ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Με την απόφασή 3179/2022 του εφετείου Αθηνών δικαιώνονται και σε δεύτερο βαθμό οι συνάδελφοι που κινήθηκαν δικαστικά (νοσηλευτές, παρασκευαστές, οδηγοί ασθενοφόρων) για τη διεκδίκηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Πρόκειται για άλλη μια δικαίωση στην διαχρονικά άδικη αντιμετώπισή τους από τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας οι οποίες δεν συμπεριέλαβαν στους δικαιούχους του συγκεκριμένου επιδόματος και τους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ, που με βάση την ειδικότητα που κατέχουν δικαιούνται το επίδομα σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο.

Η απόφαση αφορά τη διεκδίκηση αναδρομικών ποσών από το 2013 έως το 2017, ενώ ήδη έχει κατατεθεί από τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου και νέα αγωγή για τη δεύτερη πενταετία που παρήλθε (2018-2022).

Ο Σύλλογος τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου (είναι κλειστά τα δικαστήρια τον Αύγουστο) θα κοινοποιήσει την απόφαση τόσο στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με αίτημα την άμεση συμμόρφωση του Οργανισμού στα όσα αναφέρει η απόφαση του Εφετείου. Άλλωστε όλες οι Διοικήσεις του Οργανισμού έως σήμερα έχουν στείλει έγγραφα που συντάσσονται στο πλευρό των εργαζομένων του Οργανισμού που δικαιούνται το επίδομα.

Αναμένουμε τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και από τη Διοίκηση του Οργανισμού αφενός να μην προχωρήσει σε ανακοπή της απόφασης (προσβολή της απόφασης στον Άρειο Πάγο) και αφετέρου να λύσει το θέμα εφεξής. 
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε νομοθετικά με την συμπερίληψη των εργαζομένων  που εργάζονται σε Μονάδες του ΟΚΑΝΑ (όχι μόνο στις ειδικότητες που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο) στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, όπως δηλαδή είναι και πάγια θέση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ είτε μέσω υπογραφής νέας ΣΣΕ.

Σχόλια