ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ : Για την κατάσταση στον ΟΚΑΝΑ και τη διακοπή λειτουργίας μονάδων μεθαδόνης

Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2015
Προς τον Υπουργό Υγείας 
 
Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η απόφαση της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ να προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας μονάδων μεθαδόνης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Τις τελευταίες τρεις βδομάδες έχει κλείσει η μονάδα χορήγησης μεθαδόνης στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» και ο σχεδιασμός αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα να κλείσουν άλλες δύο από τις 6 συνολικά μονάδες, με δικαιολογία την έλλειψη προσωπικού.
Η διακοπή λειτουργίας τους τα Σαββατοκύριακα είναι άκρως επικίνδυνη για τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χορήγησης και θα τους δίνεται «take home» (δηλαδή δύο δόσεις μεθαδόνης για το σπίτι),  χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως επίσης και για τους ανθρώπους με τους οποίους συμβιώνουν (σε πολλές περιπτώσεις οικογένειες με μικρά παιδιά). Την ίδια στιγμή διευκολύνει την παράνομη διακίνησή της στις «πιάτσες».
Την ίδια στιγμή οι μονάδες υποκατάστασης παραμένουν υποστελεχωμένες και υποβαθμισμένες. Τα τελευταία τρία χρόνια δε γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, ούτε καν αυτοί της ηπατίτιδας Β, ενώ εδώ και 18 μήνες δε γίνονται οι απαραίτητοι ιολογικοί έλεγχοι, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Στον προϋπολογισμό του 2016, ο ΟΚΑΝΑ θα χρηματοδοτηθεί με 6 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ' όσα χρειάζεται για να λειτουργήσει στοιχειωδώς, ενώ τα χρέη του Οργανισμού από προηγούμενα χρόνια αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια.
Δηλαδή, ήδη, ο τρόπος που λειτουργούν οι μονάδες απέχει από τον διεθνώς αποδεδειγμένο επιστημονικά ορθό τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο τη θεραπευτική πορεία όσων τα παρακολουθούν και την επαγγελματική δεοντολογία του προσωπικού, ενώ θα έπρεπε να είναι μονάδες υψηλών προδιαγραφών, στο πλαίσιο της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν πρόληψης-θεραπείας-επανένταξης, που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Ουσιαστικά αυτή η απόφαση, με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων και προσωπικού τα Σαββατοκύριακα, ανοίγει το δρόμο προς τη συνταγογράφηση υποκαταστάτων από ιδιώτες γιατρούς, μετατρέποντας τον ΟΚΑΝΑ σε Οργανισμό που θα λειτουργεί όχι απλά με χαμηλές, αλλά χωρίς καθόλου προδιαγραφές.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα θα πάρει για την ομαλή λειτουργία της μονάδας χορήγησης μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα στο νοσοκομείο «Αγία ‘Ολγα», αλλά και στο σύνολο των μονάδων χορήγησης υποκαταστάτων;
Τι μέτρα θα πάρει (χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομή κλπ) για να λειτουργεί ο ΟΚΑΝΑ σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας,  να γίνονται όλοι οι ιατρικοί έλεγχοι (ουροληψίες και ιολογικοί έλεγχοι) και να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εξαρτημένων αλλά και τη δημόσια υγεία, αλλά και για να προφυλαχτούν οι εργαζόμενοι στους οποίους ασκούνται πιέσεις να προσαρμοσθούν για να ακολουθήσουν την παραβίαση του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού;
 
 Ο βουλευτής
 Γιάννης Γκιόκας

Σχόλια

  1. Η ερώτηση βρίθει ανακριβειων μη πω ψευδών! Είναι γνωστό σε όλους του χώρου,απο τούς εργαζόμενους μέχρι τούς θεραπευομενους, πώς κανένας δεν θα πάρει τεικ χομ τα Σαββατοκύριακα και πώς αυτοί που δεν δικαιούνται θα χορηγούνται στην μονάδα του Σωτηρία. Έπειτα αυτή η εικόνα της διάλυσης που εσκεμμένα παρουσιάζετε σαν δεδομένη, δεν είναι αληθείς! Και ουροληψιες γίνονται,και οι απαραίτητες εξετάσεις! Απορώ λοιπόν :Είστε στα αλήθεια ανημερωτοι, η εσκεμμένα ψευδεσται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου