ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ με τη Διοίκηση του Οργανισμού. Στη συνάντηση τέθηκαν τα παρακάτω θέματα.

Εκκρεμή οικονομικά θέματα

Οι νομικοί σύμβουλοί του Συλλόγου ετοίμασαν προτάσεις τροπολογιών που προσπαθούν να ρυθμίσουν διάφορα εκκρεμή οικονομικά θέματα, τα οποία θα δοθούν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προς επίλυση. Αυτά τα θέματα αφορούν :

- τη ρύθμιση του χρόνιου θέματος που έχει δημιουργηθεί με την ύπαρξη στον Οργανισμό πολλαπλών ταχυτήτων μισθών με την εξίσωση αυτών προς τα πάνω

- την ένταξη των ιατρών του Οργανισμού στο ειδικό μισθολόγιο των ιατρών, όπως συνέβη και με άλλες περιπτώσεις που αφορούσαν ιατρούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Ολοκληρώθηκε η κατάταξη στα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου των συναδέλφων στα ΕΣΠΑ μετά την αναγνώριση της προϋπηρεσίας και των μεταπτυχιακών και ξεκίνησε η καταβολή του μισθού τους με τα νέα κλιμάκια. Το τμήμα μισθοδοσίας επεξεργάζεται πλέον τα αναδρομικά που πρέπει να δοθούν σε αυτούς τους συναδέλφους για όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ολοκληρώθηκε, επίσης, η κατάταξη στα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου και των συναδέλφων που έχουν προσληφθεί στον ΟΚΑΝΑ μέσα από τις λίστες του λοιπού Επικουρικού προσωπικού. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η διαδικασία, όπως συνέβη και με τους συναδέλφους των ΕΣΠΑ.

Κώδικας δεοντολογίας

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου ο Οργανωτικός Γραμματέας Σταυρόπουλος Βασίλης (μέλος της ομάδας εργασίας εκ μέρους του Συλλόγου) παρουσίασε την πρόταση του Συλλόγου για την εκπόνηση κώδικα δεοντολογίας στο πλαίσιο λειτουργίας της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί από κοινού με τη Διοίκηση του Οργανισμού. Το προσχέδιο έχει εκπονηθεί στη βάση του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για τον κώδικα δεοντολογίας στο δημόσιο τομέα και σε κώδικες δεοντολογίας παρεμφερών οργανισμών του ΟΚΑΝΑ με τις απαραίτητες προσαρμογές στα δεδομένα του Οργανισμού.

Στην συνάντηση με τη Διοίκηση ο Πρόεδρος του Συλλόγου ενημέρωσε τη Διοίκηση του Οργανισμού ότι στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί στον αντιπρόεδρο του Οργανισμού (μέλος της ομάδας εργασίας εκ μέρους της Διοίκησης) το προσχέδιο του κώδικα δεοντολογίας.

Απόφαση εφετείου για ανθυγιεινό επίδομα

Κοινοποιήθηκε από τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου τόσο στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ όσο και στη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η απόφαση του εφετείου της Αθήνας που δικαιώνει τους συναδέλφους που είχαν προσφύγει δικαστικά για τη διεκδίκηση αναδρομικών ποσών για την πενταετία 2013-2017.

Στην συνάντηση ρωτήθηκε ο Πρόεδρος του Οργανισμού τι προτίθεται να κάνει η Διοίκηση για αυτό το ζήτημα. Αφενός είναι η διεκδίκηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους δικαιούχους με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και αφετέρου αν θα κάνει ανακοπή της απόφασης του Εφετείου, δηλαδή προσφυγή στον Άρειο Πάγο. Ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε ότι γίνονται αυτές τις ημέρες συνεννοήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την διευθέτηση του χρόνιου θέματος της μη καταβολής του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και το μόνο που μπορεί να πει αυτή τη στιγμή είναι ότι η υπόθεση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για να κλείσει αίσια το ζήτημα της εφεξής παροχής του επιδόματος καταρχήν στους δικαιούχους, όπως προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
 Τα μέλη του Συλλόγου σε αυτό το σημείο επεσήμαναν, ότι κατανοούν ότι τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αλλά πρέπει να γίνει αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που προσδιορίζει τις ειδικότητες που εντάσσονται στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και να προβλεφθεί και η ένταξη των ειδικοτήτων που απασχολούνται σε Δομές του Οργανισμού που έρχονται καθημερινά σε επαφή με ωφελούμενους. Όσο αφορά την πιθανότητα μη ανακοπής της έφεσης ανέφερε ότι το θέμα είναι πιο περίπλοκο και ότι αυτή της στιγμή δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση. Συνέχισε λέγοντας ότι η Διοίκηση επιθυμεί να κλείσει το θέμα άμεσα αλλά είναι υποχρεωμένη κάθε παρόμοια υπόθεση η κάθε Διοίκηση να την τελεσιδικήσει στο βαθμό του Αρείου Πάγου για να μην κατηγορηθεί σε δεύτερο χρόνο ότι δεν διασφάλισε τα συμφέροντα του δημοσίου. Μόνο αν υπάρχει πολιτική-νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Υγείας που θα καλύπτει τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δε θα προβεί σε ανακοπή της απόφασης.

Προσλήψεις αορίστου χρόνου – επικουρικό προσωπικό

Σε σχετικό ερώτημα των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι η προκήρυξη για τις θέσεις αορίστου χρόνου για ιατρικό, θεραπευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό - μετά την έγκριση που έλαβαν πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας - θα δημοσιευτεί το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου με πρόβλεψη για επιπλέον μοριοδότηση της αποκτηθείσας εμπειρίας που έχει αποκτηθεί σε δομές που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις. Για τις θέσεις του διοικητικού προσωπικού που έχουν περάσει στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ δεν μπορούσε να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τα μέλη του Συλλόγου ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να προχωρήσουν και νέες προσλήψεις αορίστου χρόνου με το νέο έτος για να καλυφθούν θέσεις που αυτή τη στιγμή απασχολούνται εργαζόμενοι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (ΙΔΟΧ).

Στο ζήτημα που τέθηκε τι θα γίνει με την λήξη των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού στα τέλη του έτους με δεδομένο ότι αν φύγουν οι συνάδελφοι θα καταρρεύσει ο Οργανισμός αφού καλύπτουν ουσιαστικά πάγιες και διάρκεια ανάγκες, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι, αν και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια εξέλιξη, πεποίθηση του από τις επαφές που έχει κάνει έως σήμερα με το Υπουργείο Υγείας είναι, ότι θα δοθεί παράταση στις συμβάσεις και μετά το 2022 σε όλους τους φορείς του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον ενημέρωσε ότι περιμένει έγκριση επιπλέον θέσεων επικουρικού προσωπικού καθώς και ΔΠΥ για τον ΟΚΑΝΑ από το Υπουργείο Υγείας.

«Αναδιάταξη δυνάμεων»

Στη συνάντηση, με αφορμή τα όσα διημείφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη συνάντηση Υπευθύνων της Θεσσαλονίκης με τη Διοίκηση του Οργανισμού ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι πρέπει να προχωρήσει ο Οργανισμός σε μια «αναδιάταξη δυνάμεων» που θα ανταποκρίνεται στα νέα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Λαμβάνοντας υπόψη την μη ύπαρξη λίστας αναμονής στα προγράμματα αλλά και την ανάγκη για αντιμετώπιση και της εξάρτησης λοιπών ουσιών όπως κοκαΐνη, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, αλκοόλ κτλ που έχει παρατηρηθεί αύξηση πανευρωπαϊκά. Με αυτό τον τρόπο και αφού το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στον ΟΚΑΝΑ να ασχοληθεί και με τις λοιπές εξαρτήσεις θα πρέπει ο Οργανισμός να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Τα μέλη του Συλλόγου συμφώνησαν καταρχήν με το άνοιγμα του Οργανισμού στην αντιμετώπιση νέων ουσιών και στην αναδιάταξη δυνάμεων με την προϋπόθεση ότι όσες αποφάσεις ληφθούν δεν θα ληφθούν ερήμην των εργαζομένων , όπως συνέβη με την μετατροπή της μονάδας της Νίκαιας εν μια νυκτί από μεθαδόνη σε βουπρενορφίνη αλλά θα ληφθεί υπόψη και η άποψη των εργαζομένων μέσω του Συλλόγου. Ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι σε αυτό το πλαίσιο της «αναδιάταξης δυνάμεων» πρέπει να ενταχθούν και το άνοιγμα στα τέλη Οκτωβρίου της Μονάδας τόσο στα Ιωάννινα (όπως ανέφερε ο ίδιος στη συνάντηση) όσο και αμέσως μετά της νέας Μονάδας στην Κόρινθο που θα αποσυμφορήσει μεγάλο αριθμό θέσεων στις ΜΟΘΕ της Αττικής.

Υπηρεσία καθαριότητας στον ΟΚΑΝΑ

Πάγια θέση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ είναι πως πρέπει να φύγουν οι εργολάβοι από τον ΟΚΑΝΑ και σε όλες τις υπηρεσίες του Οργανισμού πρέπει να απασχολούνται συνάδελφοι - εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως του αντικειμένου εργασίας. Σε συνέχεια των όσων είχαν διαμειφθεί στις προηγούμενες συναντήσεις του Συλλόγου με τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας που απευθύνεται σε φορείς και ενώσεις του άρθρου 20 του ν. 4412/2016 όπως προστατευόμενα Παραγωγικά Εργαστήρια, Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης κτλ

Αρχικά εκτιμούμε πως είναι μια καλή εξέλιξη, και οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ στηρίζουμε αυτή και κάθε παρόμοια προσπάθεια που έχει ως αποτέλεσμα να απαλλαγεί ο Οργανισμός από το καθεστώς των εργολάβων που λυμαίνονται τον ΟΚΑΝΑ τα τελευταία πολλά χρόνια. Επιπλέον οι συγκεκριμένοι φορείς ασχολούνται με την επαγγελματική και κοινωνική ένταξη ευάλωτων εργαζόμενων, εξυπηρετούν δηλαδή σκοπούς παρεμφερείς με αυτές του Οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα (μέσω του συνεταιριστικού τρόπου λειτουργίας) προσπαθούν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στη χειραφέτηση και την αυτονομία.

Μακάρι να μην μείνει αυτή η προσπάθεια μόνο στις υπηρεσίες καθαριότητας αλλά να επεκταθεί και στις υπηρεσίες φύλαξης ώστε να απαλλαγούμε από τους εργολάβους οριστικά. Ελπίζουμε αυτό το βήμα να είναι το πρώτο βήμα για να ακολουθήσει η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που να επαναφέρει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, άρα και στον ΟΚΑΝΑ.

Στη συνάντηση τα μέλη του Συλλόγου ζήτησαν από τη Διοίκηση του Οργανισμού να δοθεί η δυνατότητα στις εργαζόμενες που σήμερα απασχολούνται στον εργολάβο που έχει αναλάβει την υπηρεσία καθαριότητας στον ΟΚΑΝΑ, εφόσον το επιθυμούν να μπορούν να ενταχθούν στο δυναμικό του φορέα που θα αναλάβει την υπηρεσία καθαριότητας. Αυτή η πρόταση είναι απολύτως εφικτή λόγω του μεγάλου αριθμού προσωπικού που θα κληθεί να απασχολήσει ο ανάδοχος φορέας για τον ΟΚΑΝΑ.

ΣΣΕ

 Οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου την προηγούμενη εβδομάδα κοινοποίησαν στη Διοίκηση του Οργανισμού τη γνωμοδότηση για δικαίωμα υπογραφής ΣΣΕ μεταξύ του Συλλόγου και της Διοίκησης. Τη γνωμοδότηση την είχε ζητήσει η Διοίκηση του Οργανισμού στην προηγούμενη συνάντηση που τέθηκε το θέμα. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι έστειλε τη γνωμοδότηση στην νομική υπηρεσία του Οργανισμού και αναμένεται η οριστική του απάντηση τις αμέσως επόμενες ημέρες. Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου επεσήμαναν στον Πρόεδρο, ότι ο Σύλλογος είναι διατεθημένος να φτάσει το θέμα μέχρι και τον ΟΜΕΔ, αν ο ΟΚΑΝΑ δεν συναινέσει στην υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Σχόλια