ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

(Η παρακάτω επιστολή απεστάλη από το Δ.Σ. του Συλλόγου  στη Διοίκηση του Οργανισμού σχετικά με την προκήρυξη για την στελέχωση των μονάδων υποκατάστατων στις φυλακές Αγ. Στεφάνου και Κορυδαλλού.)

Στην προκήρυξη για την στελέχωση της μονάδας υποκατάστατων στις φυλακές Αγ. Στεφάνου και Κορυδαλλού  με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στις μονάδες προβλέπεται μόνο θέση ψυχολόγου και  δεν προβλέπεται θέση Κοινωνικού Λειτουργού. Δηλαδή οι μονάδες θα λειτουργούν με έναν μόνο θεραπευτή, όταν ο αριθμός των ατόμων που θα εξυπηρετούν απαιτεί αντίστοιχη τουλάχιστον στελέχωση με αυτή των μονάδων εκτός φυλακής. Στην ίδια προκήρυξη προβλέπονται  μόνο δύο νοσηλευτές,  ενώ οι μονάδες θα χορηγούν μεθαδόνη άρα οφείλουν να λειτουργούν και Σαββατοκύριακα και Αργίες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές ημέρες της εβδομάδας στην μονάδα να εργάζεται ένας μόνο νοσηλευτής  λόγω χρήσης των  νόμιμων repo. Με αυτό τον προγραμματισμό, σε περιόδους κανονικών ή/και αναρρωτικών αδειών η πιθανότητα ανεπαρκούς λειτουργίας της νοσηλευτικής υπηρεσίας των μονάδων είναι περισσότερο από προφανής.

            Εξάλλου στο Πλαίσιο λειτουργίας των θεραπευτικών δομών του ΟΚΑΝΑ, στο Γ΄ κεφάλαιο με τίτλο «Έμψυχο υλικό» σελ. 113 ορίζεται  ρητά, το αναγκαίο προσωπικό για την επαρκή λειτουργία μίας μονάδας υποκατάστασης.
            Ως Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα δημιουργίας προγραμμάτων υποκατάστασης σε όλες τις φυλακές της χώρας (μετά την λήξη της πιλοτικής εφαρμογής τους), με όρους και προϋποθέσεις που θα είναι επιστημονικά ορθές και θα εγγυώνται ότι οι δομές αυτές είναι λειτουργικά βιώσιμες και αποτελεσματικές.
Ούτε οι φυλακισμένοι εξαρτημένοι είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες, ούτε οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές είναι «για τα μάτια του κόσμου». Καλούμε τη Διοίκηση του Οργανισμού να προχωρήσει άμεσα σε νέα προκήρυξη για το προσωπικό που δεν αναφέρεται στην υπάρχουσα προκήρυξη και που είναι αναγκαίο για τη λειτουργία αυτών των  μονάδων.

Σχόλια

  1. Πιστεύω πως η απρόσκοπτη λειτουργία τα Σαββατοκύριακα και τις Αργίες απαιτεί άλλον ένα νοσηλευτή, ενώ ο/η κοινωνικός λειτουργός είναι απαραίτητος/η, τόσο για την αντιμετώπιση των ποικίλων κοινωνικών προβλημάτων των κρατουμένων, όσο και για να είμαστε σύμφωνοι με το νόμο που μιλά για υψηλής ποιότητας ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Υπάρχει υπόσχεση για πρόσληψη αυτών σε δεύτερο χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου