ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ


Συναδελφισσες, -οι,
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ γίνονται όλο και πιο έντονα δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε τις ελλείψεις σε προσωπικό, την μερική και εκ περιτροπής κάλυψη θέσεων με ελαστικές σχέσεις εργασίας: εργαζόμενους με ΔΠΥ, προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, εργαζόμενους σε συνεργεία καθαρισμού και φύλαξης, αλλά και τις ελλείψεις σε κατάλληλα αντιδραστήρια, σε φάρμακα, την ακαταλληλότητα των κτηρίων και υποδομών (πχ ταβάνια που καταρρέουν στο ΚΑΤ, προβλήματα στη Ρόδο και σε πολλές άλλες δομές).
Το αποκορύφωμα είναι η έντονη πλέον έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό, μετά την μαζική αποχώρηση των ακόμα και για χρόνια εργαζόμενων στον ΟΚΑΝΑ γιατρών με ΔΠΥ, με αποτέλεσμα οι μονάδες χορήγησης υποκατάστατου να λειτουργούν, χωρίς παρουσία γιατρού για ορισμένες ημέρες ή ακόμα και μήνες σε κάποιες περιπτώσεις.
Ο τρόπος αυτός λειτουργίας κρίνεται επικίνδυνος τόσο για εμάς τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουμε καθημερινά δύσκολες καταστάσεις, όσο και για τους ίδιους τους εξυπηρετούμενους όταν για παράδειγμα θα πρέπει να γίνει άμεσα ιατρική εκτίμηση κλινικής εικόνας, συνταγογράφηση ή αλλαγή δοσολογίας, αντιμετώπιση οξέων ψυχιατρικών ή άλλων περιστατικών.
Αυτή η δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίστηκε από τη διοίκηση με πρόχειρο τρόπο και με την απόφαση για εκ περιτροπής κάλυψη των μονάδων υποκατάστασης από τους εναπομείναντες γιατρούς, αφήνοντας όμως αναγκαστικά ακάλυπτη τη μονάδα ευθύνης τους, όπως επίσης και με την τελευταία απόφαση για κάλυψη εξ αποστάσεως μέσω τηλεφωνικών οδηγιών! Πρόσφατα στο Πρόγραμμα Υποκατάστασης με μεθαδόνη στο νοσοκομείο Ελπίς, σε έγγραφη και έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων για απουσία γιατρού, η απάντηση της διοίκησης έδειξε όχι μόνο επί της ουσίας αδιαφορία, αλλά με έγγραφο της επιρρίπτει ευθύνες και εγκαλεί τους ίδιους τους εργαζόμενους που ζητούν να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της μονάδας.
Από την άλλη χαρακτηριστική είναι η στάση του ΔΣ του Συλλόγου που ενώ ζητήθηκε από τους εργαζόμενους της μονάδας να γίνει παρέμβαση για να προστατευτούν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι θεραπευόμενοι το μόνο που έγινε είναι μια εκ των υστέρων επιστολή προς τη διοίκηση. Παρακολουθώντας ταυτόχρονα όλο αυτό το διάστημα τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του ΔΣ του Συλλόγου τα εξώδικα και τους πανηγυρισμούς περί «δικαίωσης» του συλλόγου σε ότι αφορά συγκεκριμένο ζήτημα της θέσης του Γενικού Διευθυντή, καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το πως αντιλαμβάνεται και πως αντιμετωπίζει το ΔΣ του Συλλόγου τα πραγματικά προβλήματα, τα αιτήματα αλλά και τις ανάγκες τόσο των εργαζομένων όσο και των ίδιων των θεραπευομένων.
Για να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα προγράμματα υποκατάστασης και να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χρειάζονται στελέχωση με μόνιμο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ψυχιάτρους, θεραπευτές, νοσηλευτές αλλά και τις υπόλοιπες ειδικότητες που αφορούν διοικητικό προσωπικό, φύλαξη και καθαριότητα. Προσωπικό που θα εργάζεται με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, με μισθούς και δικαιώματα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες χωρίς να χρειάζεται να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας και εργασιακής ομηρίας για μεγάλα διαστήματα ακόμα και χρόνια!
Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της εφαρμοζόμενης από τη ΕΕ, με την στήριξη των αστικών κομμάτων και όλων των κυβερνήσεων, πολιτικής της «μείωσης της βλάβης» που έχει σαν συνέπεια τη διαχείριση και την αναπαραγωγή του προβλήματος και όχι την ριζική αντιμετώπισή του.
Ενδεικτικό της κατεύθυνσης αυτής είναι το κλείσιμο ενός ακόμα από τα εναπομείναντα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, του Δίκτυου Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ στην Πάτρα και την μετατροπή του σε πρόγραμμα υποκατάστασης.
Την ίδια στιγμή προωθείται από το υπουργείο υγείας και τη διοίκηση του οργανισμού η άμεση λειτουργία Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης όπου οι χρήστες θα μπορούν να πάρουν ελεύθερα τη δόση τους σε «μη επικριτικό περιβάλλον», όπως αναφέρει η σχετική απόφαση. Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ σε αντίθεση με τη θέση του ΔΣ του Συλλόγου, διαφωνούμε ριζικά με την απόφαση δημιουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ). Πέρα από τις ηθικές ενστάσεις των εργαζομένων που θα παρακολουθούν τους χρήστες να τρύπιουνται «σωστά», κάτι τέτοιο θα μειώσει οποιοδήποτε κίνητρο για θεραπεία και έχει σαν στόχο την αποδοχή και νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών στη συνείδηση του κόσμου. Αρκεί να μην προκαλείται «όχληση» και να κρύβεται το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Δεν είναι τυχαίο ότι η εφαρμογή των ΧΕΧ έρχεται σε μια περίοδο που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αναμένουν τεράστια κέρδη από την ανάπτυξη του τουρισμού στο κέντρο της Αθήνας.
Ταυτόχρονα με τη συνολική μας αντίθεση στα παραπάνω, στηρίζουμε τους εργαζόμενους του Στεκιού Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (ΣΦΕΑ) που αντιδρούν στην έναρξη λειτουργίας ΧΕΧ από τον ΟΚΑΝΑ στο συγκεκριμένο χώρο. Με μια εγκληματική κυριολεκτικά απόφαση θα λειτουργήσει ΧΕΧ με την απλή τοποθέτηση ενός διαχωριστικού σε χώρο κτηριακά ακατάλληλο και όχι μόνο. Το σημαντικότερο είναι ότι καταργείται ουσιαστικά η έννοια ύπαρξης του Στεκιού Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων το οποίο επισκέπτονται χρήστες που θέλουν να ξεφύγουν από την πιάτσα για κάποιο διάστημα με απώτερο στόχο να ενταχθούν σε θεραπευτικά προγράμματα. Εργαζόμενοι απόφοιτοι θεραπευτικών προγραμμάτων, που κατάφεραν να κερδίσουν μια δύσκολη μάχη θα βρίσκονται δίπλα στους χρήστες που έρχονται να πάρουν τη δόση τους, ενώ στο ίδιο κτήριο λειτουργεί και πρόγραμμα υποκατάστασης.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, –ισσες, να μην δεχτούν εφαρμοζόμενη πολιτική της μείωσης βλάβης που έχει σαν συνέπεια την συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών στον ΟΚΑΝΑ, αλλά και συνολικά στην απεξάρτηση, την διαρκή χειροτέρευση των όρων δουλειάς και ζωής μας.
Να σκεφτούν ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να έχει επίκεντρο το χώρο δουλειάς μας, να έχει μαζική συμμετοχή, διάρκεια, αξιοποίηση όλων των μορφών δράσης. Κυρίως όμως χρειάζεται να στρέφεται ενάντια σε αυτούς που ευθύνονται για τα προβλήματα μας, ενάντια σε αυτούς που βγαίνουν κερδισμένοι από τα μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματα μας: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ε.Ε. που τους στηρίζουν. Ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, που όλοι γνωρίζουμε ότι όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, είτε είναι στην κυβέρνηση η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ (με τη συμμετοχή ή όχι του ΚΙΝΑΛ), θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική και η επίθεση στα δικαιώματα μας.
Γι' αυτό την επόμενη μέρα, χρειαζόμαστε σωματεία με ταξικό προσανατολισμό που να μπορούν να βάλουν φρένο στα αντεργατικά σχέδια που ήδη έχουν αποφασιστεί, να πιέσουν και να ανοίξουν τον δρόμο για απόσπαση κατακτήσεων. Η συμβολή όλων για την ενίσχυση της ταξικής γραμμής και στο δικό μας σωματείο είναι συμβολή στην ανατροπή της αρνητικής για τους εργαζόμενους κατάστασης και των επιπτώσεων που αυτή έχει στους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους.

Αγωνιστικά διεκδικούμε:
¨       Πλήρη κρατική χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ με βάση τις ανάγκες, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων
¨       Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζόμενων στα συνεργεία , κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος εργαζομένων με μπλοκάκι, όλοι οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
¨       Καμία λειτουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης
¨       Καμιά εκχώρηση έργου του ΟΚΑΝΑ σε ιδιώτες.
¨       Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να προβλέπει αυξήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
                                                                                                                                  
                                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                                                Αθήνα, 2/7/2019

Σχόλια