ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ



Μετά από αίτημα του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. με τον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό. Στην συνάντηση από τα μέλη του Δ.Σ. τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό όπως το πρόβλημα βιωσιμότητας του Οργανισμού με την χρόνια –πλέον- υποχρηματοδότησή  του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους 9000 εξυπηρετούμενους, της  έλλειψης αντιδραστηρίων ,αναλώσιμων και εμβολίων ,της υποστελέχωσης των υπαρχουσών  δομών ,το πρόβλημα με τις δράσεις του ΕΣΠΑ και της μη ανανέωσης των συμβάσεων των συναδέλφων και της υποτυπώδους λειτουργίας αυτών των δράσεων  με μετακινήσεις προσωπικού από τις υφιστάμενες υποστελεχωμένες δομές. 

Τα μέλη του Δ.Σ. ζήτησαν από τον Υπουργό ,
-αύξηση του προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και να ανοίξουν οι νέες μονάδες που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Οργανισμό,
-προσλήψεις προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία των δομών,
- την άμεση επαναπρόσληψη  όλων των συναδέλφων που εργάζονταν στα προγράμματα του Οργανισμού με χρηματοδότηση από το  ΕΣΠΑ
-οι προσλήψεις στον ΟΚΑΝΑ να μην γίνονται με Δ.Π.Υ. αλλά  να είναι συμβάσεις αορίστου χρόνου,
- ζήτησαν την παρέμβασή του, τόσο για την κακή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον Οργανισμό με την καταστρατήγηση του πλαφόν του 25% με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όσο και την διευθέτηση με Υπουργική απόφαση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους δικαιούχους, που έως και ήμερα δεν λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα σε αντίθεση με τους συναδέλφους στον υπόλοιπο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Ξανθός ενημερώθηκε και για την καθυστέρηση καταβολής του δεκαπενθημέρου του τρέχοντος μήνα και ότι αυτό συμβαίνει συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα  δημιουργώντας  ανασφάλεια και ανατροπή του οικονομικού προγραμματισμού εκατοντάδων εργαζομένων. 

Ο  κ. Υπουργός απαντώντας σε όλα όσα του παρουσιάστηκαν ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας σε όλη τη δημόσια περίθαλψη, και ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο δημοσιονομικό περιβάλλον δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι συγκεκριμένο. Μετά το τέλος των συζητήσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο θα γίνουν οι όποιες αναπροσαρμογές του κρατικού προϋπολογισμού, άρα και του Υπουργείου Υγείας, οπότε τότε θα ιεραρχηθούν οι ανάγκες και θα μπορεί να απαντήσει στα αιτήματα  που του τέθηκαν.
Υποστήριξε ότι πάγια θέση, τόσο δική του, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο θεραπευτικός πλουραλισμός και ότι πρέπει να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των φορέων που δρουν στην τομέα των εξαρτήσεων, σεβόμενοι την ατομικότητα της κάθε δομής και  να γίνει ένα νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο. Τέλος, υποστήριξε, ότι χρειάζεται να αξιοποιηθούν δημοκρατικά οι ελάχιστοι πόροι που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων.

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟΥ

Για το θέμα της  μη καταβολής του τρέχοντος δεκαπενθημέρου ο Γενικός Διευθυντής  του Οργανισμού ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. , ότι αύριο Τετάρτη θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις διαδικασίες εκταμίευσης της πρώτης δόσης του προϋπολογισμού του Οργανισμού  και στη συνέχεια με βάση αυτά τα στοιχεία θα ενημερώσει τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου για το πότε θα γίνει η καταβολή του δεκαπενθημέρου.

ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΑΣΕΟ

Η εκδίκαση της υπόθεσης του ΤΑΣΕΟ αναβλήθηκε για την 30η Οκτωβρίου. Να σημειωθεί, ότι στις 10 Οκτωβρίου έχει προσδιοριστεί και η εκδίκαση της νέας αγωγής για το ΤΑΣΕΟ που αφορά τα έτη 2009 έως 2012.

Σχόλια