Σχετικά με την συνέντευξη τύπου των εργαζομένων στις δομές απεξάρτησης και πρόληψης

 

      Σήμερα 21/5 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του 18 Άνω, των συλλόγων εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ και του σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης. Όπως δια­τύ­πω­ναν στο από κοι­νού κά­λε­σμα τους, στό­χος της συ­νέ­ντευ­ξης τύπου ήταν «αφ’ ενός, η απο­τύ­πω­ση της κοι­νω­νι­κής διά­στα­σης του προ­βλή­μα­τος της εξάρ­τη­σης στον καιρό της κρί­σης, αφ’ ετέ­ρου η πα­ρου­σί­α­ση της δει­νής κα­τά­στα­σης που επι­κρα­τεί στις δομές αντι­με­τώ­πι­σης της εξάρ­τη­σης, ως απο­τέ­λε­σμα της σύ­ζευ­ξης αυτών των εξε­λί­ξε­ων με τις κατ’ όνομα “πο­λι­τι­κές αντι­με­τώ­πι­σής” τους και τέλος, η ψη­λά­φη­ση τρό­πων αντι­με­τώ­πι­σης του προ­βλή­μα­τος της εξάρ­τη­σης, που μπο­ρούν να προ­κύ­ψουν, πλέον, μόνο ως ανα­πό­σπα­στοι μιας συ­νο­λι­κής και ρι­ζι­κής διε­ξό­δου της κοι­νω­νί­ας, από τα «μνη­μό­νια» προς την πραγ­μά­τω­σή της».

    Η πα­ρα­πά­νω εκ­δή­λω­ση έρ­χε­ται ως συ­νέ­χεια κοι­νών κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων των πα­ρα­πά­νω σω­μα­τεί­ων που σαν στόχο έχει τη δη­μιουρ­γία ενός κοι­νού με­τώ­που αγώνα. Ο εκ­πρό­σω­πος του σω­μα­τεί­ου ερ­γα­ζο­μέ­νων στα Κέ­ντρα Πρό­λη­ψης Γιώρ­γος Λε­χου­ρί­της υπο­στή­ρι­ξε ότι «η απε­ξάρ­τη­ση, η (ψυ­χι­κή) υγεία, η πρό­λη­ψη είναι κρί­κοι της ίδιας αλυ­σί­δας. Ο μέσος άν­θρω­πος υπο­φέ­ρει και οδη­γεί­ται σε εθι­σμούς κάθε εί­δους. Αλ­κο­όλ και ου­σί­ες, εθι­σμός στο δια­δί­κτυο, απο­μό­νω­ση στους νέους, κλπ. Οι αυ­το­κτο­νί­ες δεν με­τρού­νται, δε συ­ζη­τού­νται! Οι άν­θρω­ποι που υπο­φέ­ρουν έχουν υπερ­τρι­πλα­σια­στεί αλλά η κυ­βέρ­νη­ση δε νοιά­ζε­ται. Οι πο­λι­τι­κές τους δί­νουν «λύ­σεις», χωρίς να λαμ­βά­νουν υπόψη αν­θρώ­πι­νες ανά­γκες και αξίες. Για μας πρό­κει­ται για κρίση αξιών, όχι για κρίση χρέ­ους».Η ει­κό­να που δό­θη­κε στη συ­νέ­ντευ­ξη τύπου είναι δρα­μα­τι­κή ή πιο σωστά πραγ­μα­το­ποιού­νται εγκλή­μα­τα σε βάρος των ασθε­νέ­στε­ρων. 
