ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

Την Τρίτη 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του νεοεκλεγμένου Δ.Σ. του Συλλόγου με τη Διοίκηση του Οργανισμού. Στη συνάντηση παρέστησαν ο πρόεδρος του Οργανισμού κ.Θεοχάρης και ο αντιπρόεδρος κ.Δημητριάδης. Από πλευράς Συλλόγου ετέθησαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν εργαζομένους και ωφελούμενους. Τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν:

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας και νέα ΚΥΑ αξιολόγησης Υπευθύνων Τμημάτων

Για τον υπό διαμόρφωση νέο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας έχει οριστεί ομάδα εργασίας με την υπ’ αρ. πρωτ.: 1898 - 20/04/2022 απόφαση, για την εκπόνηση προσχεδίου που θα δοθεί για έγκριση στο Δ.Σ του ΟΚΑΝΑ. Στην επιτροπή συμμετέχει εκ μέρους του Συλλόγου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος Παναγιώτης και έχει δοθεί ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του προσχεδίου η 30η Σεπτεμβρίου 2022. Στο νέο Εσωτερικό Κανονισμό θα εμπεριέχεται μεταξύ άλλων η διαδικασία αξιολόγησης των Υπευθύνων των τμημάτων. Με αυτή την εξέλιξη θα δοθεί οριστικό τέλος στην εκκρεμότητα που υπάρχει από πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς το ΣΤΕ έκρινε παράνομη την προηγούμενη διαδικασία αξιολόγησης, με την οποία είχαν τοποθετηθεί οι Υπεύθυνοι των Τμημάτων του Οργανισμού. Στη συνέχεια θα προκηρυχτούν, με τη νέα διαδικασία αξιολόγησης όλες οι θέσεις Υπευθύνων. Στον νέο Εσωτερικό Κανονισμό θα περιγράφονται τόσο οι δομές του ΟΚΑΝΑ που σήμερα λειτουργούν μέσω ΕΣΠΑ, όσο και οι οργανικές θέσεις σε αυτές.

• Προγράμματα ΕΣΠΑ

Για τα προγράμματα ΕΣΠΑ ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι συμφωνεί με το αίτημα του Συλλόγου και ότι είναι πάγια θέση της Διοίκησης η μετεξέλιξη των νέων αυτών δομών σε οργανικές δομές του ΟΚΑΝΑ μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ. Από πλευράς Διοίκησης έγινε επίσης γνωστό ότι υπάρχει στον προγραμματισμό ο καθορισμός των οργανικών θέσεων που χρειάζονται για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι δομές μετά τη λήξη των ΕΣΠΑ, γεγονός που επιτρέπει στον Οργανισμό να προετοιμάσει σε ακόμη πιο στέρεες βάσεις την ένταξη των δομών αυτών στον οργανικό ιστό του ΟΚΑΝΑ. Για τους συναδέλφους που εργάζονται σε δομές των Κέντρων Πρόληψης μέσω ΕΣΠΑ υποστήριξε ότι θα παρέμβει στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου των Κέντρων Πρόληψης για να πριμοδοτηθεί η προϋπηρεσία των συναδέλφων στις επόμενες προσλήψεις προσωπικού που θα πραγματοποιηθούν σε αυτές τις δομές. Τα μέλη του Συλλόγου υποστήριξαν οτι πρέπει να ζητήσει επιπλέον ο ΟΚΑΝΑ στις επερχόμενες προσλήψεις που θα γίνουν στα Κέντρα πρόληψης να περιλαμβάνονται αντίστοιχες ειδικότητες με αυτές που σήμερα απασχολούνται στα Κέντρα Πρόληψης μέσω ΕΣΠΑ.

• Προσλήψεις αορίστου χρόνου

Σχετικά με τις προσλήψεις αορίστου χρόνου στον Οργανισμό, που εκκρεμούν από το 2019, η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ υποστήριξε ότι εντός των προσεχών ημερών λύνεται το πρόβλημα που είχε προκύψει και θα βγει η προκήρυξη καταρχήν για τους ιατρούς, θεραπευτές και νοσηλευτές, στους οποίους θα υπάρξουν και σχετικά κριτήρια μοριοδότησης. Η προκήρυξη του διοικητικού προσωπικού θα σταλεί στο ΑΣΕΠ, καθώς αυτό είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τις σχετικές προσλήψεις, ώστε να «τρέξει» το σχετικό σκέλος της προκήρυξης.

Για την λίστες των επικουρικών δεσμεύτηκε ότι ο ΟΚΑΝΑ θα ζητήσει προσωπικό καθώς με τη διεύρυνση του Οργανισμού έχουν υπάρξει κενά τα οποία έχουν καλυφτεί από το υπάρχον προσωπικό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσκολίες σε πολλές δομές του Οργανισμού.

Επίσης τα μέλη του Συλλόγου τόνισαν την ανάγκη για νέα παράταση των συμβάσεων των συναδέλφων που απασχολούνται στον ΟΚΑΝΑ με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μέχρι να καλυφθούν αυτές οι θέσεις με μόνιμες προσλήψεις για να μη διαταραχθει η εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

• Επιπλέον μοριοδότηση προϋπηρεσίας στον ΟΚΑΝΑ εντός και εκτός ΟΚΑΝΑ

Για το μείζον θέμα της επιπλέον μοριοδότησης των συναδέλφων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που συμμετέχουν σε προκηρύξεις του Οργανισμού ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε ότι έκανε ήδη δεκτό το αίτημα του Συλλόγου και στην προκήρυξη για τα ΔΠΥ η προϋπηρεσία που είχε αποκτηθεί σε δημόσιους φορείς στο χώρο των εξαρτήσεων πριμοδοτήθηκε επιπλέον. Το ίδιο θα ισχύσει και για την προκήρυξη που θα βγει για τους αορίστου χρόνου (θεραπευτές, ιατρούς και νοσηλευτές). Για το διοικητικό προσωπικό θα ζητήσει να πριμοδοτηθεί επιπλέον η αποκτηθείσα ειδική εμπειρία σε Οργανισμούς εξαρτήσεων αλλά επεσήμανε ότι αρμόδιο για αυτό είναι το ΑΣΕΠ. Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την μη συμπερίληψη στην επιπλέον μοριοδότηση του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στον ΟΚΑΝΑ στην πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας , όπως συνέβη με τους συναδέλφους που υπηρετούν στο ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ κτλ. ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι συμμερίζεται την αγανάκτηση των εργαζομένων και διαβεβαίωσε ότι έχει προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ στα ευεργετήματα της τροπολογίας . Από πλευράς εκπροσώπων των εργαζομένων κατέστη σαφές ότι το θέμα αυτό θα τεθεί και στις συναντήσεις που θα προγραμματιστούν τόσο με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

• Μισθολογική εκκρεμότητα συναδέλφων, μισθοί δύο ταχυτήτων στον Οργανισμό

Για το θέμα της ύπαρξης στον Οργανισμό μισθολογίων δύο ταχυτήτων (όσο αφορά τους εργαζόμενους προ του 2013 με σύμβαση αορίστου χρόνου) ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ υποστήριξε ότι αναμένει την έκδοση της απόφασης του Εφετείου της Αθήνας, που είχε προσφύγει η προηγούμενη Διοίκηση του Οργανισμού. Σχετικά με υποθέσεις άλλων σωματείων, που έχουν εκδικαστεί για το ίδιο θέμα, είτε είναι θετικές είτε αρνητικές, δεν δεσμεύουν τον ΟΚΑΝΑ αφού αφορούν έτερους Οργανισμούς. Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος του Συλλόγου ενημέρωσε τη Διοίκηση, ότι σύμφωνα με ενημέρωση των νομικών συμβούλων του Συλλόγου, η εκδίκαση της υπόθεσης στο εφετείο έχει οριστεί για την 25η Μαΐου 2022.

• Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.)

Από πλευράς Συλλόγου, ετέθη το θέμα υπογραφής Σ.Σ.Ε. Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ από πλευράς του υποστήριξε ότι θα γίνει ερώτημα στη νομική υπηρεσία του Οργανισμού για τη δυνατότητα υπογραφής ΣΣΕ. Στο σημείο αυτό τα μέλη του Δ.Σ. υποστήριξαν ότι είναι νόμιμη η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης και το μόνο που εκκρεμεί - με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο- είναι η απαγόρευση συμφωνίας θεμάτων που εμπεριέχουν αποκλειστικά οικονομικό περιεχόμενο. Επιπλέον ενημερώθηκε ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ότι ακόμα και εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ο Σύλλογος Εργαζομένων θα επιμείνει στην υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. και θα προσφύγει στον Ο.ΜΕ.Δ. (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας). Συμφωνήθηκε επίσης να σταλεί στη Διοίκηση η γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων του Συλλόγου περί του δικαιώματος υπογραφής ΣΣΕ καθώς και η προηγούμενη απόφαση του Ο.ΜΕ.Δ., την οποία δεν είχε κάνει αποδεκτή η προηγούμενη Διοίκηση.

• Μισθολόγιο ιατρών

Σχετικά με το μισθολόγιο των ιατρών, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι στους ιατρούς με ΔΠΥ οι αποδοχές πλέον θα είναι αντίστοιχες του ειδικού μισθολογίου του ΕΣΥ κάτι που όμως δεν μπορεί να συμβεί για τους ιατρούς με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Η Διοίκηση του Οργανισμού συμφωνεί σχετικά με την αναγκαιότητα αλλαγής του τρόπου αμοιβής τους, αλλά για οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία η οποία υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της Διοίκησης του Οργανισμού.

• Προβλήματα κτιριακά σε ΜΟΘΕ

Σχετικά με τις ΜΟΘΕ και τα κτιριακά προβλήματα που εντοπίζονται, η Διοίκηση ενημέρωσε ότι έχουν βρεθεί τα κονδύλια για να επισκευαστούν τα όποια κτιριακά προβλήματα, ενώ ενημέρωσε ότι σύντομα θα δοθεί λύση στο ζήτημα της μη ύπαρξης μηχανικών στον ΟΚΑΝΑ.

• Απόδοση κλιμακίων για προϋπηρεσία και μεταπτυχιακά στο επικουρικό προσωπικό

Σχετικά με την επιστολή του Συλλόγου με αρ. Πρωτ. 18851/26.4.22 που αναφέρεται στην εκκρεμότητα για την απόδοση των κλιμακίων ωρίμανσης στο επικουρικό προσωπικό είτε είναι μέσω ΕΣΠΑ είτε όχι, ενημέρωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα εγκρίνει μέσα στο Μάιο το σκέλος που αφορά την αναγνώριση προϋπηρεσίας και μέσα στον Ιούνιο την αναγνώριση των μεταπτυχιακών σπουδών για να γίνει απόδοση των ανάλογων κλιμακίων.

• Εργολαβικές εταιρείες φύλαξης και καθαριότητας

Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας, ανακοίνωσε την τελική έγκριση των αρμόδιων Υπουργείων για να δοθεί σε ΚΟΙΣΠΕ και σύντομα θα βγει η προκήρυξη στη δημοσιότητα. Για την υπηρεσία φύλαξης θα βγει ξανά προκήρυξη για εργολαβική εταιρεία αφού δεν δίνεται καμία δυνατότητα αλλαγής στο σκέλος αυτό, με το υπάρχον νομικό καθεστώς .

• Κώδικας δεοντολογίας

Για τον Κώδικα δεοντολογίας, έχει οριστεί ομάδα εργασίας και συμφωνήθηκε συνάντηση για την οριστική διευθέτηση του θέματος μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Εκ μέρους του Συλλόγου συμμετέχει ο Οργανωτικός Γραμματέας Σταυρόπουλος Βασίλης.

• Νέες ΜΟΘΕ σε Κόρινθο και Ιωάννινα

Για τη δημιουργία νέων ΜΟΘΕ σε Κόρινθο και Ιωάννινα ο πρόεδρος του Οργανισμού επεσήμανε την ύπαρξη ορισμένων κατά τόπους αντιδράσεων, αλλά τόνισε την αισιοδοξία του ότι αυτές θα καμφθούν και σύντομα θα ξεκινήσει η διαμόρφωση και λειτουργία των νέων Μονάδων.

Στην ανοιχτή κουβέντα μεταξύ των μελών του Συλλόγου και της Διοίκησης, ετέθη από πλευράς μας η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί, ότι δίνεται έμφαση από τη Διοίκηση στις νέες δομές του ΟΚΑΝΑ , στο street work, στις νέες και αναμφίβολα πολύ χρήσιμες δράσεις, αλλά οι βασικές δομές του Οργανισμού που είναι οι ΜΟΘΕ έχουν εγκαταλειφτεί στη μοίρα τους με παλιά κτίρια και με προσωπικό που μετακινείται στις νεοιδρυθείσες δομές. Αποτέλεσμα αυτού είναι να παρατηρούνται κενά στην στελέχωση των ΜΟΘΕ. Ο Πρόεδρος διαφώνησε με όσα αναφέρθηκαν περί εγκατάλειψης των ΜΟΘΕ και υποστήριξε ότι οι μονάδες της άμεσης πρόσβασης είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους .

Τα μέλη του Συλλόγου τόνισαν για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα τήρησης του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού, με ενιαίο τρόπο από όλες τις ΜΟΘΕ. Ανέλυσαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει και επηρεάζουν την λειτουργία των Μονάδων, όπως τα κτιριακά, οι ελλείψεις σε αναλώσιμα κ.α. Τα μέλη του Συλλόγου ζήτησαν επίσης να αξιολογηθεί αν μπορούν πιο αποτελεσματικά να διαπεραιωθούν οι εισαγωγές στα προγράμματα υποκατάστασης καθώς και ζητήματα κοινωνικής κι εργασιακής ένταξης των θεραπευόμενων, θέμα στο οποίο συμφωνήθηκε η συνεχής εποικοδομητική συνεργασία τόσο εντός του Οργανισμού όσο και με τους λοιπούς εμπλεκόμενους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς.

Κλείνοντας τον διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και της Διοίκησης, τα μέλη του Συλλόγου ζήτησαν αυτές οι συναντήσεις να αποκτήσουν τακτικό χαρακτήρα και να πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα. Το αίτημα έγινε δεκτό από την Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ.

Σχόλια