ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου συνάντηση των μελών του Δ.Σ του Συλλόγου με τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Καφετζόπουλο, παρουσία του Αντιπροέδρου κ. Φωτόπουλου και του Γενικού Διευθυντή κ. Πλατανιά.

 Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου περιέγραψαν ξανά την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός, εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησής του. Ο Πρόεδρος ανέφερε πως η όποια ενίσχυση θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές καταστάσεις και κυρίως από την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Ανέφερε επίσης πως είναι αδύνατη η αύξηση του Προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ για εφέτος από τον τακτικό προϋπολογισμό και θα ασκηθούν πιέσεις για αύξηση των εισροών εκτός αυτού ,όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια.(από φόρο καπνού, έσοδα από παράνομες δραστηριότητες και κατασχέσεις κ.α)

 Όσον αφορά τους εργαζόμενους του Οργανισμού που απασχολούνται με ελαστικές μορφές εργασίας, δήλωσε ξανά την πρόθεση του αυτές σταδιακά να καταργηθούν. Σχετικά με τους εργαζόμενους με δελτία παροχής εργασίας, ανέφερε πως αυτοί (μετά την έκδοση του Φ.Ε.Κ.) θα προσληφθούν για ένα χρόνο. Ο Γενικός Διευθυντής  ανέφερε, πως στο πλαίσιο μιας αναμόρφωσης του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ , προωθείται η ιδέα οι εργαζόμενοι που εργάζονται στον με δελτίο παροχής υπηρεσιών  να προσλαμβάνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου , μετά τη συμπλήρωση κάποιων χρόνων υπηρεσίας στον Οργανισμό. Για τους εργαζόμενους που απασχολούνταν στον Οργανισμό μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, υποστήριξε, πως σε πρώτη φάση θα απορροφηθεί ένας αριθμός από αυτούς με δελτία παροχής υπηρεσιών και σε δεύτερη φάση θέλει να απορροφήσει και τους υπόλοιπους.

Για τους εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω εργολαβικών εταιριών, ανέφερε πως διερευνούνται τρόποι να αλλάξει το υπάρχον καθεστώς. Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου επανέλαβαν την πάγια θέση του Συλλόγου, πως πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι του Οργανισμού να εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όλες οι δράσεις του να στελεχωθούν με επαρκές προσωπικό , με πρόσληψη όλων όσων εργάζονταν μέσω προγραμμάτων των ΕΣΠΑ καθώς και με προσλήψεις επιπλέον προσωπικού. Ο Πρόεδρος  είπε, ότι είναι δύσκολο αλλά θέλουν να ξεκινήσουν την διαδικασία για προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου , αρχικά νοσηλευτικού και μετά ιατρικού και θεραπευτικού προσωπικού.

 Συζητήθηκε επίσης το πλαίσιο λειτουργίας και ο σκοπός του Οργανισμού, όπου ο Πρόεδρος  ανέφερε πως θα υπάρξει πρόταση για διαβούλευση αναθεώρησης του σκοπού και των δράσεων του ΟΚΑΝΑ από το Δ.Σ. Ο κ. Καφετζόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ.  πως υπάρχει Κυβερνητικός σχεδιασμός για δημιουργία στο μέλλον ενός ενιαίου φορέα για τις εξαρτήσεις και πως σε πρώτη φάση διερευνούνται οι δυνατότητες συνεργασιών μεταξύ των φορέων. Σε σχετικό ερώτημα των μελών του Δ.Σ. απάντησε πως είναι εναντίων των ιδιωτικών κέντρων απεξάρτησης και τις ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών. Όσο αφορά δε, την λειτουργία των θεραπευτικών δομών  είπε πως υπάρχουν σκέψεις αυτές να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς, όπου αυτό είναι εφικτό, με την ύπαρξη Μονάδων βραχείας, μακράς και χαμηλού ουδού. Σε σχέση δε με τους τρείς πυλώνες του Οργανισμού, δηλαδή Πρόληψη-Θεραπεία-Επανένταξη, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος  είπαν πως θα διερευνήσουν τρόπους να ενισχυθούν όλοι οι τομείς, σε κάθε περίπτωση όμως αυτοί παραμένουν εντός του πεδίου των δράσεων του Οργανισμού.

 Σε σχέση με την Σ.Σ.Ε τα μέλη του Δ.Σ. ενημέρωσαν  για την διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέσω του ΟΜΕΔ και υποστήριξε πως θα συζητηθεί όταν κατατεθεί η πρόταση της Μεσολαβήτριας.Σε επιμέρους δε όρους της Σύμβασης (π.χ άδεια πρόληψης burn out)  ανέφερε πως είναι θετικός στο να δοθεί.

 Το Δ.Σ αποφάσισε, μετά και από αίτημα του Συλλόγου για την συμμετοχή μέλους του Συλλόγου στις Συνεδριάσεις του.

 

Σχόλια