ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ


Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ για την καθυστέρηση διευθέτησης της εκκρεμότητας σχετικά με τις δύο πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν τόσο τους συναδέλφους της πρώτης ομάδας, όσο και της δεύτερης για τον τρόπο ένταξης στο ενιαίο μισθολόγιο καθώς και της μη αποδοχής της τροπολογίας για ένταξη των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας. Η συμμετοχή στη συγκέντρωση ήταν πενιχρή. Κάτι που παρατήρησε και ο Αν. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Βαρδαρός στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα Παρασκευή 15 Μαρτίου λέγοντας «γιατί δε μαζεύτηκε ο κόσμος για ένα τόσο σοβαρό θέμα;».
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το κ. Βαρδαρό τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου έθεσαν τα θέματα της εκκρεμούς γνωμοδότησης του νομικού συμβουλίου του κράτους για τις πρωτόδικες αποφάσεις, της τροπολογίας για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και για την έλλειψη ιατρών και ειδικοτήτων που χρειάζονται στον Οργανισμό για την εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων.
Για την εκκρεμότητα της γνωμοδότησης του Νομικού συμβουλίου του Κράτους ο κ. Βαρδαρός ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα και θα διερευνήσει μέσα στις επόμενες ημέρες τις προθέσεις των νομικών του Συμβουλίου το Κράτους. Τα μέλη του Δ.Σ. επεσήμαναν τόσο την μεγάλη καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί για το θέμα, και την αδικία για τους 235 συναδέλφους της δεύτερης ομάδας που καθίστανται στην ουσία όμηροι του νομικού συμβουλίου του κράτους και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας καθώς και ότι οι 250 συνάδελφοι της πρώτης ομάδας πληρώνονται με τα ασφαλιστικά μέτρα που στην ουσία μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης δεν ισχύουν. Αυτός μάλιστα ο τρόπος πληρωμής δημιουργεί μια ομάδα περίπου 180 εργαζομένων που κάθε μήνα αυξάνονται τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν, όπως και 70 εργαζομένων που πρέπει να λάβουν επιπλέον αναδρομικά ποσά τα οποία δε λαμβάνουν. Τα μέλη του Δ.Σ. επεσήμαναν την πάγια θέση του Συλλόγου, ότι η μόνη λύση είναι η εφαρμογή των πρωτόδικων αποφάσεων μέχρι την έκδοση των αποφάσεων του εφετείου. Ο κ. Βαρδαρός επανέλαβε την πάγια θέση του Υπουργείου Υγείας για αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μέχρι τότε δε θα συμβεί καμία μετατροπή του μισθολογίου στους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ.
Για το επίδομα του ανθυγιεινού επιδόματος κ. Βαρδαρός παραδέχτηκε την αστοχία χειρισμών για το θέμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ολιγωρία του υπουργείου Υγείας και διαβεβαίωσε τα μέλη του Συλλόγου ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα καταθέσει νέα τροπολογία (όχι μόνο για τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ), όπου θα αποκαθιστά τη χρόνια αδικία. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, ότι το θέμα απορρίφθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επειδή δεν είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και συνεννόηση με το γραφείο του κ. Χουλιαράκη, σε αντίθεση με ότι συνέβη με τους εργαζόμενους στην ΑΕΜΥ που είχε προχωρήσει σε συμφωνία προηγουμένως το Υπουργείο Υγείας με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών. Τα μέλη του Δ.Σ. ενημέρωσαν τον κ. Βαρδαρό ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ζητήσει συνάντηση  με το γραφείο του κ. Χουλιαράκη για να του εκθέσουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την άδικη μεταχείριση που επιφύλαξαν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ. Ο Αν. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, όταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει χρονικά την κατάθεση της νέας τροπολογίας ανέφερε χαρακτηριστικά αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Στην αρχή της συζήτησης και στις παρατηρήσεις του Συλλόγου, ότι καθημερινά φεύγουν από τον Οργανισμό ιατροί αλλά και ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη πλέον προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων πανελλαδικά, πληροφόρησε τα μέλη του Συλλόγου ότι έχουν διασφαλιστεί για μέχρι το τέλος του 2019 πανελλαδικές προσλήψεις 70 ατόμων με συμβάσεις αορίστου χρόνου 20 εκ των οποίων θα είναι ιατροί. Τα μέλη του Δ.Σ. υποδέχτηκαν θετικά την είδηση για προσλήψεις αορίστου χρόνου, επεσήμαναν όμως, τον κίνδυνο οι 50 θέσεις να μην διατεθούν στα πραγματικά κενά που υπάρχουν σε διάφορες Μονάδες του ΟΚΑΝΑ ανά την Ελλάδα αλλά είτε σε πλεονάζουσες θέσεις είτε σε θέσεις που εμφανίζονται από το πουθενά και δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο του Οργανισμού. Πρόσφατο παράδειγμα με ότι συνέβη με τις ειδικότητες εργαζομένων από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που πολλές από αυτές τις θέσεις είναι άσχετες με την κάλυψη πραγματικών αναγκών του Οργανισμού σε αντίθεση με ότι έκανε το ΚΕΘΕΑ με τις αντίστοιχες θέσεις του ΟΑΕΔ). Για αυτό το λόγο ο Σύλλογος θα ζητήσει συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ για να της επιστήσει την προσοχή στην ορθολογική κατανομή των θέσεων που πρόκειται να απορροφήσει μέσω των 70 αυτών νέων προσλήψεων στον Οργανισμό.

Σχόλια