logo
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 15:20

Μένη Μαλλιώρη: Δεν υπάρχουν μαύρες τρύπες στον ΟΚΑΝΑ

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Η απάντηση της προέδρου του ΟΚΑΝΑ, Μένης Μαλλιώρη στις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ήταν ότι σε ό,τι αφορά τα Κεντρα Πρόληψης, ότι δεν έχουν στείλει όλα απολογισμό και γί αυτό τον λόγο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία στα χέρια της υφυπουργού, Ζέττας Μακρη.



 Η κ. Μένη Μαλλιώρη διαψεύδει ρήτα ότι υπάρχουν " μαύρες τρύπες" στον ΟΚΑΝΑ και δηλώνει "καμμία μαύρη τρύπα δεν υπάρχει. Χαίρομαι πάρα πολύ που η υφυπουργός  μιλάει για ελέγχους, αλλά πριν αυτοί ολοκληρωθούν, δεν είναι καλό να μιλάμε και να στιγματίζουμε έναν οργανισμό. Έχω κινηθεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος"

Όσο για το ερώτημα πού έχουν πάει τα χρήματα, η κ. Μαλλιώρη δήλωσε ότι έχουν δοθεί για κάλυψη μισθοδοσίας. Τόνισε εξάλλου, ότι δεν αρνείται να δώσει τα στοιχεία αλλά πρόκειται για 72 Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά και για έλεγχο σε βάθος 4 ετών... "Οι φωτοτυπίες με τα στοιχεία για ένα μόνο κέντρο στοίχισαν 600 ευρώ", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά εξάλλου, με το γενόσημο αφάρμακο, η κ. Μαλλιώρη εξήγησε ότι όλα ξεκίνησαν όταν η ίδια ζήτησε διαγωνισμό για την προμήθεια ενός νέου, φθηνότερου γενόσημου. Ο ΟΚΑΝΑ δεν έκανε ποτέ έκτακτη εισαγωγή, συμπλήρωσε, ενώ η ίδια η παραγωγός εταιρία έφερε σε συνενόηση με τον ΕΟΦ στην Ελλάδα το χάπι αυτό που έχει την  ιδιότητα να διαλυλεται πιο γρήγορα μέσα στο στόμα.
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 14:43

Ζέττα Μακρή: Αναζητούνται 8 εκατ. ευρώ στον ΟΚΑΝΑ

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Για παράτυπη συμπεριφορά στον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου υποκατάστασης και δύο υποθέσεις που χρίζουν έρευνας από τον Εισαγγελέα, το ΣΔΟΕ και τους ελεγκτές δημόσιας Υγείας καθώς λείπουν αδικαιολόγητα περί τα 8 εκατ.ευρώ κατηγορεί η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, την διοίκηση του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών με βασική υπεύθυνη βέβαια την πρόεδρό του, καθηγήτρια Μένη Μαλλιώρη.

Η πρώτη υπόθεση, που αφορά την κατηγορία που δέχτηκε η υφυπουργός ότι προωθεί απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια φαρμάκων, αφορά μία εμπορική ονομασία της ουσίας βουπενοφρίνη η οποία χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο στα προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με την υφπουργό Υγείας το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ είχε ζητήσει την προμήθεια μιας εμπορικής ονομασίας που περιέχει την ουσία αυτή η οποία την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν ειχε πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ.
Η κ. Μακρή ειχε απαντήσει εγγράφως ότι δεν πρέπει να γίνει καμία κίνηση για διαγωνισμό μέχρι να έρθει η έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Τότε την είχαν κατηγορήσει ότι προωθεί την άλλη εμπορική συσκευασία και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις. Η υφυπουργός Υγείας απάντησε σήμερα σε αυτό με έγγραφο που δείχνει ότι υπάρχει σύμβαση από το 2008 για την προμήθεια του ΟΚΑΝΑ από την συγκεκριμένη εταιρία και άρα η ίδια δεν επέλεξε εταιρία.

Επίσης στο θέμα αυτό υπήρξε εκ μέρους της κ. Μακρή καταγγελία ότι ενώ το φάρμακο αυτό αναφέρεται ρητά στις οδηγίες χρήσης του ότι πρέπει να χορηγείται σε ολόκληρο υπογλώσσιο χαπάκι, δόθηκε εντολή από την διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να το θριματίζουν και να το δίνουν στους ασθενείς ως σκόνη. Κι αυτό κατά την υφυπουργό Υγείας θέττει μείζον θέμα δημόσιας υγείας καθώς σε μορφή σκόνης μπορεί να δοθεί από κάποιους για ενέσιμη χρήση ως ναρκωτική ουσία.

Το δεύτερο θέμα που χρήζει διευρεύνισης σύμφωνα με την υφπουργό  ενέσκυψε  όταν ζητήθηκε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από την κ. Μακρή να δώσει στοιχεία για τα χρήματα που δαπανώνται στα Κέντρα Πρόληψης. Η υφυπουργός ζήτησε τα σοιχεία αυτά από τον ΟΚΑΝΑ και κατά τύχη την ημέρα που τα πήρε στα χέρια της, δέχτηκε και προγραμματισμένη επίσκεψη κάποιων εργαζομένων στον Οργανισμό. Όταν λοιπόν τους έδειξε τα στοιχεία που είχε λάβει από την διοίκηση και έγινε αντιπαραβολή με αυτά που εταμιεύτηκαν από τον σχετικό λογαριασμό και με τα χρήματα που έφτασαν στα ταμεία των Κέντρων, αποδείχτηκε αρχικά μια "τρύπα" 1,817 εκατ. Ευρώ, σε δεύτερο έλεγχο βρέθηκαν 2,518 εατ ευρώ μαι σε ρίτη αντιπαραβολή στοιχείων που απέστειλε η διοίκηση μετά από τα συνεχή αιτήματά της, βρέθηκε ένα ποσό που φτάνει τα 3,436 εκατ. ευρώ για τα οποία κάνει ήδη πραγματοποιεί έλεγχο το Σώμα των Ελεγκτών Υγείας Πρόνοιας.

Το τρίτο και σοβαρότερο ζήτημα το οποίο έθιξε σήμερα στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η κ. Μακρή για τα θέματα του ΟΚΑΝΑ αφορά σύμβαση που υπέγραψε ο ΟΚΑΝΑ με το ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε το δεύτερο να του παραχωρήσει κονδύλι 20 εκατ. Ευρώ με σκοπό να το διαθέσει στην δημιουργία και λειτουργία νέων Κέντρων Πρόληψης. Πέντε μήνες μετά, κι αφού είχε εκταμιευτεί ήδη το μισό του ποσού, δηλαδή 10 εκατ. Ευρω, το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ αποφάσισε μονομερώς να τροποποιήσει την σύμβαση και να διαθέσει αλλιώς τα χρήματα. Όταν αυτό έγινε γνωστό στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τότε αυτό κατήγγειλε την σύμβαση και ζήτησε αναλυτική αναφορά που πήγαν τα 10 εκατ. Ευρώ. Η απάντηση αφορούσε και τρόπον τινά δικαιολογούσε μόνο τα 5 εκατ. τα οποία μάλιστα είχαν χρησιμοποιηθει. για την πληρωμή μισθοδοσίας ήδη υπαλλήλων του ΟΚΑΝΑ και όχι νέων υπαλλήλων του, ενώ τα υπόλοιπα αγνοούνται και αναζητούται.

Σχόλια