ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ κλήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής,  μετά από πρόσκληση του βουλευτή  Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδόπουλο και του βουλευτή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ  κ. Μπαργιώτα στην ακρόαση των φορέων για το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή.
Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Αγγελίδης, Παπαδόπουλος και Αναγνώστου. Στο περιθώριο της συνεδρίασης  πραγματοποιήθηκαν επαφές των μελών του Συλλόγου με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παπαδόπουλο και  Σκουφά, της Ν.Δ. κ. Φωτήλα (εισηγητής της  Ν.Δ. για το πολυνομοσχέδιο), κ. Οικονόμου (τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ.), του ΠΑΣΟΚ Μπαργιώτα (Υπεύθυνο για θέματα Υγείας του ΚΙΝΑΛ) και του ΚΚΕ κ. Λαμπρούλη. Στις συναντήσεις παρουσιάστηκαν οι παρατηρήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ για τα άρθρα του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας που αφορούν τον ΟΚΑΝΑ.
Συγκεκριμένα:
Άρθρο 90. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης  βουπρενορφίνης και μεθαδόνης σε ιατρούς εκτός ΟΚΑΝΑ ειδικότητας  αναισθησιολογίας και παθολογίας -ογκολογίας για την αντιμετώπιση του πόνου νεοπλασματικής ή μη αιτιολογίας. Στην παράγραφο γγ) αναφέρει ότι: "για ασθενείς με σοβαρού βαθμού νεφρική ανεπάρκεια, σύνδρομο άπνοιας ύπνου και διαταραχές συμπεριφοράς και σοβαρές χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με την πιθανότητα αναπνευστικής ανεπάρκειας". Τα μέλη του Συλλόγου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διαφαινόμενη  άρση του θεσμικού μονοπωλίου του ΟΚΑΝΑ στην χορήγηση υποκαταστάτων και επισήμαναν τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό όσο αφορά στην ανεξέλεγκτη διασπορά των υποκατάστατων. Τόνισαν ότι με την νομοθέτηση αυτού του άρθρου, ιδιαίτερα όπως είναι έως σήμερα διατυπωμένο, θα μπορεί  μια ιδιωτική κλινική  να προσλαμβάνει έναν αναισθησιολόγο, ο οποίος στη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα συνταγογράφησης υποκατάστατων εκτός προγραμμάτων ΟΚΑΝΑ στα άτομα με μοναδική ένδειξη «διαταραχή προσωπικότητας». 
Άρθρο 91.Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ καλωσορίζει την νομοθέτηση των  Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης  μετά από πάροδο τεσσάρων ετών όπου έκλεισε το πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του ΟΚΑΝΑ. Τα μέλη του Συλλόγου ανέφεραν ότι το προτεινόμενο άρθρο κινείται σε σωστή κατεύθυνση αν και τα προγράμματα αυτά δεν πρέπει να θεωρούνται πανάκεια. Χρειάζεται θωρακισμένο νομικό πλαίσιο για να μην δημιουργούνται προβλήματα από τη λειτουργία τους. Αλλά αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι πρωτοβουλίες και δράσεις για να αντιμετωπιστεί επαρκώς και ολιστικά το πρόβλημα των ναρκωτικών π.χ. διανομή 300 συρίγγων ανά προβληματικό χρήστη όπως προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
 Άρθρο 101. Με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο που δίνει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους των ΤΟΜΥ τα μέλη του Συλλόγου ζήτησαν την προσθήκη άρθρου που να αφορά και τους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ, όχι μόνο των ειδικοτήτων που προβλέπονται στο νόμο 4093/2012  αλλά και το σύνολο του προσωπικού του Οργανισμού, που έρχεται σε επαφή με ασθενείς.
Άρθρο 123. "Πολυδύναμα Κέντρα Αντιμετώπισης της κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών και του Αλκοολισμού", το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων μονάδων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ χωρίς καμία αναφορά σε ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ. Η πρόταση του Συλλόγου ήταν να προστεθεί στο συγκεκριμένο άρθρο η φράση «συνεργάζονται και αλληλοσυνδέονται με τους εγκεκριμένους φορείς του άρθρου 51 του ν. 4139/2013».
Τις ίδιες παρατηρήσεις τα μέλη του Συλλόγου παρουσίασαν  και στην ακρόαση των φορέων παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού. Μεταξύ των φορέων που είχαν προσκληθεί στη συνεδρίαση για να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του σχεδίου νόμου ήταν ο Πρόεδρος και Γεν. Διευθυντής του ΟΚΑΝΑ, Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ,  και εκπρόσωπος του 18 ΑΝΩ.
Τα μέλη του Συλλόγου στο τέλος της συνεδρίασης κατέθεσαν γραπτό υπόμνημα με τις παραπάνω παρατηρήσεις που αναφέρθηκαν.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση πατώντας ΕΔΩ
Η παρέμβαση του Συλλόγου στο video γίνεται στο  1:53:50
Η παρέμβαση του Προέδου του ΟΚΑΝΑ στο video γίνεται στο 31:10

Σχόλια