβούλιο των εργαζόμενων στις δομές της Θεσσαλονίκης, να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για συζήτηση αποφόρτιση  και αναπλαισίωση τόσο των επίκαιρων όσο και των στόχων του άμεσου μέλλοντος.

 

Με εκτίμηση προς όλους τους εργαζομένους

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΦΩΝΗ

Σχόλια