Χ.Ε.Χ. ένα σημαντικό βήμα μέχρι το επόμενο

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ χαιρετίζει με θέρμη την έναρξη λειτουργίας του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) καθώς και κάθε προσπάθεια του ΟΚΑΝΑ που ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα στο χώρο των εξαρτήσεων και που σηματοδοτεί την εξωστρέφεια και ενίσχυση του Οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ υποστηρίζαμε την έναρξη λειτουργίας των χώρων εποπτευόμενης χρήσης και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε –όπως κάνουμε σε κάθε προσπάθεια μείωσης της βλάβης κι αντιμετώπισης των προβλημάτων- στην εύρυθμη λειτουργία αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος.

Οι σύγχρονες προκλήσεις στον χώρο των εξαρτήσεων απαιτούν ριζοσπαστικές δράσεις που υπερβαίνουν τα στερεότυπα και αντιμετωπίζουν κάθε διάσταση των προβλημάτων που προκαλούνται. Οι Χ.Ε.Χ. είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Θα είμαστε παρόντες και υποστηρικτικοί σε κάθε τέτοια ενέργεια, πιέζοντας για την συνεχή βελτίωση όρων, συνθηκών και δεδομένων για εργαζόμενους και θεραπευόμενους.

Ευχόμαστε η λειτουργία του ΧΕΧ να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να παράγει πολύτιμο έργο, προς τη κατεύθυνση της μείωσης της βλάβης των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών και της κοινωνίας γενικότερα.

Προς τη ίδια κατεύθυνση, αυτή της μείωσης της βλάβης, παρόλο που πρόσφατα δημιουργήθηκε νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση ναλοξόνης, θεωρούμε πως η πολιτική ηγεσία πρέπει να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις, ώστε να διευρυνθούν οι δικαιούχοι χορήγησης της. Συγκεκριμένα, εκτός από τους επαγγελματίες του ΟΚΑΝΑ και των άλλων φορέων αντιμετώπισης των ναρκωτικών και των κρατικών υπηρεσιών που θα λάβουν εκπαίδευση για τη χορήγηση της, πρέπει να εκπαιδευτούν και όσοι έρχονται σε άμεση επαφή με τους χρήστες (οικογένεια, σημαντικοί άλλοι, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών) με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Με αυτό το τρόπο θα εναρμονιστούμε με τις ασκούμενες πολιτικές του εξωτερικού και θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις πλαίσιο για να μπορέσουν να σωθούν περισσότερες ζωές.

Με αφορμή τη λειτουργία του Χώρου Εποπτευόμενης χρήσης στην Αθήνα αλλά και τις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί από κοινοβουλευτικά κόμματα, ως Σύλλογος έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

- Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας ως κίνηση υψηλής συμβολικής αξίας μπορεί να εκληφθεί και είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη τιμή για τους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ, όσο και για τους ωφελούμενους αλλά και για τον ίδιο τον Οργανισμό η παρουσία της στα εγκαίνια του ΧΕΧ.

- Ο ΟΚΑΝΑ, είναι αλήθεια, ότι είχε λειτουργήσει και στο παρελθόν -το 2013- για λίγους μήνες Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης ο οποίος όμως σταμάτησε την λειτουργία του λόγω νομικών εμπλοκών εξαιτίας της απουσίας τότε νομοθετικού πλαισίου

- Σήμερα, ύστερα από 8 χρόνια και αφού έχει επανακαθοριστεί το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ΧΕΧ λειτουργεί ξανά σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις με περισσότερες θέσεις ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης με την επωνυμία «ΣΤΕΚΙ 46»

Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ στεκόμαστε όλα αυτά τα χρόνια αρωγοί σε κάθε νέα προσπάθεια που ξεδιπλώνεται για να αναπτυχθεί ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος των εξαρτήσεων. Ένα σχέδιο που πρέπει να περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολιτικών τόσο της μείωσης της βλάβης, όσο και της αντιμετώπισης της εξάρτησης και της επανένταξης στο πλαίσιο ενός ισχυρού δημόσιου Οργανισμού που να παρέχει δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες στους ωφελούμενους.

ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Σχόλια