ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ


Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε, ύστερα από αίτημα του Δ.Σ. του Συλλόγου, συνάντηση με τη Διοίκηση του Οργανισμού. Παρόντες στην συνάντηση από πλευράς της Διοίκησης ήταν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Στην συνάντηση τέθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα με κυρίαρχο αυτό της υποχρηματοδότησης του Οργανισμού. Ο κ. Καφετζόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου ότι ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ για το 2016 θα κυμανθεί ξανά στα ίδια επίπεδα (δηλαδή στα 21 εκ.) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία του Οργανισμού. Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι μόνο για να  «κλείσει» η φετινή χρονιά ο ΟΚΑΝΑ χρειάζεται  επιπλέον 7.900.000 ευρώ τα οποία έως και σήμερα δεν έχουν διατεθεί στον Οργανισμό -  πιθανολογεί, όμως, ότι θα δοθούν, όπως και πέρυσι, από τα κατασχεθέντα χρήματα από εγκληματικές ενέργειες. Ως επιπλέον πιθανή πηγή  χρηματοδότησης ανέφερε τον φόρο καπνού – τον οποίο σταθερά  επικαλούνται όλες οι Διοικήσεις του Οργανισμού τα τελευταία χρόνια αλλά ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει «φτάσει» στα ταμεία του ΟΚΑΝΑ.

Όσον αφορά το σχεδιασμό της διοίκησης για τη λειτουργία των μονάδων και τις επικείμενες αλλαγές στο θεραπευτικό πλαίσιο, ο Πρόεδρος επισήμανε  ότι δεσμεύεται να  εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις προγραμματικές θέσεις της Κυβέρνησης στα θέματα των εξαρτήσεων. Συγκεκριμένα ανέφερε,  ότι

1.Θα δημιουργηθούν άμεσα 2 Μονάδες Άμεσης Πρόσβασης στην Αθήνα οι οποίες πέραν της χορήγησης  θα εξυπηρετούν και ανάγκες διαβίωσης (σίτιση, στέγαση κοκ),  με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και μετακινήσεις του υπάρχοντος προσωπικού, αφού οι 25 προσλήψεις  με συμβάσεις αορίστου χρόνου που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας μετατίθενται  χρονικά για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Επιπλέον, η διοίκηση θα προσπαθήσει να εγκριθούν νέες προσλήψεις με δελτία παροχής Υπηρεσιών για να αντιμετωπιστούν τα κενά στις δομές του Οργανισμού.

2.Θα προχωρήσει η συνταγογράφηση, με τελικό στόχο η παρακολούθηση και συνταγογράφηση να γίνεται από γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ενώ η χορήγηση από κοινοτικά φαρμακεία. Το «ενδιάμεσο» πιλοτικό σχέδιο είναι η λειτουργία μίας ή δύο μονάδων συνταγογράφησης μέσα στον ΟΚΑΝΑ.

3. Παράλληλα θα δημιουργηθούν δύο μονάδες υψηλών απαιτήσεων με στόχο την απεξάρτηση.

Όλα τα παραπάνω θα δρομολογηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Άμεσα έχουν ζητηθεί επιπλέον 3.200.000 ευρώ για αντιδραστήρια. Σε περίπτωση που γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις, θα ξαναλειτουργήσουν οι  εναλλακτικές της φυλάκισης παρεμβάσεις.

