ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ



Η Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου Εργαζομένων, μετά και την ενημέρωση την οποία είχε από τον Αναπληρωτή Διευθυντή Εφαρμογής Προγραμμάτων, θεωρεί υποχρέωση της να τοποθετηθεί αναφορικά με την σχεδιαζόμενη διακοπή λειτουργίας της πλειοψηφίας των προγραμμάτων υποκατάστασης με μεθαδόνη τα Σαββατοκύριακα. 


Η λειτουργία των προγραμμάτων μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα αποτελεί διεθνή πρακτική και καθίσταται υποχρεωτική λόγω των φαρμακολογικών  ιδιοτήτων της μεθαδόνης (διάρκεια δράσης της ουσίας, συνέργεια με άλλα οπιοειδή με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο τοξίκωσης σε περιπτώσεις παράλληλης χρήσης ουσιών). Παράλληλα σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όπως η σημερινή στην Ελλάδα, αυξάνεται κατά πολύ η έτσι κι αλλιώς πάντα υπαρκτή πιθανότητα διάθεσης της ουσίας στην παράνομη αγορά από άτομα τα οποία, είτε περιστασιακά είτε μόνιμα, δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν την κατοχή της ουσίας. Συνακόλουθα αυξάνει σημαντικά και η  πιθανότητα χρήσης της μεθαδόνης από άτομα μη εξαρτημένα από άλλα οπιοειδή. Τέλος η μη λειτουργία απογευματινών μονάδων χορήγησης  υποκατάστατων εξαναγκάζει πολλούς εργαζόμενους να προσέρχονται στα προγράμματα αποκλειστικά τα Σαββατοκύριακα για τη λήψη των take Home δοσολογιών τους. Η διακοπή λειτουργίας των αντίστοιχων προγραμμάτων τα Σαββατοκύριακα θα οδηγήσει αυτούς τους κατά τεκμήριο σταθεροποιημένους ασθενείς σε πλήρη διακοπή της σχέσης τους με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με το οποίο γνωρίζονται, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη αποξένωση, σε μια εποχή κατά την οποία το ζητούμενο είναι αν όχι η καλλιέργεια της θεραπευτικής σχέσης, τουλάχιστον η ενίσχυση της ανθρώπινης επαφής και αλληλεγγύης.


Για τους παραπάνω λόγους και επειδή η εξοικονόμηση δυο θέσεων νοσηλευτών (η οποία, όπως φάνηκε από την ενημέρωση του Αν. Διευθυντή, είναι η μόνη αιτία που προβάλλεται για να αιτιολογήσει την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των μονάδων τα Σαββατοκύριακα) μπορεί και πρέπει να καλυφθεί με άλλους λιγότερο «επώδυνους» τρόπους. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν επιλυθεί η πληθώρα τεχνικών προβλημάτων που θα προκύψουν, θεωρούμε ότι οι μονάδες μεθαδόνης πρέπει να λειτουργούν τα σαββατοκύριακα, έτσι ώστε όλοι οι ασθενείς που δεν είναι σε θέση να λαμβάνουν Take Home να χορηγούνται με ασφάλεια και όλοι όσοι λαμβάνουν εβδομαδιαίες ή και μεγαλύτερες δοσολογίες Take Home  να χορηγούνται στη μονάδα που ανήκουν.


Παράλληλα και για τους ίδιους λόγους θα έπρεπε να λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα και μια τουλάχιστον μονάδα βουπρενορφίνης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ώστε να  καλύπτεται εκείνος ο αριθμός ασθενών που φαίνεται ότι δεν καλύπτονται από την διήμερη ή τριήμερη χορήγηση βουπρενορφίνης ενώ δεν είναι σε θέση να λαμβάνουν Take Home δοσολογίες.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι οι μονάδες υποκατάστασης συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς την δυνατότητα τακτικών ουροληπτκών ελέγχων με αποτέλεσμα να τίθεται διαρκώς σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών και να παρεμποδίζεται το θεραπευτικό έργο των εργαζομένων. Επίσης ο μη εμβολιασμός των ασθενών έναντι της γρίπης για τρίτη συνεχή χρονιά θα έπρεπε να κινητοποιήσει την Διοίκηση για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων, το ίδιο και η επί διετία σχεδόν αδυναμία διενέργειας ιολογικών ελέγχων στην Μονάδα Άμεσης Βοήθειας και Υποστήριξης.   


Ο τρόπος που λειτουργούν οι μονάδες, αναφορικά με ορισμένα θέματα που προαναφέρθηκαν, απέχει από τον διεθνώς αποδεδειγμένο επιστημονικά ορθό τρόπο θέτοντας σε κίνδυνο τη θεραπευτική πορεία των ασθενών και σε δοκιμασία την επαγγελματική δεοντολογία του προσωπικού. Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ήδη λειτουργούσες μονάδες μαζί με τον σχεδιασμό νέων μονάδων με σκοπό την απορρόφηση της λίστας αναμονής.


Τέλος με την παρούσα οφείλουμε να τονίσουμε ότι τα όποια επιστημονικά και εκπαιδευτικά θέματα  απασχολούν τον οργανισμό από τη μεριά της Διοίκησης, απασχολούν επίσης και τα συλλογικά όργανα του Συλλόγου Εργαζομένων, πρωτίστως δε την Επιστημονική Επιτροπή. Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται προκειμένου να είναι εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να βασίζονται και στη διαβούλευση με αυτά τα συλλογικά όργανα και όχι αποκλειστικά στη γνώμη επιλεγμένων «ειδικών». Οι τελευταίοι (ακόμη και όταν είναι πραγματικά σοφοί και δεν παρασύρονται από τις εμμονές των ιδεών τους) δεν είναι δυνατόν να υποκαθιστούν τη συλλογική εμπειρία.


Η Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ

Σχόλια

  1. "Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται προκειμένου να είναι εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να βασίζονται και στη διαβούλευση με αυτά τα συλλογικά όργανα και όχι αποκλειστικά στη γνώμη επιλεγμένων «ειδικών». Οι τελευταίοι (ακόμη και όταν είναι πραγματικά σοφοί και δεν παρασύρονται από τις εμμονές των ιδεών τους) δεν είναι δυνατόν να υποκαθιστούν τη συλλογική εμπειρία."

    Η επιστημονική επιτροπή θέλει να διαβουλεύεται με άτομα τα οποία προσβάλλει κατ' εξακολούθηση και μονομερώς; Αυτό πόσο "σοφό" είναι; Και ποιοί είναι οι "ειδικοί" που αναφέρονται εδώ; Οι θεσμικοί κατά νόμο προϊστάμενοι ή κάποιοι άλλοι; Και η επιστημονική επιτροπή από επιλεγμένους "ειδικούς" δεν αποτελείται;

    Δεν είναι κλίμα αυτό για διάλογο συνάδελφοι. Με διπλά μηνύματα δεν γίνεται διάλογος,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου