ΕΘΝΟΣ9/2/12010

Τα έξι χρόνια φτάνει ο χρόνος αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα υποκατάστασης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Η λίστα αναμονής περιλαμβάνει περισσότερους από 5.200 χρήστες, από τους οποίους οι 1.000 περιμένουν για ένταξη σε πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ο ΟΚΑΝΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης. Οι υπηρεσίες του εξετάζουν σοβαρά την πιθανότητα να αναστείλουν την ανάπτυξη των δομών του.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν χθες οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, οι οποίοι κατήγγειλαν περικοπή 10% στον προϋπολογισμό του.
Με αίτημα τη στήριξη του Οργανισμού, συμμετέχουν με τετράωρη στάση εργασίας στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Γιάννης Κακλαμάνης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ για το 2010 προβλέπει 24,3 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που οι λειτουργικές του δαπάνες φτάνουν τα 32,5 εκατομμύρια τον χρόνο και οι οφειλές του προς τρίτους είναι στα 16 εκατομμύρια. Τα χρήματα αυτά -είπε- δεν επαρκούν να γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια.
Η συνεχόμενη υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ οδηγεί σε απαξίωσή του και σε αποδόμηση του χώρου της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η κατάσταση αυτή ανοίγει την πόρτα εισόδου ιδιωτών στον χώρο της θεραπείας της χρήσης.
10% μείωση στον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Γ. Κακλαμάνης Σημαντικά λειτουργικά προβλήματα
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Γιάννης Κακλαμάνης τόνισε ότι -εκτός από τη δυσκολία ανάπτυξης- μονάδες του ΟΚΑΝΑ έχουν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα. Ενδεικτικό είναι ότι οι υπεύθυνοι του Οργανισμού συζητούν το ενδεχόμενο να ανασταλεί η λειτουργία της πρώτης μονάδας Θεσσαλονίκης, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου όπου στεγάζεται και οικονομικής αδυναμίας να επισκευαστεί.
ΕθελοντέςΣύμφωνα με τους εργαζόμενους, η μονάδα της Κέρκυρας λειτούργησε τον περασμένο μήνα με προσωπικό το οποίο απασχολήθηκε εθελοντικά, καθώς οι συμβάσεις του είχαν λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου.
Το μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ κ. Γ. Λεχουρίτης ανέφερε ότι η υποχρηματοδότηση έχει αφήσει πίσω όλα τα θεσμικά και επιστημονικά θέματα των κέντρων πρόληψης. Πρότεινε να κατατεθεί ένα σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά, να υπάρξει αναβαθμισμένη αντιμετώπιση της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης.
Δημήτρης Καραγιώργος dkarag@pegasus.gr

Σχόλια

  1. Και οι εργαζόμενοι κοιτάζουν να διώξουν τους ήδη υπάρχοντες.Ειδικά στη Μονάδα του Πειραιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου