Παράνομη παράταση θητείας γενικού διευθυντή στον ΟΚΑΝΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

 

Παράνομη παράταση θητείας γενικού διευθυντή στον ΟΚΑΝΑ

Τα προεκλογικά ρουσφέτια από την κυβέρνηση δεν έχουν τελειωμό. Όπως αποκαλύπτουμε την Τετάρτη, το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ μετά από εντολή του Ανδρέα Ξανθού παρέτεινε παρανόμως τη θητεία του Γενικού Διευθυντή του οργανισμού!
Η εισήγηση για την παρανομία έγινε από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, κ. Ευάγγελο Καφετζόπουλο, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τετάρτη 5-6-2019, που είχε μάλιστα μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την παράταση της θητείας του γενικού διευθυντή κ. Αντώνη Γκανά, η οποία κανονικά λήγει στις 16 Ιουνίου.
Μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η σύγκλιση του Δ.Σ. έγινε μία μόλις ημέρα (!) μετά από σχετικό έγγραφο, που εστάλη από το γραφείο του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού, ζητώντας την παράταση της θητείας του κ. Γκανά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης νέου και όχι πέραν των 3 μηνών.
Ας δούμε τώρα που έγκειται η παρανομία. Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο κ. Καφετζόπουλος στην εισήγησή του επικαλούνται μεταξύ άλλων το άρθρο 12, παρ.3 του Ν.2955/2001. Όμως, το άρθρο αυτό δεν αφορά τη θέση του γενικού διευθυντή! 
Ειδικότερα, το άρθρο αυτό, αλλά και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ προβλέπουν ότι θέσεις διευθυντών πληρώνονται κατόπιν προκήρυξης, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας 3 ετών. Το Δ.Σ. του Οργανισμού δύναται, κατόπιν αξιολόγησης, να ανανεώνει τη σύμβαση αυτή για ίσο ή μικρότερο διάστημα.
Όμως, είναι σαφές ότι γίνεται λόγος μόνο για τις θέσεις του Διευθυντή Σχεδιασμού, Προγραμματισμού και Αξιολόγησης, του Διευθυντή Εφαρμογής Προγραμμάτων και του Διευθυντή Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών. Αυτό προβλέπουν ρητά οι σχετικές διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ: άρθρο 18, παρ.4, άρθρο 25, παρ. 4 και άρθρο 36, παρ. 4.
Να σημειώσουμε ότι ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του οργανισμού έχει επικυρωθεί με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ τ.Β’ αρ. 1603/30-10-2003).
Από την άλλη, η σύμβαση του Γενικού Διευθυντή του ΟΚΑΝΑ κ. Αντώνη Γκανά είναι επίσης 3τούς θητείας και δεν προβλέπεται καμία παράταση ή ανανέωση αυτής από καμία ισχύουσα διάταξη. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από:
  • τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 55, του Ν.4139/2013,
  • τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο Γενικός Διευθυντής με τον ΟΚΑΝΑ, στην οποία δεν προβλέπεται καμία παράταση
  • την υπ΄αριθμ. πρωτ. 1530/17.06.2016 (ΑΔΑ: 71ΗΘ4690ΩΡ-Ρ50) απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ κου Ευάγγελου Καφετζόπουλου, όπου ρητά ορίζεται ότι η πλήρωση της θέσης και η άσκηση καθηκόντων του Γενικού Διευθυντή είναι για το χρονικό διάστημα από 17-6-2016 έως και 16-6-2019.
Όλα αυτά είναι ασφαλώς σε γνώση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ και των μελών του Δ.Σ. του οργανισμού. Πρόκειται ασφαλώς για μία καραμπινάτη παρανομία, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, που εκθέτει τον Ανδρέα Ξανθό και τον κ. Ε. Καφετζόπουλο.
Υ.Γ. Όπως είπαμε η θητεία του κ. Γκανά ολοκληρώνεται στις 16-6-2019. Όμως, η σχετική προκήρυξη για την πρόσληψη νέου δεν έχει γίνει ακόμη! Σε αντιδιαστολή όταν είχε προσληφθεί ο κ. Γκανάς, η θητεία του προκατόχου του έληξε στις 30 Απριλίου 2016 και η σχετική προκήρυξη είχε βγει από τις 6-4-2016. Τελικά, η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 5-5-2016 (δηλαδή σε ένα μήνα) και ο κ. Γκανάς υπέγραψε σύμβαση στις 16-6-2016. Και τότε πρόεδρος ήταν ο κ. Καφετζόπουλος. Γιατί σήμερα ακολούθησε άλλες διαδικασίες; Μάλλον τότε βιάζονταν να εκπαραθυρώσουν τον τότε γενικό διευθυντή κ. Δημήτρη Πλατανιά

Σχόλια