ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

     Χαιρόμαστε για τον ιδιαίτερο ζήλο και την ταχύτητα με τον οποίο η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ απάντησε στο Σύλλογό μας. Δυστυχώς αυτός ο ζήλος επιδεικνύεται μόνο όταν η Διοίκηση προσπαθεί να απαντήσει στα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί πχ απολύσεις εργαζομένων στην Πάτρα, έλλειψη υποκατάστατου στο Ηράκλειο, κλήσεις σε απολογία των εργαζομένων στην μονάδα μεθαδόνης στη Νίκαια, παύση υπευθύνων που εκφράζουν διαφωνίες ή συνδικαλιστών που ενοχλούν. Μακάρι να έδειχνε τον ίδιο ζήλο για την επίλυση των προβλημάτων των μονάδων που παραμένουν χωρίς τη δυνατότητα εξετάσεων, χωρίς εμβόλια με ανεπαρκή αντιδραστήρια ή έστω όταν ο Πρωθυπουργός κος Τσίπρας, αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κος Πολάκης, συκοφαντούν εντός και εκτός Κοινοβουλίου τον ΟΚΑΝΑ. 

   Ας πάμε όμως στο προκείμενο! Αν η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ήθελε να επιλύσει το "πρόβλημα" του υπολογισμού και της καταβολής των εισφορών των συναδέλφων γιατρών με ΔΠΥ,που δημιούργησε ο νόμος-έκτρωμα Κατρούγκαλου μπορούσε και έπρεπε να το είχε αντιμετωπίσει εδώ και 10 μήνες μαζί με τα συνυπεύθυνα Υπουργεία για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και να μην επιτρέψει να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και να εξαναγκαστούν σε παραίτηση οι γιατροί που επί τόσα χρόνια στηρίζουν τον Οργανισμό χωρίς δικαιώματα, χωρίς επιδόματα ευθύνης, αυτούς που χωρίς ντροπή αποκαλούν "απασχολούμενους" για να αποφύγουν να ομολογήσουν ότι πρόκειται για εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει η προσπάθεια της Διοίκησης να ευτελίσει τον αγώνα των συναδέλφων αναφέροντας στο Δελτίο Τύπου ότι οι ιατροί αντιδρούν για την μείωση του μισθού τους, λες και αυτοί δεν έχουν ευθύνες (ακόμη και ποινικές) για αυτή τη μείωση που οφείλεται αποκλειστικά στην άρνηση του ΟΚΑΝΑ να καταβάλλει τις εισφορές που οφείλει. 

   Αλλά δεν φτάνει που δεν έκαναν όσα έπρεπε να κάνουν τολμούν να κατηγορούν το Σύλλογο για ψευδή πληροφόρηση: Αν πράγματι δεν έλειψαν γιατροί ας μας εξηγήσει η Διοίκηση για ποιό λόγο υφιστάμενοί τους από τις Κεντρικές Υπηρεσίες τρέχουν από μονάδα σε μονάδα για να καλύψουν τα κενά!!! 

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ για άλλη μια φορά γίνεται ολοφάνερη η τρικυμία εν κρανίω που διακατέχει τη Διοίκηση: ο Σύλλογος έδρασε ως όφειλε να δράσει με υπευθυνότητα απέναντι σε εξυπηρετούμενους και εργαζόμενους. 

   Για την ανασφάλεια των εργαζομένων υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι με την αντιδημοκρατική, αυταρχική και αλαζονική τους στάση σε όλα τα μέτωπα ενώ για την ανασφάλεια που δημιουργείται στους εξυπηρετούμενους εμείς ως εργαζόμενοι αφήστε να την αφουγκραστούμε καλύτερα γιατί εμείς είμαστε καθημερινά δίπλα τους. Αυτός είναι ο λόγος που ο Σύλλογος επικοινώνησε με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς οι οποίοι εκ του νόμου είναι επιφορτισμένοι για την εγγύηση της ορθής πρακτικής εξάσκησης του ιατρικού και νοσηλευτικού λειτουργήματος. Όπως είχε υποχρέωση ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που πιθανόν θα παρουσιαστούν. Αυτό που ξεχνά ή θέλει να ξεχάσει η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ είναι ότι ο Σύλλογος είναι και θα είναι παρόν για να προασπίσει την ποιότητα των δημοσίων και δωρεάν προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, γιατί εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ που είναι το παρελθόν, το παρόν και το αύριο του Οργανισμού. Δεν είναι διορισμένοι από κανέναν Υπουργό και καμία κυβερνητική πλειοψηφία.

   Εκτός όμως από το Δελτίο Τύπου με έκπληξη ενημερωθήκαμε από την ανακοίνωση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων και κατ΄επέκταση και η Γενική Συνέλευση δεν έχουν καμιά δικαιοδοσία να ασχοληθούν με θέματα κλινικού και διοικητικού περιεχομένου, και ότι με βάση τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας μόνοι αρμόδιοι είναι η Γενική Διεύθυνση και η Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων του Οργανισμού.

   Επιτέλους αναγνωρίζεται, ότι υπάρχει Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας και Πλαίσιο Λειτουργίας, τα οποία και αυτή η Διοίκηση τα θυμάται όποτε θεωρεί ότι τη συμφέρει, ενώ τα καταστρατηγεί συστηματικά όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα δικά της παιχνιδάκια εξουσίας στις πλάτες των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων του ΟΚΑΝΑ! Από τη στιγμή που η Γενική Διεύθυνση και η ΔΕΠ έχουν τη μοναδική δικαιοδοσία να χειριστούν και να συντονίσουν, γιατί δεν το έπραξαν, ως όφειλαν για να προστατέψουν τους θεραπευόμενους όσο και τους εργαζόμενους απέναντι στις οδηγίες της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου εργαζομένων που κινήθηκαν στην κατεύθυνση των οδηγιών του ΙΣΑ όσο και της ΕΝΕ. Ο Αν. ΔΕΠ φαίνεται ότι ήταν πολύ απασχολημένος για να καταθέτει σε δίκες συναδέλφων ή για να γράφει σχόλια στο blog του Συλλόγου και δεν είχε χρόνο να διαθέσει στα αλλεπάλληλα ερωτήματα των συναδέλφων. 

   Τέλος όσον αφορά το αξιόποινο των πράξεων του Συλλόγου, η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ θεωρούμε ότι έχει ….έγκριτους νομικούς τόσο εντός του ΔΣ όσο και εκτός. Γι΄ αυτό λοιπόν την καλούμε να μας αποδείξει ποια δράση μας ήταν αξιόποινη και με ποιο τρόπο έβλαψε η συνδικαλιστική δράση του Συλλόγου τη λειτουργία του Οργανισμού. Αλλιώς απλώς συκοφαντούν και λασπολογούν για να καλύψουν την ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων και να καλύψουν την ένοχη αδράνεια τους. 

Και για να μην ξεχνιόμαστε: ακόμα και σήμερα το θέμα δεν έχει λυθεί. Μήπως και για αυτό φταίει ο Σύλλογος και οι συνάδελφοι;

Σχόλια