ΕΓΓΡΑΦΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΣΥ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ



Η Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ κοινοποίησε στο Δ.Σ. του Συλλόγου επιστολή για το θέμα που ανέκυψε  από το έγγραφο της Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων με θέμα  «Χορήγηση δόσεων για το σπίτι (take-home) σε ασθενείς που κάνουν χρήση κάνναβης». Την επιστολή την κοινοποίησε το Δ.Σ. του Συλλόγου στη Διοίκηση του Οργανισμού  με την επισήμανση ότι  αναμένει τις δικές της ενέργειες για επίλυση του ζητήματος.
 
Ακολουθεί το έγγραφο της ΕΠΕΣΥ
 
Αθήνα 22/12/2014
ΠΡΟΣ: Διεύθυνση Εφαρμογών
ΚΟΙΝ.: Γραφείο Γενικού Διευθυντή
             Σύλλογο εργαζομένων ΟΚΑΝΑ
                                                       
 Η Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου δηλώνει τα ακόλουθα αναφορικά με το έγγραφο 18900/4.12.2014 της Διεύθυνσης Εφαρμογής Προγραμμάτων:

1.       Η οδηγία που περιλαμβάνεται στο έγγραφο σχετικά με την χορήγηση Take Home δοσολογιών στους θεραπευόμενους που κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης δεν είναι σύμφωνη με το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των θεραπευτικών δομών του ΟΚΑΝΑ (όρα σελίδα 150, κριτήρια χορήγησης Take Home δοσολογιών).

2.       Το ισχύον πλαίσιο, ορθώς ,δίνει τη δυνατότητα εξατομίκευσης  των θεραπευτικών παρεμβάσεων και η εξατομίκευση μπορεί να οδηγεί σε ανομοιογένεια στάσεων και αποφάσεων,  τόσο μεταξύ των δομών όσο και εντός της ίδιας δομής. Η ανομοιογένεια αυτή είναι αναμενόμενη και εν πολλοίς αντανακλά την σωστή λειτουργία της δομής. Παρόλα αυτά η ανομοιογένεια που περιγράφεται στο έγγραφο είναι πιθανό να προκύπτει από παραβιάσεις των κριτηρίων χορήγησης του Take Home όπως αυτά  προβλέπονται στο ισχύον πλαίσιο. Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής της ανεπιθύμητης ανομοιογένειας δεν μπορεί να περιλαμβάνει την παραβίαση των  κριτηρίων του πλαισίου. 

3.       Ανεξάρτητα από την συμφωνία ή όχι με την συγκεκριμένη οδηγία η ΕΠΕΣΥ θεωρεί αντιδεοντολογικό να γίνεται προσπάθεια  να αλλάξει με διοικητικό τρόπο το πλαίσιο θεραπευτικών δομών. Της οποιασδήποτε αλλαγής του ισχύοντος πλαισίου θα έπρεπε να προηγηθεί αξιολόγηση της εφαρμοσιμότητας και της αποτελεσματικότητας   του (από το σύνολο του επιστημονικού - θεραπευτικού προσωπικού και όχι μονομερώς από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων).

4.       Τα προβλήματα των μονάδων εδώ και πολύ καιρό είναι πολύ μεγάλα:  ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, μεγάλη επιβάρυνση του προσωπικού, τεράστια κοινωνικοπρονοιακά θέματα των εξαρτημένων. Τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων των εργαζομένων. Η ΕΠΕΣΥ θεωρεί επείγουσα την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και καλεί τη Διεύθυνση Εφαρμογών σε συστράτευση και συνεργασία.

 

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Σχόλια