ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου, ύστερα από αίτημα του, με τον Πρόεδρο του Οργανισμού. Ήταν η πρώτη συνάντηση μετά την επαναφορά της άδειας για την πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out), όπως είχε συζητηθεί σε προηγούμενες συναντήσεις με τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Στην συνάντηση τέθηκαν τα εξής θέματα: 

- σχετικά με τον τρόπο λήψης της άδειας για την πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out) τέθηκε το ερώτημα γιατί προτιμήθηκε αυτός ο τρόπος λήψης της (που, στην πράξη, εν μέρει αναιρεί το σκοπό της άδειας μη επιτρέποντας στους εργαζόμενους να απομακρυνθούν, για επαρκή χρόνο από την εργασία τους) και γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους οι εργαζόμενοι από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Στο μεν πρώτο ερώτημα ο Πρόεδρος απάντησε, ότι προκρίθηκε αυτός ο τρόπος για να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων και για το δεύτερο θέμα, ότι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα δεν ανήκουν οργανικά στο δυναμικό του ΟΚΑΝΑ και ότι υπήρχε αδυναμία χορήγησης της συγκεκριμένης άδειας. Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου ζήτησαν και τα δύο αυτά θέματα να ξανασυζητηθούν σε δεύτερο χρόνο για να γίνει προσπάθεια ώστε να διερευνηθεί στα πλαίσια των νομικών δυνατοτήτων η βελτίωση της θετικής κατά τα άλλα απόφασης του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ. 

- για το θέμα της πανδημίας ο Πρόεδρος ενημέρωσε, ότι αναμένεται πολύ σύντομα μεγάλη προμήθεια ιατρικών μασκών μιας χρήσης για να καλυφτούν οι ανάγκες του προσωπικού πανελλαδικά. Για δε το αίτημα του Συλλόγου για δημιουργία γραφείου Δημόσιας Υγείας που να ασχολείται όχι μόνο με την πανδημία αλλά και με χρόνια θέματα λοιμώξεων όπως HIV, ηπατίτιδες κ.α. υποστήριξε, ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα η Διοίκηση συναντιέται με τους παθολόγους και τους Γενικούς ιατρούς του Οργανισμού που συζητούν τις τρέχουσες εξελίξεις της πανδημίας και συμβουλεύουν αναλόγως τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Επισήμανε το γεγονός ότι είναι τέτοια η φύση του Οργανισμού αλλά και η διασπορά των Δομών που αναγκάζει τον ΟΚΑΝΑ να αντιμετωπίζει τελικά ad hoc οποιαδήποτε περιστατικά παρουσιαστούν σε δομές του ΟΚΑΝΑ. 

- για τις προκηρύξεις αορίστου χρόνου επανέλαβε, ότι επιδίωξη της Διοίκησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους. Για άλλη μια φορά τα μέλη του Συλλόγου επανέλαβαν τη θέση τους για ορθή κατανομή των προσλήψεων και για επιπλέον πριμοδότηση των εργαζομένων που απασχολούνται επί χρόνια στον Οργανισμό με διαφορετικό καθεστώς απασχόλησης από αυτό των συμβάσεων αορίστου χρόνου. 

- συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ και να μπει ένα χρονοδιάγραμμα περίπου έξι μηνών για να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του νέου Κανονισμού. 

Στο ίδιο πλαίσιο ζητήθηκε και η αλλαγή των κριτηρίων αξιολόγησης των Υπευθύνων των Τμημάτων. Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να ενσωματωθούν οι όποιες αλλαγές στον νέο ΕΚΛ. 

