ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

24/09/2020

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (;)

Εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ έστειλε στις 10/09/20 μια ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και την κοινοποίησε στον υπουργό, υφυπουργό, γενικό γραμματέα δημόσιας υγείας, εθνική αρχή διαφάνειας, γενική διευθύντρια του ΟΚΑΝΑ, για ένα θέμα μεταφοράς υποκατάστατου σε νοσοκομείο.

Το πρώτο περίεργο σημείο είναι ότι για την ενέργεια αυτή δεν ενημερώθηκαν δύο από τα μέλη του ΔΣ και μάλιστα το ένα μέλος εξ αυτών τυγχάνει να είναι ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου.

Το δεύτερο περίεργο είναι ότι, το γεγονός για το οποίο έγινε Εξώδικη Δήλωση, συνέβη στις 29 Μαΐου, δηλαδή πριν από τρεισήμισι, μήνες.

Το τρίτο περίεργο είναι ότι εκτός από τον ΟΚΑΝΑ, το εξώδικο κοινοποιήθηκε στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και στην Εθνική αρχή διαφάνειας (;)

Το τέταρτο περίεργο το πιο σοβαρό, είναι ότι έφυγε ένα τέτοιο έγγραφο από το σύλλογο, προφανώς ανυπόγραφο, τουλάχιστον ως προς την υπογραφή του Γ. Γραμματέα.

Δεν θα μπούμε σε θέματα καταστατικού για τις αρμοδιότητες του Γ.Γ. γιατί είναι αυτονόητο ότι τα έγγραφα όπως είναι αυτό της Εξώδικης Δήλωσης, υπογράφονται από το πρόεδρο και το γραμματέα, αφού έχει προηγηθεί απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου.

Αναρωτιόμαστε όμως, πως είναι δυνατόν αυτά τα έγγραφα να γίνονται αποδεκτά από τις αρχές στις οποίες απευθύνονται, αφού δεν έχουν τις απαιτούμενες υπογραφές που σημαίνει ότι στερούνται εγκυρότητας.

Είναι ευνόητο λοιπόν να έχουμε απορίες ως προς το διαδικαστικό μέρος, τις οποίες και παραθέτουμε προς τα μέλη του Συλλόγου.

Να πούμε στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ ότι έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν ανάλογες ενέργειες χωρίς να μας ενημερώνουν, αλλά θα πρέπει να το κάνουν σαν ομάδα εργαζομένων, ή σαν δύο παρατάξεις. Όταν όμως θα γράφουν κάτω από τα έγγραφα αυτά «Σύλλογος Εργαζομένων» θα πρέπει να σέβονται τις διαδικασίες που προβλέπονται και δυστυχώς συνεχίζουν να τις αγνοούν επιδεικτικά.

Τώρα ως προς την ουσία του ζητήματος ασφαλώς και συμφωνούμε ότι θα πρέπει να τηρείται το πρωτόκολλο, με τις προβλεπόμενες υπογραφές γιατρών, κλπ, αν και αυτό έχει ξανασυμβεί λόγω ενδογενών αδυναμιών στελέχωσης.

Όταν λοιπόν λέτε ότι παρελήφθησαν τα υποκατάστατα χωρίς να υπάρχει υπογραφή γιατρού, κατά την άποψη μας θα έπρεπε οι συνάδελφοι να επιμείνουν και ιδιαίτερα όταν συνάντησαν την άρνηση του νοσοκομείου να περάσει το υποκατάστατο χωρίς να συνοδεύεται με τα προβλεπόμενα έγγραφα, θα έπρεπε να επιστρέψουν να επιμείνουν και να απαιτήσουν το έγγραφο υπογεγραμμένο από τον αρμόδιο γιατρό. Όλα τα άλλα που αναφέρονται στο εξώδικο, ότι δηλαδή το υποκατάστατο έφθασε τελικά στο προορισμό του, με τη μεσολάβηση κάποιου από τον ΟΚΑΝΑ που είχε κάποιο γνωστό στο νοσοκομείο, δεν ακούγονται σοβαρά και θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Τέλος αν η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου θεωρούσε ότι η εξώδικη δήλωση είναι ο κατάλληλος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα, αν έμπαιναν στο κόπο να μας ενημερώσουν ίσως και να συμφωνούσαμε.

Αδυνατούμε όμως να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο έγινε η κοινοποίηση του εξώδικου, στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας (!) και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (!)

Εκτός αν έγινε για άλλους λόγους, που ξεπερνούν το περιεχόμενο του εξώδικου και οι οποίοι λόγοι, εμάς μας διαφεύγουν!



Για την Ενωτική Συνεργασία Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ (ΕΣΥ)

Μιχάλης Λαζαρής (Γενικός Γραμματέας ΔΣ)

Νώντας Γαβριλόπουλος (Μέλος ΔΣ)

Σχόλια