ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Ο Πρόεδρος του Οργανισμού τις τελευταίες ημέρες προαναγγέλλει την λειτουργία μονάδων υποκατάστασης σε κάθε πόλη που περιοδεύει ανά την Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα αρκετές από τις δράσεις του ΟΚΑΝΑ, δράσεις απαραίτητες για την λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών προς τους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, τους θεραπευόμενους και την κοινωνία, πρόκειται να διακοπούν καθότι χρηματοδοτούνται από προγράμματα του ΕΣΠΑ τα οποία λήγουν.


   Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση (επιδείνωση της γενικής υγείας των χρηστών, επιδημία HIV και HCV λοιμώξεων, αλλαγή του προφίλ της χρήσης με πολυτοξικομανία, εμφάνιση νέων εξαιρετικά επικίνδυνων ουσιών  και νέα αύξηση της ενδοφλέβιας χρήσης), πληθώρα προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από  το ΕΣΠΑ την προηγούμενη διετία (μεταξύ των οποίων παρεμβάσεις «στο δρόμο», μονάδες υποκατάστασης στις φυλακές, ασφαλείς χώροι χρήσης και προγράμματα εναλλακτικά της φυλάκισης ) όχι μόνον δεν συνιστούν  «άχρηστες» - (ούτε καν καινοτόμες) -  παρεμβάσεις μείωσης βλάβης αλλά είναι  απολύτως αναγκαία.

   Στη  Θεσσαλονίκη τα τελευταία δύο χρόνια λειτούργησαν υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ που από το ξεκίνημα τους αγκαλιάστηκαν από τους τοπικούς φορείς.  Προσέφεραν χρήσιμες υπηρεσίες τόσο στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών όσο και στους θεραπευόμενους και τώρα πρόκειται να κλείσουν με ότι συνέπειες θα έχει το γεγονός αυτό στην κοινωνία. Η αρχή γίνεται από το πρόγραμμα «Street work» της Θεσσαλονίκης (στις 5 Νοεμβρίου) που ουσιαστικά κλείνει, αφού δεν ανανεώνεται η σύμβαση των  εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτό.

Προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία δύο χρόνων εργασίας, τα χρήματα του ΕΣΠΑ, αλλά και το σημαντικότερο να εξασφαλιστεί η ποιοτική παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού,  διεκδικούμε:

 ü  Ένταξη τους στη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ (όπως, άλλωστε, προβλεπόταν από την προγραμματική σύμβαση)

ü  Ανανέωση των συμβάσεων εργασίας του ήδη υπάρχοντος και έμπειρου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας

ü  Τις απαιτούμενες νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις ώστε πλέον να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Καλούμε σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 4 Νοεμβρίου και ώρα 11:00π.μ. στο Δημαρχείο του Δήμου Θεσσαλονίκης  (αίθουσα νερού).

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ  

Σχόλια