- τα μέλη του Συλλόγου επανάφεραν το θέμα υπογραφής ΣΣΕ. Ο κ. Θεοχάρης φάνηκε θετικός στην πρόταση και ζήτησε την πρόταση της μεσολαβήτριας από τον ΟΜΕΔ όπου είχε φτάσει το θέμα όταν, την τελευταία στιγμή, υπαναχώρησε η προηγούμενη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και δεν επετεύχθη συμφωνία 

- επίσης ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την κάλυψη των κενών θέσεων των Διευθυντών του Οργανισμού 

- για το θέμα που ταλανίζει τους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ εδώ και χρόνια με την διαφορετική αντιμετώπιση των εργαζομένων μισθολογικά αναλόγως σε ποια ομάδα διεκδίκησης με ένδικα μέσα ανήκουν ζητήθηκε να εναρμονίσει το μισθολόγιο όλων των εργαζομένων με τον ίδιο τρόπο αφού γίνει διερεύνηση των νομικών δυνατοτήτων που υπάρχουν σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ο πρόεδρος επιφυλάχτηκε για το θέμα λόγω της εκκρεμότητας των υποθέσεων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου 

- το ΔΣ του Συλλόγου έθεσε το θέμα των τουλάχιστον ατυχών μεθόδων που χρησιμοποίησε η Διοίκηση για να ελέγξει τη λειτουργία θεραπευτικής μονάδας σε συνέχεια καταγγελιών θεραπευόμενων. Επισημάναμε ότι όλες οι Διοικήσεις ως τώρα, αντί να προσπαθήσουν να κατανοήσουν το περιεχόμενο της δουλειάς μας, αρέσκονται σε επιλεκτικούς ελέγχους για το ωράριο (που είναι βέβαια αναφαίρετο δικαίωμα της εκάστοτε διοίκησης) και σε επιλεκτική χρήση παραπόνων (από τους «τόμους» καταγγελιών που παράγονται συνεχώς και που, ευτυχώς ή δυστυχώς, καθρεφτίζουν περισσότερο την παθολογία των καταγγελλόντων παρά των καταγγελλόμενων). Τονίσαμε ότι, ειδικά σ’ ένα τόσο ευαίσθητο χώρο όπως ο ΟΚΑΝΑ, θα πρέπει όλοι οι χειρισμοί να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ακουστούν όλοι, να υπάρχει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα (αντί για επιμέρους «βινιέτες»), να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να ενισχύεται τελικά το κύρος του θεσμού αντί του splitting. Επαναφέραμε το πρόβλημα των διαφορετικών κανόνων λειτουργίας από μονάδα σε μονάδα και ζητήσαμε, ξανά, να οργανωθεί από τη Διοίκηση η συζήτηση και επικαιροποίηση του Πλαισίου Λειτουργίας με μια διαδικασία όπου όλοι οι συνάδελφοι (που θα κληθούν στη συνέχεια να το υλοποιήσουν) θα συμμετάσχουν και θα συνεισφέρουν. 



Για το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις απαράδεκτες και απαξιωτικές αναφορές του Αν. ΔΕΠ., το Δ.Σ. του Συλλόγου έστειλε τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου επιστολή στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, όπου ζητά την άμεση παρέμβασή της με την άμεση παύση από τη θέση του Αν. ΔΕΠ του κ. Κοκκώλη για να προστατέψει τους εργαζόμενους αλλά και το κύρος του ίδιου το Οργανισμού από την αήθη δημόσια επίθεση εκ μέρους του κ. Κοκκώλη. Σε αντίθετη περίπτωση, η Διοίκηση ενστερνίζεται τους απαράδεκτους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του Αν. ΔΕΠ για τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ στην παραληρηματική ανάρτησή του στο “facebook” και θα αναγκάσει τους εργαζόμενους του Οργανισμού να μετέλθουν όλα τα μέσα νομικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά για να αυτοπροστατευθούν από την ανοίκεια επίθεση που υπέστησαν αναιτιολόγητα αλλά και την ανοχή της Διοίκησης σε αυτή. 

- με το άρθρο 25 του νόμου 4722/2020 η Κυβέρνηση παρατείνει εκ νέου τη θητεία των συλλογικών οργάνων όλων των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων έως και την 3η Δεκεμβρίου 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Να σημειωθεί, ότι έχουν προηγηθεί τρεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Μάρτιο του 2020 όπου παρατάθηκε η θητεία όλων των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων αρχικά μέχρι την 3η Μάϊου 2020, ύστερα έως την 30η Ιουνίου 2020 και τέλος έως τη 30η Σεπτεμβρίου 2020.

Σχόλια