Από τη μεριά μας, επισημάνθηκε  ότι δεν μπορεί  να λαμβάνονται τέτοιας βαρύτητας αποφάσεις ερήμην των εργαζομένων – αυτών δηλαδή που έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να τις κρίνουν και που θα κληθούν, ούτως ή άλλως, να τις υλοποιήσουν. Ζητήθηκε να γίνει ενδελεχής ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με το σύλλογο, την Επιστημονική Επιτροπή και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Τονίστηκε η πάγια θέση του συλλόγου ότι η συνταγογράφηση δεν πρέπει να γίνεται στον ιδιωτικό τομέα και πως, ακόμα και μέσα στο δημόσιο σύστημα, εάν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι - ο σαφής σχεδιασμός - τα ξεκάθαρα κριτήρια – η εκπαίδευση των εμπλεκομένων και η συνεχής εποπτεία θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα στους ασθενείς και στην κοινότητα απ’ αυτά που καλείται να επιλύσει. Επισημάνθηκε πως, συνολικά, ο σχεδιασμός αυτός (ή, έστω, μέρος αυτού) δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνον με γενναία επιπλέον χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού – οπότε η πιο πιθανή ρεαλιστική κατάληξη, δεδομένης της οικονομικής ασφυξίας, θα είναι χειρότερη για θεραπευόμενους και εργαζόμενους και από την υπάρχουσα κατάσταση (για παράδειγμα, πώς θα λειτουργήσει συνταγογράφηση ή απεξάρτηση με μία ουροληψία το εξάμηνο ή το χρόνο;)  Τέθηκε από τα μέλη του Συλλόγου το θέμα που έχει ήδη προκύψει με το κλείσιμο κάποιων μονάδων μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα και Αργίες, ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό για τις νέες μονάδες, και εξηγήθηκαν  τα προβλήματα που θα προκαλέσει η  υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης (για την ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και της κοινότητας, αλλά και για τους ασθενείς που εργάζονται και δεν μπορούν να προσέλθουν άλλες μέρες στο πρόγραμμα). Ο Πρόεδρος υπερθεμάτισε αυτής της απόφασης επισημαίνοντας ότι αυτό δε γίνεται μόνο για εξοικονόμηση προσωπικού αλλά και ότι ήταν σκέψη ετών που τώρα ήρθε ο καιρός να υλοποιηθεί.

Στις επίμονες  επισημάνσεις του Συλλόγου ότι, αντί των νέων σχεδιασμών, στην παρούσα φάση τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η βιωσιμότητα του ΟΚΑΝΑ, τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Αντιπρόεδρος απάντησαν ότι εκτός από τις Μονάδες Άμεσης Παρέμβασης (που θα ανοίξουν άμεσα)  οι υπόλοιπες δράσεις ούτως ή άλλως δεν μπορούν να στηριχτούν με τους υπάρχοντες οικονομικούς πόρους. Ανέφεραν ότι πράγματι χρειάζονται νέες προσλήψεις, αντιδραστήρια και σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ. Ενώ στις  αιτιάσεις του Συλλόγου ότι δε ζητήθηκε η γνώμη των Εργαζομένων για όλα όσα σχεδιάζονται απάντησε ότι ο ΟΚΑΝΑ από «κλειστό μοντέλο» που ήταν έως σήμερα θα αλλάξει, και πως η κατεύθυνση θα συζητηθεί εκτενώς με τον Σύλλογο, με την Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου, τους Υπευθύνους των Μονάδων -  για την υλοποίηση των στόχων που έχουν ήδη τεθεί.

Για τις συγχωνεύσεις, ο μεν Πρόεδρος ανέφερε ότι η δημιουργία ενιαίου φορέα είναι πολύ πιθανή, αλλά ο Αντιπρόεδρος παρενέβη προσθέτοντας  ότι αυτό θα γίνει σε επίπεδο διασύνδεσης των διαφόρων δομών. Ανέφεραν ότι δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο απολύσεων, ωστόσο δεν αποκλείονται οι μετατάξεις προσωπικού.

Για το θέμα των ασφαλιστικών μέτρων της πρώτης ομάδας εργαζομένων επανέλαβε τα όσα υποστήριξε σε προηγούμενη επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου και ότι αναμένει τις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ. (για αυτό το θέμα θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση μετά την απόφαση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ)


Σχόλια

  1. Συγγνώμη,αλλά μετά από πρόχειρη έρευνα,κατέληξα ότι κανείς δεν κατάλαβε τι γράφει αυτό το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου