Οι άνθρωποι της Διοίκησης, ακόμα και λίγο πριν το τέλος, δεν βάζουν μυαλό.


Mε την τελευταία της ανακοίνωση, για τον προγραμματισμό των αδειών,  η Διοίκηση του Οργανισμού προσπαθεί για πολλοστή φορά να εκφοβίσει και να εκβιάσει τους συναδέλφους – παρότι (δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για τους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ) οι ημέρες της παντοκρατορίας τους έχουν παρέλθει προ πολλού.
Κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να υποκύψει στον ωμό και άθλιο εκβιασμό που θέτουν. Και αυτό όχι μόνο γιατί όλοι πλέον τους έχουν πάρει χαμπάρι αλλά κυρίως γιατί το θέμα είναι πολιτικό και νομικό. Οι λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό αντιδρούν και αντιστέκονται στην αυθαίρετη απόφαση κατάργησης της άδειας για την πρόληψη του “burn out” αναφέρονται αναλυτικά στο εξώδικο που έχουν αποστείλει οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ.
Με την τελευταία ανακοίνωση-παρωδία της Διοίκησης δεν απαντιέται κανένα από τα νομικά επιχειρήματα του Συλλόγου. Και δεν απαντούν σε κανένα από τα επιχειρήματα γιατί απλά δεν μπορούν.
Άραγε η νομική υπηρεσία του ΟΚΑΝΑ έχει ερωτηθεί για το θέμα και εάν ναι ποια είναι η γνωμοδότησή της; Εάν δεν την έχουν ρωτήσει για μια απόφαση όπως αυτή, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα αλλά και αφήνει μεγάλα περιθώρια εργασιακών ανατροπών στο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων για κάθε εργαζόμενο του Οργανισμού, να το πράξουν άμεσα. Και να  μας ενημερώσουν για την απάντηση που θα πάρουν.
Έχουν ενημερώσει τους νυν προϊσταμένους τους στο Υπουργείο Υγείας; Οφείλουν, μια που το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη Διοίκηση του Οργανισμού: αυτή θα είναι που θα τρέχει να απολογείται στα αστικά και ποινικά δικαστήρια για μια ανόητη και αναιτιολόγητη απόφαση. Για αυτό το λόγο και δεν έχει και καμιά σημασία το τι ισχυρίζονται οι απερχόμενοι και αυτοί που από μέρα σε μέρα θα αποτελέσουν παρελθόν για τον Οργανισμό. Αλλά το τι θα αποφασίσει η επόμενη Διοίκηση για το θέμα. Και δεν υπάρχει κανένα νομικό ή άλλο επιχείρημα που μπορεί να επικαλεστεί κάποιος για αυτή την απόφαση. Το μόνο που εκμεταλλεύονται είναι τη καθυστέρηση του Υπουργείου Υγείας στην τοποθέτηση νέας Διοίκησης, που έχει αφήσει να  αλωνίζει η πιο εκδικητική, ανίκανη αλλά και συνάμα επικίνδυνη Διοίκηση που έχει περάσει μέχρι σήμερα από τον Οργανισμό.Ήδη οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας είναι ενήμεροι της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και για το θέμα που θα κληθεί να λύσει αμέσως η επόμενη Διοίκηση στον ΟΚΑΝΑ. Και οφείλουν επίσης να πάρουν θέση.
Οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου (στους οποίους στάλθηκε η τελευταία ανακοίνωση της Διοίκησης) ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ -μέρος της οποίας είναι και η άδεια για την πρόληψη του “burn out. Κανένας εργαζόμενος δε πρέπει να μετατρέψει την άδεια του «burn out» σε κανονική, αποδεχόμενος την μονομερή απόφαση της διοίκησης.
Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην παράνομη απόφαση κατάργησης της άδειας για την πρόληψη του “burn out” και εμμένουμε στα όσα αναφέρονται στο εξώδικο. Για άλλη μια φορά προειδοποιούμε ότι σε περίπτωση μη χορήγησης τόσο της άδειας αυτής, όσο και των αποδοχών της σε δικαιούχο εργαζόμενο που θα την αιτηθεί, θα προβούμε στις νόμιμες ενέργειες ενώπιον οποιασδήποτε δικαστικής και εξωδικαστικής αρχής. Συνεχίζουμε κανονικά - όπως αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσεις και όπως κάναμε στο παρελθόν, όταν πρωτοκερδίσαμε την άδεια του “burnout” με αγώνα και επιμονή.
Τίποτα έως σήμερα δεν μας έχει χαριστεί. Όποιους ευνοϊκούς για τους εργαζόμενους όρους έχει η δουλειά μας, τους  έχουμε κερδίσει με συλλογικό αγώνα.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ.

Ο Σύλλογος  κηρύσσει Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας από 12:00-16:00 και καλεί όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στην Αττική στις Κεντρικές Υπηρεσίες του Οργανισμού στις  12:30 για να ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.

Ακολουθεί ξανά το εξώδικο του Συλλόγου που καλύπτει κάθε ερώτημα εργαζομένου στον Οργανισμό και δεν απαντιέται από τη Διοίκηση.


..........................................................................................................


Π Ρ Ο Σ 

ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗ 

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 


Του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Στουρνάρη αρ. 67 και εκπροσωπείται νόμιμα 

ΚΑΤΑ 

Του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΏΝ (ΟΚΑΝΑ)» το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αβέρωφ αρ. 21 και εκπροσωπείται νόμιμα. 

Επί σειρά ετών χορηγείτο στους εργαζομένους σε θεραπευτικές δομές του ΟΚΑΝΑ τριήμερη άδεια μετ’ αποδοχών ανά τρίμηνο για την πρόληψη του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out). Το νομικό έρεισμα του δικαιώματος αυτού ήταν οι Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΕΣΣΕ) που συμφωνούσαμε ο Σύλλογος εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ με την εκάστοτε διοίκηση του Οργανισμού και συγκεκριμένα προβλέφθηκε πρώτη φορά στην ΕΣΣΕ του 2005. Μετά τον χρονικό περιορισμό της ισχύος των ήδη υπογεγραμμένων Συλλογικών Συμβάσεων με την ΠΥΣ 6/2012 και την άρνηση του Οργανισμού να υπογράψουμε νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση ή και να αποδεχτεί την πρόταση της μεσολαβήτριας του ΟΜΕΔ, ο ΟΚΑΝΑ έπαυσε να υποχρεούται να χορηγεί τη συγκεκριμένη άδεια στους εργαζομένους αυτούς. Συγκεκριμένα έληξε η ισχύς της τελευταίας υπογραφείσας ΕΣΣΕ τον Μάρτιο του 2013, οπότε και έπαυσε το σχετικό δικαίωμα των εργαζομένων δυνάμει αυτής 

Ωστόσο η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, προφανώς αναλογιζόμενη τις ιδιαίτερα βεβαρημένες συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων των θεραπευτικών δομών αποφάσισε μονομερώς με την υπ’ αριθμ. 127 Συνεδρίαση του Δ.Σ. του στις 4/8/2015 και την υπ’ αριθμ. 2108/8-9-2015 απόφαση Γενικού Διευθυντή ΟΚΑΝΑ την χορήγηση από 01/10/2015 εκ νέου της συγκεκριμένης άδειας για τη πρόληψη του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out). Η δε χορήγηση του συγκεκριμένου δικαιώματος έγινε ανεπιφύλακτα από την πλευρά του ΟΚΑΝΑ, ήτοι χωρίς να δηλωθεί προς τους δικαιούχους εργαζομένους ή να δημιουργηθεί η εντύπωση ποτέ σε αυτούς ότι το σχετικό δικαίωμα δόθηκε με την επιφύλαξη ελευθεριότητας ή με ρήτρα ανακλήσεως. 

Ως εκ τούτου, τόσο λόγω της ανεπιφύλακτης χορήγησης του δικαιώματος αδείας για την αποτροπής της επαγγελματικής εξουθένωσης και μάλιστα επί σειρά ετών, όσο και λόγω των βεβαρημένων συνθηκών απασχόλησης που εξακολουθούν να υφίστανται, οι εργαζόμενοι στις θεραπευτικές μονάδες θεωρούν εδώ και έτη τη συγκεκριμένη άδεια ως όρο των ατομικών συμβάσεων εργασίας. 

Τούτο καθώς, όπως γίνεται δεκτό από τη θεωρία και τη νομολογία, είναι ενδεχόμενο μία παροχή, η χορήγηση της οποίας άρχισε ως "οικειοθελής", να εξελιχθεί κατά τη διάρκεια της συμβάσεως εργασίας σε "επιχειρησιακή συνήθεια" και να καταστεί υποχρεωτική. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η χορήγηση της παροχής επαναλαμβάνεται σταθερά και ομοιόμορφα για επαρκές χρονικό διάστημα, με τρόπο που από τις δημιουργούμενες συνθήκες να συνάγεται σιωπηρώς η βούληση αφ` ενός του εργοδότη να τη διατηρήσει στο διηνεκές και αφ` ετέρου του εργαζόμενου να την αποδέχεται, προσβλέποντας σ` αυτήν σαν σε μισθολογική παροχή. Οπότε, παράγεται σιωπηρή συμφωνία, από την οποία η μεν παροχή αποκτά μισθολογικό χαρακτήρα, ο δε εργοδότης δεν μπορεί να αποστεί μονομερώς από τη χορήγησή της, εκτός αν αποδεικνύει ότι έχει διατηρήσει έναντι του εργαζομένου κατά την έναρξη χορήγησης της είτε επιφύλαξη ελευθεριότητας, είτε δικαίωμα ανάκλησης. 

Σύμφωνα επομένως με τα ανωτέρω 

Σας δηλώνουμε ότι το σύνολο των εργαζομένων των θεραπευτικών δομών του ΟΚΑΝΑ, τους οποίους εκπροσωπούμε, δεν αποδέχεται ουδεμία μεταβολή των όρων εργασίας τους, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί και ισχύουν, και ειδικότερα δεν αποδέχονται τη μονομερή περικοπή ή ακόμα και περιορισμό του δικαιώματος λήψης της άδειας μετ’ αποδοχών για την πρόληψη του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out). 

Σας καλούμε να μην προχωρήσετε στη μονομερή περικοπή του συγκεκριμένου δικαιώματος των εργαζομένων, που έχετε προαναγγείλει και να χορηγήσετε κανονικά ως υποχρεούστε τις σχετικές άδειες στους δικαιούχους εργαζομένους καταβάλλοντας τις νόμιμες αποδοχές τους. 

Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση μη χορήγησης τόσο της άδειας αυτής, όσο και των αποδοχών της σε δικαιούχο εργαζόμενο που θα την αιτηθεί, θα προβούμε στις νόμιμες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε δικαστικής και εξωδικαστικής αρχής. 


Αθήνα 27 Σεπτεμβρίου 2019 


Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Σχόλια