ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ   ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   ΟΚΑΝΑ

Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων του Συλλόγου

στις 21 του Μάρτη στην Περιφέρεια και στις 22 – 23 του Μάρτη 2022 στην Αθήνα

 

Συναδέλφισσα-συνάδελφε,

 

Απευθυνόμαστε σε εσένα που, με όποια εργασιακή σχέση και αν δουλεύεις:

 

·         Αγωνιάς για την ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, για το πώς θα τα βγάλεις πέρα με τους πετσοκομμένους μισθούς, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, ανησυχείς με την επικίνδυνη εμπλοκή του λαού της χώρας μας στις πολεμικές συγκρούσεις των ιμπεριαλιστών.

·         Παλεύεις να εξυπηρετήσεις, να στηρίξεις όσο γίνεται καλύτερα τα μέλη των προγραμμάτων μέσα σε συνθήκες πανδημίας, με τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, δομές και προσωπικό.

·         Δεν συμβιβάζεσαι με τη «λογική» των μειωμένων απαιτήσεων, αντί για δουλειά με πλήρη δικαιώματα, αντί για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρόληψης Θεραπείας και Επανένταξης.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων, κόντρα στη στάση υποταγής και συμβιβασμού του ΔΣ του Συλλόγου, δεν σταμάτησε να μπαίνει μπροστά, να ενημερώνει και να οργανώνει την πάλη των συναδέλφων. Από την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας που χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για αντιδραστικές αλλαγές στα εργασιακά με αποκορύφωμα το νόμο «Χατζηδάκη», την κατάργηση του 8ώρου, την νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών, την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των ατομικών έναντι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, μέχρι κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημαπου αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.

 

Συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ είμαστε αντιμέτωποι με τις ελαστικές μορφές εργασίας (επικουρικοί, συμβασιούχοι ΟΑΕΔ, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, εργολαβικοί,συμβασιούχοι μέσω ΕΣΠΑ) που τείνουν να γίνουν καθεστώς αφού αποτελούν σχεδόν το 50% του συνόλου των εργαζομένων, εργαζομένων με τα ίδια προσόντα και υποχρεώσεις, αλλά με λιγότερα δικαιώματα. Είμαστε εκτεθειμένοι σε συνεχείς μετακινήσεις και ανακύκλωση προσωπικού, είτε μόνιμου είτε συμβασιούχων, τακτική που πάει να  «μπαλώσει» ένα πρόβλημα, δημιουργώντας ένα άλλο και τελικά δυσκολεύει τη συνέχεια και την συνέπεια της παρέμβασης στους εξυπηρετούμενους. Χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εν αναμονή του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας που θα επικυρώσει αυτές τις πολιτικές. Η όποια ανάπτυξη και διεύρυνση του Οργανισμού υπαγορεύεται από τα διαθέσιμα ΕΣΠΑ, άρα από τη μία έχει ημερομηνία λήξης και από την άλλη, βασίζεται στην πρόσληψη συμβασιούχων που εργάζονται και προσφέρουν με ελλιπή δικαιώματα και υπό συνεχή ομηρία με την απειλή της απόλυσης.

Ευθύνη για την σημερινή κατάσταση έχουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες από κοινού στήριξαν την πολιτική της ΕΕ για προώθηση της «μείωσης της βλάβης» σε βάρος της απεξάρτησης και όλα εκείνα τα κόμματα που από κοινού ψήφισαν τον Κώδικα Ναρκωτικών ο οποίος από το 2012 ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε ιδιώτες για δράση σε πρόληψη θεραπεία και επανένταξη. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια χρονιά διαλύθηκαν δομές του ΟΚΑΝΑ και διαχύθηκαν αποψιλωμένες στα νοσοκομεία, με αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού και με κατεύθυνση τη διαχείριση μέσω της υποκατάστασης και της συνταγογράφησης, την ώρα που οι ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες συνεχώς αποδυναμώνονταν.

Δε μπορούμε να συμβιβαστούμε! Αλλάζουμε τους συσχετισμούς στο Σύλλογό μας!

Απομονώνουμε τις πλειοψηφούσες δυνάμεις του Συλλόγου που καλλιέργησαν την ηττοπάθεια, συνειδητά στήριξαν αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές, κρατήθηκαν μακριά από αγώνες των εργαζομένων, χρησιμοποίησαν τον Σύλλογο για μικροπολιτικές στοχεύσεις και μικροεξυπηρετήσεις. Που δεν βρήκαν ούτε μια κουβέντα να πουν για τον αντεργατικό νόμο «Χατζηδάκη». Δεν οργάνωσαν καμία διεκδίκηση κανέναν αγώνα, αντιτάχθηκαν επί της ουσίας στην οργάνωση όλων των εργαζομένων στο σωματείο, ενώ καλλιέργησαν την ανάθεση εργασιακών ζητημάτων αποκλειστικά στα δικαστήρια και επανέλαβαν κούφιες υποσχέσεις για μοριοδότηση συμβασιούχων. Αυτή την κατάσταση όμως, στήριξαν και οι μειοψηφούσες παρατάξεις του Σωματείου είτε ενεργητικά, είτε με την ανοχή τους, ενώ χρησιμοποίησαν ως άλλοθι τη μικρή τους δύναμη στο ΔΣ του συλλόγου.

Χρειαζόμαστε σύλλογο που να προωθεί τη συμμετοχή όλων μας σε συλλογικές διαδικασίες, να οργανώνει τους αγώνες, να μην καλλιεργεί την ανάθεση αλλά τη συλλογική διεκδίκηση, που θα δίνει κουράγιο σε μας τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε, τη δύναμη να οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Αγωνιστικά διεκδικούμε:

       Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

       Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

       Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες πανδημίας.

       Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μετατροπή όλων συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.

       Καμία απόλυση. Καμία κατάργηση υπηρεσίας με πρόσχημα τη λήξη της χρηματοδότησης.

       Να επιστρέψουν στις θέσεις τους όσοι συνάδελφοι είναι σε αναστολή. Το εμβόλιο είναι όπλο της επιστήμης, όχι μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών και επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, άνοιγμα του δρόμου για κατάργηση μόνιμων θέσεων εργασίας στο δημόσιο.

       Πλήρη κρατική χρηματοδότηση και ενίσχυση του ΟΚΑΝΑ στην κατεύθυνση της θεραπείας.

       Μέτρα στήριξης για την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων.

       Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

 

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ για  Δ.Σ. &  Ε.Κ.Α.

 

Για Διοικητικό Συμβούλιο                                                                               Για Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Αυγουστή Μαρία Εριθέλγη (Έρη), νοσηλεύτρια ΜΟΘΕ Χανίων                  Δουράλα Δήμητρα

Δουράλα Δήμητρα, λογίστρια, Κεντρικές Υπηρεσίες                                      Θάνου Ευθυμία (Έφη)

Θάνου Ευθυμία (Έφη),επικουρική κοινωνική λειτουργός, ΜΟΘΕ Γουδί      Κοδέλλα Κωνσταντίνα (Νάντια)

Κοδέλλα Κωνσταντίνα (Νάντια), νοσηλεύτρια ΜΟΘΕ Γουδί                        Κυριανάκη Παναγιώτα (Γιώτα)

Κυριανάκη Παναγιώτα (Γιώτα), λογίστρια, Κεντρικές Υπηρεσίες

 

Για Εξελεγκτική Επιτροπή

Ντάφλα Μέριλιν, νοσηλεύτρια ΜΟΘΕ Ελπίς

Σχόλια