ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ σε συνέχεια της ανακοίνωσης που έβγαλε προ τριών ημερών για το θέμα της παράνομης παράτασης της θητείας του Γενικού Διευθυντή έστειλε το εξώδικο, που ακολουθεί, στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που επέτρεψε (μετά από παρακάλια των διοικούντων φυσικά) να προχωρήσει σε αυτή την παρανομία. Αν την Τρίτη 18 Ιουνίου ο Γενικός Διευθυντής παραμείνει στη θέση του οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου ήδη έχουν ετοιμάσει καταγγελία προς:

Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΠ),
Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης,
Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,
Επιθεώρηση Εργασίας


Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ θα εμποδίσει με κάθε μέσο κάθε παρανομία, που τελικά θέτει σε κίνδυνο τους συναδέλφους των Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού σχετικά με την νομιμότητα που θα έχουν τα έγγραφα που θα υπογράφει ο παράνομα τοποθετημένος Γεν. Διευθυντής αλλά και με τη μισθοδοσία ενός παράνομα τοποθετημένου Γεν. Διευθυντή. 

Περισσότερες λεπτομέρειες στην αυριανή συνέντευξη τύπου που θα παραχωρηθεί από το Δ.Σ. του Συλλόγου στο αμφιθέατρο των Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού και ώρα 12:00.


Ακολουθεί το εξώδικο.
..................................................................................................................................................

Π Ρ Ο Σ
ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Στουρνάρη αρ. 67 και εκπροσωπείται νόμιμα 

ΚΑΤΑ 
Του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΏΝ (ΟΚΑΝΑ)» το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αβέρωφ αρ. 21 και εκπροσωπείται νόμιμα. 

Κοινοποιούμενο : 
· Αναπληρωτή Γραμματέα Υπουργείου Υγείας, κο Βαρδαρό Σταμάτη ως υπεύθυνο για θέματα ΟΚΑΝΑ 
· Στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης 
· Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γενική Διεύθυνση Μισθών, 50η Διεύθυνση Εκκαθάρισης, Ελέγχου και Εντολής Πληρωμής Αποδοχών 

Κύριοι 
Με μεγάλη μας έκπληξη λάβαμε γνώση της απόφασης που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού κατά την 268η έκτακτη συνεδρίαση του στις 05-06-2019 και με την οποία προβαίνετε σε απευθείας ανάθεση καθηκόντων Γενικού Διευθυντή στον μέχρι πρότινος Γενικό Διευθυντή κο Γκανά, του οποίου η θητεία λήγει στις 16-06-2019, για το χρονικό διάστημα από 17-06-2019 έως και την ολοκλήρωση των διαδικασιών πλήρωσης της θέσης με την προκήρυξη που ανακοινώσατε και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 17-09-2019. 
Σας υπενθυμίζουμε ότι στο άρθρο 12, παράγραφος Δ', εδάφιο 3 ν.2955/2001, αλλά και στο άρθρο 11 παρ. 3 του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας ΟΚΑΝΑ (ΦΕΚ Β 1603/2003), καθορίζεται με τρόπο σαφή και μη επιδεχόμενο ερμηνείας τόσο η διαδικασία πλήρωσης της θέσης Γενικού Διευθυντή μέσω προκήρυξης, όσο και η θητεία αυτού ως τριετής. Εξάλλου ούτε στο νόμο, αλλά ούτε και στον Κανονισμό δίδεται η διακριτική ευχέρεια είτε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ, είτε στο εποπτεύον Υπουργείο Υγείας να προβαίνει σε απευθείας ανάθεση, έστω και χρονικά περιορισμένη, για τη θέση του Γενικού Διευθυντή ακόμη κι αν υπάρχει σπουδαίος λόγος προς τούτο. Τουναντίον η υποχρέωση όλων είναι να τηρείται και να περιφρουρείται η διαδικασία που ο νόμος καθορίζει για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή. 
Η δε δυνατότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να επιμηκύνει τη θητεία των διευθυντών δεν μπορεί να νοηθεί ότι επεκτείνεται και για τη θέση του Γενικού Διευθυντή, καθώς τούτο παραβιάζει το γράμμα του νόμου. Αντιθέτως η σχετική πρόβλεψη ρητά του νόμου και του Κανονισμού του ΟΚΑΝΑ για τη θητεία των διευθυντών και η απουσία της πρόβλεψης αυτής για τη θέση του Γενικού Διευθυντή ενισχύει εξ αντιδιαστολής ότι τούτο απαγορεύεται. 
Επισημαίνουμε, σε περίπτωση που δεν σας είναι γνωστό, ότι και στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ η απευθείας ανάθεση για τη θέση Γενικού Διευθυντή, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του και μέχρι την πλήρωση της θέσης μέσω προκήρυξης. Ωστόσο η παρανομία της χρονικά περιορισμένης παράτασης της θητείας του Γενικού Διευθυντή με απευθείας ανάθεση διαπιστώθηκε από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ήδη από τον Ιανουάριο του 2011, αλλά και με την από 05/09/2011 έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Με την έκθεση αυτή μάλιστα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κλήθηκε ο «διορισμένος» Γενικός Διευθυντής να επιστρέψει τις αποδοχές που έλαβε ως αχρεωστήτως καταβληθείσες. 
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος λήξης της θητείας του απελθόντος Γενικού Διευθυντή σας είναι γνωστός εδώ και τρία χρόνια με αποτέλεσμα να είχατε τη δυνατότητα να έχετε προβεί στη νόμιμη διαδικασία πλήρωσης εκ νέου της θέσης αυτής προς όφελος του Οργανισμού χωρίς να μεσολαβεί χρονικό κενό στην πλήρωση της θέσης, κι όχι να έχετε εξαντλήσει το χρόνο θητείας και να επισπεύδετε διαδικασίες εκ των υστέρων και ιδίως εντός προεκλογικής διαδικασίας με τις καθυστερήσεις που κατ’ άρθρο 28 ν. 2190/1994 συνεπάγεται. 
Σας δηλώνουμε ότι θεωρούμε εκτός νόμου και εκτός Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση παράταση της θητείας του Γενικού Διευθυντή κου Γκανά, του οποίου η θητεία λήγει στις 16-06-2019. 
Σας δηλώνουμε ότι απευθείας ανάθεση σχετικών καθηκόντων στον οιονδήποτε χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία που ο νόμος και ο Κανονισμός ορίζουν καθιστά την πλήρωση (έστω και για σύντομο διάστημα) της θέσης άκυρη ως παράνομη και για το λόγο αυτό ουδείς εργαζόμενος του Οργανισμού θα υποχρεούται σε συμμόρφωση σε οδηγίες, εντολές κλπ του προσώπου αυτού. 
Σας καλούμε να ανακαλέσετε την σχετική απόφαση απευθείας ανάθεσης που λάβατε και να προχωρήσετε στην τοποθέτηση Γενικού Διευθυντή μέσω προκήρυξης όπως ορίζει ο νόμος και ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας με γνώμονα τη διαφάνεια. 
Σε περίπτωση που εμείνετε στην απευθείας ανάθεση και δεν ανακαλέσετε τα όσα παρανόμως και αντίθετα με τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας ΟΚΑΝΑ αποφασίσατε, θα ζητήσουμε την επιστροφή των χρημάτων που για οποιαδήποτε αιτία καταβάλλετε στον ακύρως τοποθετηθέντα Γενικό Διευθυντή, καθώς και τον καταλογισμό οποιασδήποτε ζημίας υποστεί ο ΟΚΑΝΑ. 

Αθήνα 10 Ιουνίου 2019 

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος


Φ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ-Π. ΚΑΜΠΙΤΗ- Δ. ΒΑΛΑΒΑΝΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΑΜ/ΔΣΑ 80215
ΑΦΜ 998191644 – ΔΥΟ ΙΓ΄ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΥ 121 – ΑΘΗΝΑ 11475
ΤΗΛ: 210-8251555 – FAX: 210-8251179
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β. ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
dimvalavanis@ergatiko.gr


Σχόλια