     Ο εκ­πρό­σω­πος του συλ­λό­γου ερ­γα­ζο­μέ­νων ΚΕΘΕΑ Δη­μή­τρης Γιαν­νά­τος ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά: «το μνη­μο­νια­κό “νοι­κο­κύ­ρε­μα” δεν είναι καν εξοι­κο­νό­μη­ση πόρων! Όπως υπο­λο­γί­σα­με σε έρευ­να μας, ένας χρή­στης στο δρόμο «κο­στί­ζει» κατά μέσο όρο 136€ ενώ σε κά­ποιο κέ­ντρο το κό­στος ανέρ­χε­ται μόλις σε 23€!!! Απλά κό­βουν έξοδα από πα­ντού!» και συ­μπλή­ρω­σε: «το πρό­βλη­μα δεν έχει να κάνει μόνο με τους εξαρ­τη­μέ­νους αν­θρώ­πους, έχει να κάνει και με τους ερ­γα­ζό­με­νους. Δια­φαί­νο­νται απο­λύ­σεις και φυ­σι­κά οι ερ­γα­ζό­με­νοι ή θα πάνε να δου­λεύ­ουν ως σκλά­βοι σε ιδιω­τι­κά κέ­ντρα και κλι­νι­κές ή θα ανοί­ξουν δικά τους γρα­φεία. Η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση, αυτή είναι η ουσία. Ο υπουρ­γός Υγεί­ας, με­τα­ξύ άλλων, μί­λη­σε κα­θα­ρά για αξιο­ποί­η­ση της ακί­νη­της πε­ριου­σί­ας των νο­σο­κο­μεί­ων. Χρειά­ζο­νται συλ­λο­γι­κές κοι­νω­νι­κές απα­ντή­σεις απέ­να­ντι στα πα­ρα­πά­νω συλ­λο­γι­κά κοι­νω­νι­κά προ­βλή­μα­τα».
      Ο Γιάν­νης Κα­κλα­μά­νης από τον σύλ­λο­γο ερ­γα­ζο­μέ­νων ΟΚΑΝΑ έδωσε συ­γκε­κρι­μέ­να στοι­χεία. «Ήμα­σταν 39 μέρες σε κα­τά­λη­ψη των κτι­ρί­ων μας σε Αθήνα και Θεσ­σα­λο­νί­κη. Η κυ­βέρ­νη­ση και το Υπουρ­γείο είναι απο­φα­σι­σμέ­νοι. Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για τον ΟΚΑΝΑ φέτος ήταν συ­νο­λι­κά 18 εκατ. € όταν μόνο οι ανά­γκες μι­σθο­δο­σί­ας μας είναι 17 εκατ. €. Πέρσι τα πράγ­μα­τα ήταν χει­ρό­τε­ρα, ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός έλεγε 20 εκα­τομ­μύ­ρια, οι μι­σθοί ήταν 21,5 εκατ. € και τε­λι­κά πή­ρα­με 18,2... Σω­ρεύ­ο­νται χρέη και εκεί κρύ­βε­ται η ουσία. Με τους νό­μους που περ­νά­νε, οι ορ­γα­νι­σμοί που σω­ρεύ­ουν χρέη, δε πρέ­πει να υπάρ­χουν. Με μια κου­βέ­ντα, μας πάνε για κλεί­σι­μο. Υπάρ­χει ιδε­ο­λο­γι­κή μάχη με τους νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρους και τους τε­χνο­κρά­τες, δεν υπάρ­χει αλ­λη­λεγ­γύη στη γλώσ­σα τους, όσοι δεν πα­ρά­γουν είναι κοι­νω­νι­κή φύρα», τό­νι­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά και συ­μπλή­ρω­σε, όπως και οι υπό­λοι­ποι ομι­λη­τές, πως «χρειά­ζε­ται πλατύ κοι­νω­νι­κό μέ­τω­πο».
     Στο ίδιο μήκος κύ­μα­τος και ο Ηρα­κλής Γκό­τσης από το 18 Άνω, στο Ψυ­χια­τρι­κό Νο­σο­κο­μείο Ατ­τι­κής, ο οποί­ος πα­ρου­σί­α­σε με νού­με­ρα την κα­τά­στα­ση στην δη­μό­σια υγεία. «Δεν είναι ούτε δη­μό­σια, ούτε υγιής... Από 137 νο­σο­κο­μεία πάμε στα 80. Από το 2011-2013 οι δα­πά­νες υγεί­ας μειώ­θη­καν κατά 41,4%. Έχουν υπάρ­ξει 5 δις € πε­ρι­κο­πές στον ενιαίο κοι­νω­νι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Οι κλί­νες έχουν μειω­θεί κατά πε­ρί­που 11 χι­λιά­δες. Ποια είναι η θέση του εξαρ­τη­μέ­νου σε όλα αυτά; Τι θα κάνει ο άν­θρω­πος με AIDS όταν απο­κλεί­ο­νται από τα νο­σο­κο­μεία ακόμα και ερ­γα­ζό­με­νοι; Έχουν βγει τα νέα ναρ­κω­τι­κά, το shisa και τα άλλα ναρ­κω­τι­κά της κρί­σης που τα βρί­σκεις με 1 και 2 € τη δόση. Τσα­κί­ζουν τη νε­ο­λαία για να μην αμ­φι­σβη­τή­σει. Και η πο­λι­τι­κή αντι­με­τώ­πι­σης του θέ­μα­τος είναι με Αμυ­γδα­λέ­ζες και επι­χει­ρή­σεις Θέ­τι­δα. Δεν είναι μόνο οι­κο­νο­μι­κό το θέμα. Σπι­λώ­νουν τις δομές για να κρύ­ψουν τις ευ­θύ­νες και τους στό­χους τους».
      Η Κα­τε­ρί­να Μάτσα από το 18 Άνω μι­λώ­ντας στη συ­νέ­χεια, ξε­κα­θά­ρι­σε το στίγ­μα της συ­νέ­ντευ­ξης αλλά και των ημε­ρών που ζούμε: «κα­νέ­νας δε μπο­ρεί να μεί­νει θε­α­τής στο ζο­φε­ρό τοπίο που φτιά­χνουν. Τα προ­γράμ­μα­τα δεν επαρ­κού­σαν ούτε προ κρί­σης, πόσο μάλ­λον τώρα με την αύ­ξη­ση των αν­θρώ­πων σε ανά­γκη αλλά και της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης. Πρό­κει­ται για κοι­νω­νι­κή ευ­γο­νι­κή, οι ψυ­χα­σθε­νείς, οι το­ξι­κο­μα­νείς, οι αδύ­να­μοι θα εξο­ντω­θούν. Δεν υπάρ­χει πε­ρι­θώ­ριο ανα­μο­νής, δί­νου­με τη μάχη για να φτια­χτεί μέ­τω­πο των χρη­στών των υπη­ρε­σιών, των ερ­γα­ζο­μέ­νων, όλης της κοι­νω­νί­ας. Θα συ­γκρου­στού­με μέχρι τέ­λους!»
Στη συ­νέ­ντευ­ξη τύπου πα­ρευ­ρέ­θη­καν και οι βου­λευ­τές και βου­λευ­τί­νες του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Κώ­στας Ζα­χα­ριάς, Χρή­στος Κα­ρα­γιαν­νί­δης, Δέ­σποι­να Χα­ρα­λα­μπί­δου, Βα­σι­λι­κή Κα­τρι­βά­νου και Μαρία Μπό­λα­ρη, με τον πρώτο να απευ­θύ­νει χαι­ρε­τι­σμό και να ενη­με­ρώ­νει για τις θέ­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Πα­ρευ­ρέ­θη­κε επί­σης και θε­ρα­πευό­με­νος του ΟΚΑΝΑ, ο οποί­ος δή­λω­σε τη συ­μπα­ρά­στα­ση των ασθε­νών στον αγώνα των ερ­γα­ζο­μέ­νων απέ­να­ντι στην κυ­βέρ­νη­ση. Δια­μαρ­τυ­ρή­θη­κε όμως, ζη­τώ­ντας να ακούν και αυτοί τη φωνή των ωφε­λού­με­νων από τα προ­γράμ­μα­τα, εστιά­ζο­ντας στα ζη­τή­μα­τα των 3,5 χι­λιά­δων πε­ρί­που εξαρ­τη­μέ­νων που δε βρί­σκο­νται σε προ­γράμ­μα­τα αλλά στο δρόμο.
Σαν επό­με­νο βήμα συ­ντο­νι­σμού, οι ερ­γα­ζό­με­νοι σε όλες τις δομές θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν κοινή συ­νέ­λευ­ση την ερ­χό­με­νη Πα­ρα­σκευή 25/5.
Πηγή: Rproject

Σχόλια