Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Πραγματοποιήθηκε σήμερα ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τα πεπραγμένα του ΟΚΑΝΑ και το προγραμματισμό δράσης του, από τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του οργανισμού κ. Καφετζόπουλο και Φωτόπουλο.
Μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου εργαζομένων παραβρέθηκαν στην ενημέρωση, κατόπιν πρόσκλησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ κ. Λαμπρούλη. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης κατατέθηκε αίτημα των εκπροσώπων του Συλλόγου να καταθέσουν τις απόψεις τους για τον Οργανισμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, το οποίο δεν έγινε δεκτό.
[Ο κ. Υπουργός ανέφερε πως «θα γίνουν ορισμένες αλλαγές στο άρθρο στο άρθρο 58 ν.4139/13 το οποίο αφορά τους όρους και τις προδιαγραφές αδειοδότησης για τη λειτουργία προγραμμάτων , πέρα των τεσσάρων γνωστών φορέων, και θελουμε να αυστηροποιήσουμε αυτό το πλαίσιο , και να κρατήσουμε ότι ο σκληρός πυρήνας της πολιτικής για την αντιμετώπιση της εξαρτησης θα παραμείνει σε αυστηρά δημόσιο χαρακτήρα»]
Στο τέλος της συνεδρίασης κατατέθηκε προφορικά για άλλη μια φορά το αίτημα του Συλλόγου για συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ Ξανθό, γεγονός που όπως του τονίσαμε, δεν έχει καταστεί εφικτό, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα μας. Ο Υπουργός παραδέχτηκε πως δεν έχει μπορέσει να μας δει, λόγω φόρτου εργασίας, και μας παρέπεμψε για συνάντηση με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Βαρδαρό, ο οποίος έχει αναλάβει υπεύθυνος για τον ΟΚΑΝΑ από μεριάς του Υπουργείου.
Ο Συλλογος θα αποστείλει στα μέλη της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων υπόμνημα με της θέσεις του.



Σχόλια

  1. ..." Μετεξέλιξη του ΟΚΑΝΑ σε έναν σύγχρονο Οργανισμό, που θα λειτουργεί με διαφάνεια, ισονομία και αξιοκρατία, με θεσμικά καθιερωμένες διαδικασίες αυτοελέγχου της Διοίκησης και λογοδοσίας στα Κυβερνητικά όργανα, τις Επιτροπές της Βουλής και τους θεσμούς ελέγχου της διοικητικής δράσης" (Από το δελτίο τύπου σχετικά με τον απολογισμό διετίας του ΟΚΑΝΑ http://www.okana.gr/2012-01-12-13-29-02/deltia-typoy/item/1015-apologismosdietiasvouli)

    Με πολλή λύπη, έντονο προβληματισμό και πρωτόγνωρη ματαίωση μοιράστηκα με το σύλλογο εργαζομένων, χωρίς καμία αναστολή το απόσπασμα πρακτικού που μου παραδόθηκε από τον Πρόεδρο στις 20/3, όπου ομόφωνα το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ ζήτησε την παραίτησή μου από Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών & Δημοσίων Συνεργασιών. Μοιράστηκα και το δεύτερο απόσπασμα πρακτικού που αποφάσιζε την παύση μου και στο οποίο πάλι ομόφωνα το ΔΣ με αξιολόγησε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς στοιχεία, χωρίς διαδικασία και χωρίς φυσικά να το γνωρίζω. Ο λόγος που -προσχηματικά ή μη- σήμανε την έναρξη αυτής της αλληλουχίας γεγονότων, ήταν ότι εξέφρασα εγγράφως τη διαφωνία μου με το περιεχόμενο του δελτίο τύπου που έβγαλε η διοίκηση για το έλλειμμα του υποκατάστατου στη Μονάδα του Ηρακλείου. Διαβεβαιώνω τους συναδέλφους, ότι δεν πρόσβαλα κάποιον στο γραπτό, δεν διαφώνησα αναιτιολόγητα, και δεν απηύθυνα την επιστολή σε άλλον πλην του προέδρου, με εσωτερική διανομή στον γενικό διευθυντή, όπως πάντα κάνουμε εμείς στα κεντρικά. Κοινώς δεν επιθύμησα να δρέψω τις δάφνες για το ορθότερο της δικής μου άποψης.

    Η τραγική ειρωνεία είναι ότι εγκαλούμαι, επειδή, έγραψα αυτά που είχα πει ως αντιρρήσεις προκειμένου να μην μπορούν να αποδοθούν ευθύνες στο τμήμα στη συνέχεια, όπως δηλαδή συνέβη στο δελτίο τύπου, με το οποίο διαφώνησα.

