ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ...

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ ως γνωστό έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον παράνομο τρόπο που επελέγησαν οι Υπεύθυνοι Τμημάτων του Οργανισμού από την προηγούμενη Διοίκηση με όχημα μια καταφανώς παράνομη, αντισυνταγματική ΚΥΑ, που όριζε τα κριτήρια επιλογής Υπευθύνων. Δυστυχώς οι χρόνοι της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι τόσο αργοί με αποτέλεσμα την λήξη της θητείας των Υπευθύνων των Τμημάτων χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση του ΣΤΕ. Σύμφωνα δε, με τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου η απόφαση θα καθαρογραφεί μέσα στον Αύγουστο, όπου είναι δεδομένη η δικαίωση των θέσεων του Συλλόγου. Η ΚΥΑ είναι τόσο καταφανώς παράνομη που είναι λογικό να μην μπορεί να προκηρυχτούν οι θέσεις των Υπευθύνων με αυτή τη γελοία διαδικασία. Ήδη ο Σύλλογος έχει καλέσει τη Διοίκηση να συμφωνήσει σε νέο τρόπο επιλογής υπευθύνων που να είναι και δημοκρατικός και αξιοκρατικός και συνταγματικός. Η Διοίκηση έχει συμφωνήσει σε αυτό το αίτημα και έχει δεσμευτεί αυτός ο νέος τρόπος να ενσωματωθεί στον νέο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας που βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Aφενός η εκκρεμοδικία στο ΣΤΕ και αφετέρου η καθομολογουμένη παράνομη ΚΥΑ είχε ως φυσικό επακόλουθο τη δημιουργία εμποδίων στην προκήρυξη των θέσεων ευθύνης τώρα που έληξαν οι θητείες των Υπευθύνων των Τμημάτων. Είναι θετικό το γεγονός ότι η Διοίκηση ουσιαστικά αποδέχτηκε τις αιτιάσεις του Συλλόγου για την ΚΥΑ και δεν προχώρησε στην προκήρυξη των θέσεων ευθύνης με τη συγκεκριμένη διάτρητη και αναξιοκρατική διαδικασία. Εξάλλου, όσοι συμμετείχαν σε αυτό τον τρόπο επιλογής υπευθύνων εκτός του ότι αδιαφόρησαν για την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για μη συμμετοχή των εργαζομένων στην στημένη διαδικασία είχαν επιπλέον ενημερωθεί εγκαίρως (μέσω των ανακοινώσεων του Συλλόγου) για προσφυγή του Συλλόγου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πάγια θέση του Συλλόγου ήταν ενάντια στις τοποθετήσεις Υπευθύνων με προσωρινή ανάθεση. Στο παρελθόν αυτές οι «προσωρινές» τοποθετήσεις μόνο προσωρινές δεν ήταν και οι προηγούμενες Διοικήσεις τις είχαν χρησιμοποιήσει για επιλογή των αρεστών τους στο διηνεκές.

Για να μην επαναληφθεί ,όμως, η ίδια απαράδεκτη τακτική, καλούμε τη Διοίκηση του Οργανισμού να προχωρήσει άμεσα ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός για να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις Ευθύνης, ώστε κάθε συνάδελφος που ενδιαφέρεται να καταλάβει οποιαδήποτε θέση Ευθύνης να αξιολογηθεί δίκαια και αξιοκρατικά με έναν νέο αντικειμενικό τρόπο συστήματος επιλογής.

Σχετικά με την προσωρινή ανάθεση καθηκόντων νέων αναπληρωτών Προϊσταμένων Διευθύνσεων, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 2 Αυγούστου διαχρονική θέση του Συλλόγου ήταν η πλήρωση των κενών Διευθυντικών θέσεων, που επί χρόνια παρέμεναν κενές με αποτέλεσμα τον υπερσυγκεντρωτισμό των αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του εκάστοτε Γενικού Διευθυντή. Επιπλέον, θετική είναι η αξιοποίηση στελεχών του Οργανισμού σε αυτές στις θέσεις ,που στην μακρόχρονη θητεία τους στον Οργανισμό έχουν προσφέρει πολλά από όποια θέση κατείχαν και η μη εφόρμηση εξωτερικών στελεχών για άλωση του Οργανισμού.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η μη προκήρυξη αυτών των θέσεων μέσα στο τρέχον έτος με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, ώστε να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Σχόλια