ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 24/01/2010

«Ναρκωμένος» και διελυμένος ΟΚΑΝΑ
Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ - ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ Από εταιρείες ενοικιάσεως εργαζομένων προσλαμβάνει ο ΟΚΑΝΑ τα τελευταία δύο χρόνια όλο το προσωπικό που του χρειάζεται! Σε αυτό το διάστημα νέες μονάδες στελεχώθηκαν εξ ολοκλήρου με άτομα από ιδιωτική εταιρεία με κίνδυνο, τώρα που λήγουν οι δεκαεξάμηνες συμβάσεις τους, να μπει λουκέτο σε μονάδες.

Την Παρασκευή έληξαν και οι τετραετείς συμβάσεις των πρώην εξαρτημένων ατόμων που εγγράφονται στις μονάδες.
**Εγείρονται ερωτήματα κατά πόσο αυτό το εργασιακό καθεστώς μπορεί να ισχύει στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών, όταν οι χρήστες που βρίσκονται στα προγράμματα υποκατάστασης θα αναγκάζονται να τα σταματούν επειδή έκλεισε η μονάδα ή να αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο διαφορετικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές. Κέρκυρα, Λαμία, Πρέβεζα και Βόλος είναι οι νέες μονάδες, όπου έχουν προσληφθεί 33 άτομα. Η Κέρκυρα κινδυνεύει να κλείσει, καθώς έληξαν στο τέλος του χρόνου οι συμβάσεις και των 5 εργαζομένων της οι οποίοι δουλεύουν εθελοντικά για 45 ημέρες.

**Οι εργαζόμενοι θεωρούν τις εταιρείες ενοικιάσεως, που θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 2956/2001, «εργασιακό μεσαίωνα» καθώς, όπως μας λένε, ταλαιπωρούνται χωρίς ελπίδα μονιμοποίησης: «Εχουμε πτυχία, εκπαιδευτήκαμε στον ΟΚΑΝΑ, λειτουργήσαμε άψογα τις νέες μονάδες και αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε εθελοντικά υπό τον συνεχή φόβο της απόλυσης».

**Πρόβλημα προκύπτει και με τους εργαζόμενους (πρώην εξαρτημένα άτομα) που απασχολούνται με τετραετείς συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ στον ΟΚΑΝΑ. Οι συμβάσεις τους έληξαν την Παρασκευή και ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν έχει υπάρξει μετατροπή τους σε αόριστου χρόνου, σήμερα κανείς δεν επεμβαίνει να λύσει το θέμα.

**Αλλά οι εργαζόμενοι δεν είναι το μόνο πρόβλημα του ΟΚΑΝΑ καθώς στον αυτόματο πιλότο βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες. Δεν έχει αντικατασταθεί ο πρώην πρόεδρος Γ. Φωτεινόπουλος, ο οποίος λειτουργεί ως υπηρεσιακός και δεν μπορεί να υπογράψει αποφάσεις για οτιδήποτε προκύψει. Αλλωστε, ούτε διοικητικό συμβούλιο υπάρχει για να τις εγκρίνει.

**Η εικόνα του Οργανισμού είναι απογοητευτική και αρχίζουν να ξεθωριάζουν οι προσδοκίες που γέννησαν οι προγραμματικές δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των ναρκωτικών, αλλά και οι προεκλογικές υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, που μαζί με το υπουργείο Υγείας ατενίζουν την διόγκωση των προβλημάτων. Εύλογο το ερώτημα γιατί καθυστερεί η κυβέρνηση να τοποθετήσει νέο πρόεδρο όταν οι προτάσεις με τα ονόματα ολοκληρώθηκαν πριν από ένα μήνα.

**Αποκαρδιωτικός είναι και ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ για το 2010, που δεν δίνει δυνατότητα ανάπτυξης με μονάδες λειτουργίας για να απορροφηθούν οι λίστες της ντροπής. Συγκεκριμένα από 36 εκατ. ευρώ κατέβηκε στα 27 εκατ. ευρώ, όταν οι ανάγκες μισθοδοσίας των 600 υπαλλήλων ανέρχονται ετησίως στα 29,5 εκατ. ευρώ. Και τα προβλήματα βέβαια δεν σταματούν εδώ, τα εξωτερικά χρέη για φάρμακα-μηχανήματα ουροληψίας είναι 10 εκατ. ευρώ.

Σχόλια