    ...συνέχεια σε επόμενο σχόλιο





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...συνέχεια
    Επηρεασμένη από την ταχύτητα και τη συνοπτικότητα που χαρακτήρισε τις διαδικασίες, έχω την αίσθηση ότι, όπως και να 'ταν, η κατάληξη θα ήταν η ίδια. Εάν δεν έγραφα τις διαφορές στην άποψή μου θα χρεωνόμουν το δελτίο τύπου. Τώρα που τις έγραψα, χρεώνομαι την έγγραφη διαφωνία που "επουδενί δεν επιτρέπεται".
    Στη θέση της Προϊσταμένης του Τμήματος Διεθνών &Δημοσίων Συνεργασιών ήμουν 8 χρόνια. Έχω συνεργαστεί με τις διοικήσεις Φωτεινόπουλου, Μαλλιώρη, Κατρίνη, και με τη νυν διοίκηση. Κατά την άποψη λίγων, πολλών, κάποιων (δεν έχει και τόση σημασία) συναδέλφων είμαι εξ ορισμού το "περιβάλλον" των διοικήσεων, μεταξύ των "προθύμων" , των "παπαγαλακίων"," οσφυοκαμπτών" και όπως αλλιώς προτιμούν (ή προτιμάτε) να μας χαρακτηρίζουν (ή να μας χαρακτηρίζετε). Παρόλα αυτά, εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως υπηρεσιακή, υπάλληλος αορίστου χρόνου, με ρόλο συμβουλευτικό και όχι συμβούλου. Στην πράξη, τη γνώμη μου για τα θέματα που γνωρίζω και είναι /ήταν της αρμοδιότητάς μου, πάντα την έλεγα. Συνήθως την άκουγαν, εάν όχι ολόκληρη, ένα μέρος της. Κάποιες φορές τη γνώμη μου την έγραφα. Όταν έκρινα ότι πρέπει να κατοχυρωθεί το τμήμα, οι συνάδελφοι/στελέχη του τμήματος κι εγώ. Η καταγραφή γίνεται για να είναι ξεκάθαρο σε κάποιον ενδεχόμενο έλεγχο ΓΕΔΔ, ΣΕΥΥΠ, ΓΛΚ ή άλλης αρχής, το σημείο εμπλοκής του τμήματος. Κάποιες φορές έγραφα την εισήγησή μου για κάτι που προηγουμένως είχαμε συζητήσει, για να βάλω τάξη στο μυαλό μου που είχε εκτεθεί σε καταιγισμό ιδεών κατά τη συζήτηση αλλά και για να οριοθετήσω τις ενέργειες τις δικές μας, στο Τμήμα. Γενικώς έγραφα, γράφω και θα γράφω. Ποτέ καμία διοίκηση δεν μου είχε πει να μη γράφω. Ποτέ καμία διοίκηση δεν μου είχε πει να μη διαφωνώ. Ή να μη διαφωνώ εγγράφως, "επουδενί" μάλιστα.
    Κατά τη γνώμη μου, είναι ιδιαίτερα θλιβερό αλλά και ανησυχητικό να απομακρύνεται ένας προϊστάμενος που εκτέλεσε την εντολή της διοίκησης, επειδή διαφοροποιήθηκε εγγράφως από αυτήν. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι, που θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο βάσιμοι και σοβαροί για να απομακρυνθεί κάποιος. Όχι επειδή έτσι κάποιος νομίζει ή ισχυρίζεται, αλλά επειδή έτσι τεκμαίρεται με βάση τα θεσμικώς ισχύοντα μέσα στον Οργανισμό, ή έξω από αυτόν με βάση τις ουσιώδεις αρχές του πολιτεύματος και της νομοθεσίας της χώρας. Το να γράφεται σε απόφαση ότι επουδενί δεν επιτρέπεται η έγγραφη διατύπωση διαφωνίας από προϊστάμενο είναι ανοιχτό σε πολλές ερμηνείες: 'Ίσως, ότι οι προϊστάμενοι υπάρχουν για να λαμβάνουν το επίδομα και όχι για να αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί, όταν τους αναλογεί. Ίσως, ότι οι προϊστάμενοι υπάρχουν για να συμμορφώνονται και για να τους χρεώνονται οι συνέπειες ενός λάθους, όταν χρειάζεται. Ίσως, ότι κάποιοι ενοχλούνται με την άλλη άποψη και νιώθουν τόσο δικαιολογημένα ενοχλημένοι, που θέτουν εαυτούς πάνω από κανονισμούς και διαδικασίες. Ίσως, ότι οι συνέπειες μια λανθασμένης απόφασης της διοίκησης -εάν και εφόσον αποδειχτεί λανθασμένη- θα βαρύνουν τις κρατικές δαπάνες και τον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ και όχι κάποιο ατομικό εισόδημα. Ίσως, ίσως, ίσως... Πολλά τα ίσως.
    Για το εν λόγω περιστατικό θα ακουστούν ή έχουν ήδη ακουστεί πολλά. Θα ακουστούν, δεν θα γραφτούν. Γιατί η γραφή και η ανάγνωση δεν είναι πλέον οι προτεινόμενοι τρόποι ενημέρωσης. Ήδη γνωρίζω, ότι την ημέρα των εκλογών του Συλλόγου Εργαζομένων, συνάδελφος και συνεργάτης του προέδρου στα κεντρικά, έδωσε συγχαρητήρια στην αντικαταστάτριά μου, χωρίς ακόμα να έχει βγει η απόφαση. Εκείνη ήξερε. Όλα τα ήξερε. Λες και ήταν στη συνεδρίαση του ΔΣ. Ή λες και είναι κολλητή με κάποιο μέλος του. Το είπε. Δεν το έγραψε. Σε αυτόν τον Οργανισμό, δεν χρειάζεται πια κανείς να γράφει. Όλα τα μιλάμε. Τα συζητάμε. Τα αποφασίζουμε γρήγορα. Το γράψιμο είναι γραφειοκρατικό και εμείς οι "σοφοί" δεν πρέπει να είμαστε γραφειοκράτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου