ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Την Τετάρτη 19/6/19 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου (Παπαδόπουλος, Σταυρόπουλος, Καρασαββίδου, Αναγνώστου) με τον Αν. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Βαρδαρό. Στην συνάντηση τέθηκαν εκ μέρους του Συλλόγου τα θέματα που προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες και τα ανάλογα δημοσιεύματα.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ
Συγκεκριμένα, τέθηκε το θέμα της παράνομης παράτασης της θητείας του Γενικού Διευθυντή και οι αποκαλύψεις για τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε τόσο από το Υπουργείο Υγείας, όσο και από τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, ώστε να «αναγκαστεί» τελικά ο ΟΚΑΝΑ (από «εντολή» του Υπουργείου Υγείας) να δεχτεί στα μουλωχτά τη σχετική εισήγηση του κ. Ξανθού. Με τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ αποκαλύφτηκε, ότι αφενός μεν ο νόμος που επικαλούνται δεν ισχύει (γιατί υπάρχει νεότερη διάταξη), αφετέρου δε η διάταξη που περιέλαβαν στην απόφαση τους, δεν αναφέρεται σε Γενικούς Διευθυντές (για τους οποίους ισχύει ειδικό νομικό καθεστώς) αλλά σε απλούς Διευθυντές. Μετά την αποκάλυψη της παρανομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έκανε αίτηση στη τριμελή επιτροπή του ΣΤΕ ώστε να δοθεί από εκεί άδεια για παράταση, με το σκεπτικό των εξαιρετικά μεγάλων αναγκών του Οργανισμού, ο οποίος δεν πρέπει να μείνει χωρίς Γενικό Διευθυντή!!! Μάλιστα για την προσφυγή αυτή ο ΟΚΑΝΑ θα πληρώσει εξωτερικό δικηγόρο!!!
Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν έχει μείνει ο Οργανισμός χωρίς Γενικό Διευθυντή και δεν υπήρξε κάποιο φοβερό πρόβλημα. Τι άλλαξε λοιπόν και πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει ο συγκεκριμένος Γενικός Διευθυντής; Ποιες «εκκρεμότητες» πρέπει να φροντίσει και πως σχετίζεται αυτή η επιμονή με άλλες αποφάσεις ή αλλαγές αποφάσεων στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ (πχ. για διαγωνισμούς ανάθεσης σε ιδιωτικές εταιρείες);
Ο κ. Βαρδαρός ανέφερε ότι ναι μεν έλαβε το εξώδικο του Συλλόγου από το του οποίο και ενημερώθηκε, καθώς ποτέ δεν ερωτήθηκε για το θέμα, αν και αρμόδιος για τον ΟΚΑΝΑ.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι κκ Καφετζόπουλος και Φωτόπουλος συνάντησαν τον κ. Ξανθό προ 15ημέρου, και ουσιαστικά απαίτησαν την παράταση της θητείας του κ. Γκανά, απειλώντας μάλιστα με παραίτηση. Ουσιαστικά ο Αν. Γραμματέας δε διέψευσε τα παραπάνω. Το μόνο που ανέφερε χαρακτηριστικά ήταν ότι ο Υπουργός δεν ξύπνησε ξαφνικά μια ημέρα και είπε «κάτι πρέπει να κάνουμε άμεσα στον ΟΚΑΝΑ τώρα που τελειώνει η θητεία του κ. Γκανά».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ  

Στη συνέχεια έγινε εκτενής αναφορά στην απόφαση εκχώρησης του οικονομικού ελέγχου των Κέντρων Πρόληψης σε ιδιωτική εταιρεία. Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία και όλες οι αποφάσεις του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, που αποδεικνύουν ότι κάτι σάπιο υπάρχει στην υπόθεση της ανάθεσης υπηρεσιών του Οργανισμού σε ιδιωτική εταιρεία.
Έτσι παρουσιάστηκε και στοιχειοθετήθηκε με συγκεκριμένα έγγραφα η συστηματική προσπάθεια της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ τα τελευταία τρία χρόνια για παρεμπόδιση και υπονόμευση του έργου των συναδέλφων που απασχολούνται με τον οικονομικό έλεγχο των Κέντρων Πρόληψης (αποψίλωση της υπηρεσίας από προσωπικό, άρνηση να χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένο ήδη υπάρχον λογισμικό, με αποκορύφωμα την τελευταία απόφαση που αναθέτει τον οικονομικό έλεγχο στο Τμήμα Πρόληψης που δεν έχει καν λογιστή!!!). Επίσης παρουσιάστηκαν οι αλλεπάλληλες αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ για ανάθεση του ελέγχου σε ιδιωτική εταιρεία. Η τελευταία απόφαση μάλιστα λήφθηκε μαζί με την παράνομη παράταση της θητείας του κ. Γκανά (άραγε συνδέονται τα δύο θέματα;), αμέσως μετά την αναγγελία προκήρυξης των εκλογών.
Ο κ. Βαρδαρός είπε ότι δεν γνωρίζει το θέμα στις λεπτομέρειες του αλλά σε κάθε περίπτωση ο υπουργός πρέπει να ενημερωθεί και θα ενημερωθεί, για τις αλλαγές των σχετικών αποφάσεων του ΔΣ σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο.
Επειδή η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτική εταιρεία είναι πολύ σοβαρό θέμα, επειδή το κόστος είναι μεγάλο και επειδή (για ... ανεξήγητους λόγους) υπάρχει εσκεμμένη μεθόδευση αλλά και μεγάλη βιάση και επιμονή από τη μεριά της Διοίκησης, ο Σύλλογος δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα και θα επανέλθει αναλυτικά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ
Μετά την αποστολή του εξωδίκου του Συλλόγου (11/4/2019) για την καταβολή των κλιμακίων που εκρεμμούν από την 1η ιανουαρίου του 2018, ξεκίνησε η καταβολή των κλιμμακίων στους δικαιούχους. Συγκεκριμένα το Τμήμα μισθοδοσίας έχει προχωρήσει στην καταβολή των αναλογούντων κλιμακίων (για όσους εργαζόμενους έχουν αλλάξει κλιμάκια) μέχρι και τον Αύγουστο του 2018. Ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να το διαπιστώσει αυτό από τα έγγραφα μισθοδοσίας του που μπορεί να εκτυπώνει ΕΔΩ με κωδικούς TAXIS. Η διαδικασία θα συνεχίσει όλους τους καλοκαιρινούς μήνες και αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να μην υφίσταται καμιά εκκρεμότητα. Στη συνέχεια το Τμήμα Μισθοδοσίας θα ξεκινήσει την καταβολή των αναδρομικών ποσών που οφείλονται στον κάθε εργαζόμενο από την αλλαγή των κλιμακίων. Εννοείται ότι οι συνάδελφοι που συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη ομάδα αγωγών για τον τρόπο ένταξης στο ενιαίο μισθολόγιο καθώς και συνάδελφοι που στο υφιστάμενο μισθολόγιο έχουν προσωπική διαφορά, ναι μεν θα δουν αλλαγή κλιμακίου αλλά δε θα υπάρχει και ανάλογη αλλαγή μισθού.

ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
Στο Σύλλογο (αλλά και στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ) κοινοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή από τον κ. Πλατανιά η νέα δικαστική απόφαση (καθώς η παλιά είχε σταλεί για ορθότερη διατύπωση). Στη νέα δικαστική απόφαση αποτυπώνεται για άλλη μια φορά η ίδια εικόνα.
Η απόφαση δικαιώνει τον κ Πλατανιά και ορίζει αποζημίωση ίση με το σύνολο των μισθών που θα έπρεπε να λαμβάνει ως Γενικός Διευθυντής για τα προηγούμενα τρία χρόνια (περίπου 106.000 ευρώ περίπου). Από αυτό το ποσό άμεσα καταβλητέο από τον ΟΚΑΝΑ στον Πλατανιά είναι το ποσό των 17.000 ευρώ περίπου. Επίσης θεωρεί άκυρη την απόφαση για πρόσληψη του Γκανά στη θέση του Γενικού Διευθυντή, αφού μετά την μοριοδότηση, που κάνει ο δικαστής (σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος) ο Πλατανιάς προηγείται σε μόρια του Γκανά. Σε αυτή την απόφαση η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έχει ήδη ασκήσει έφεση. Ωστόσο η έφεση δεν αναιρεί την υποχρέωση με βάση το διατακτικό της απόφασης την υποχρέωση για άμεση καταβολή 17.000 ευρώ στον Πλατανιά.
Δυστυχώς αυτά τα χρήματα θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Ο Σύλλογος θα προχωρήσει με όλα τα μέσα νομικά και μη, ώστε τα χρήματα που δικαιούται ο Πλατανιάς να μην βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Οργανισμού και θα ζητήσει από την επόμενη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ αλλά και την επόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να κινηθεί δικαστικά εναντίον της Διοίκησης του Οργανισμού, που με τη απόφασή της ζημίωσε τον Οργανισμό (κατ αρχήν με το ποσό των 17.000 ευρώ).

Σχόλια