ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" ΓΙΑ ΟΚΑΝΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Μονάδες υποκατάστασης σε στρατιωτικά νοσοκομεία και χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων
Η κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση προωθεί την εγκατάσταση μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ σε στρατιωτικά νοσοκομεία, χώρους και υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων. Το αν θα επιλεχθούν και στρατόπεδα για την εγκατάσταση προγραμμάτων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ θα το αποφασίσει το υπουργείο Αμυνας, είπε στο «Ρ» η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή.
Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην εγκληματική «αντιναρκωτική» πολιτική, η οποία κινείται στην κατεύθυνση της συντήρησης και διόγκωσης του προβλήματος, είναι αντιεπιστημονική, ιατρικοποιεί το πρόβλημα των ναρκωτικών και υπονομεύει το δικαίωμα χιλιάδων εξαρτημένων στην απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη.

Το ενδεχόμενο εγκατάστασης προγραμμάτων σε στρατόπεδα είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη, τη στιγμή μάλιστα που είναι γνωστό ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας είναι διαδεδομένη, όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία που παίρνει πλέον επιδημικές διαστάσεις. Αντί, λοιπόν, να δημιουργηθούν προγράμματα πρόληψης στα στρατόπεδα, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία προγραμμάτων χορήγησης μεθαδόνης και βουπρενορφίνης! Δηλαδή, θα χορηγεί οπιοειδείς ουσίες, οι οποίες επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν εξάρτηση, όπως και τα υπόλοιπα ναρκωτικά. Χωρίς να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, διασύνδεση με τα «στεγνά» προγράμματα, παραμένοντας στο δρόμο της συντήρησης χωρίς όρους και προδιαγραφές.
Αποστομωτική η εμπειρία που έχουν μεταφέρει κατά καιρούς οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ από τη λειτουργία των μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία: Εκατοντάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι σε χώρους δίπλα σε νεκροτομεία, πίσω από σκουπίδια, μέσα σε υπόγεια, με μονάδες που λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, με έναν ψυχίατρο ανά δομή, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να υπάρχει γιατρός παρά μόνο μια ή δυο φορές τη βδομάδα, με νοσηλευτές και θεραπευτές που δεν αρκούν ούτε κατά διάνοια για να καλύψουν τις ελάχιστες ανάγκες των προγραμμάτων που λειτουργούν ως «χώροι χαλαρής διαχείρισης υποκατάστατων».

Σχόλια