ΑΡΘΡΟ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" ΓΙΑ ΟΚΑΝΑ


 
 
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Βήματα πλήρους και βαθύτερης εναρμόνισης με την πολιτική της ΕΕ

Την πλήρη εναρμόνιση της πολιτικής που θα εφαρμόσει και η νέα διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και κατ' επέκταση η κυβέρνηση, με τις ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Μιχάλης Κατρίνης (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία) παρουσιάζοντας - στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής - τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους πρόκειται να κινηθεί η διοίκηση για το ζήτημα της αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης.

Εμμένοντας σε αντιεπιστημονικά και αντιδραστικά ιδεολογήματα, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ χαρακτήρισε την τοξικοεξάρτηση ως «πρόβλημα δημόσιας υγείας που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως και οι υπόλοιπες χρόνιες παθήσεις». Υπηρετώντας την προπαγάνδα που στοχεύει στη συσκότιση των πραγματικών αιτιών, ιατρικοποιεί ένα πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα που οξύνεται και πατώντας στο συγκεκριμένο ορισμό επαναφέρει το «θεραπευτικό πλουραλισμό» και σύνδεση των προγραμμάτων υποκατάστασης με τα «στεγνά» προγράμματα.

Αν αποκωδικοποιήσουμε το «θεραπευτικό πλουραλισμό», τον οποίο επικαλούνται κυβέρνηση και ΕΕ, στην ουσία πρόκειται για υπονόμευση και υποχρηματοδότηση των «στεγνών» προγραμμάτων που η αποτελεσματικότητά τους είναι αποδεδειγμένη (παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και τις ελλείψεις προσωπικού τουλάχιστον 200 άνθρωποι κάθε χρόνο κερδίζουν τη μάχη της απεξάρτησης και βγαίνουν πάλι «καθαροί» στην κοινωνία) και πριμοδότηση των προγραμμάτων υποκατάστασης (τα ποσοστά των απεξαρτημένων από τα συγκεκριμένα προγράμματα στα περίπου 20 χρόνια λειτουργίας τους είναι μηδαμινά). Πρόκειται για προγράμματα που σήμερα λειτουργούν με χαμηλές προδιαγραφές, κρατούν χιλιάδες ανθρώπους ομήρους της κρατικής πρέζας, διατηρούν νόμιμους και μόνιμους χρήστες.

Προκειμένου να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η συντήρηση του προβλήματος και η διαχείριση της ζωής χιλιάδων ανθρώπων, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ έκανε λόγο για την πρόθεση συνταγογράφησης υποκατάστατων στους σταθεροποιημένους χρήστες, αρχικά μέσω του ΟΚΑΝΑ και αργότερα από γιατρούς του ΕΣΥ (μελλοντικά ενδεχομένως κι από ιδιώτες γιατρούς). Το πρόσχημα, για να κυκλοφορούν περισσότερες ανθρώπινες σκιές, είναι για άλλη μια φορά η «μείωση της λίστας αναμονής και να απελευθερωθούν οι θέσεις εργασίας». Η λίστα αναμονής υπάρχει μόνο στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ δημιουργείται σκόπιμα και αξιοποιείται επικοινωνιακά απ' όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, για να περάσουν τα πιο αντιδραστικά μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αξιοποίηση της λίστας από τον τότε υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο, για να μεταφερθούν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο σε ένα χρόνο, στη Γερμανία, σημειώθηκαν 350 θάνατοι από υποκατάστατα (βουπρενορφίνη), ενώ στη Δανία σχεδόν οι μισοί θάνατοι από ναρκωτικά (44%) οφείλονται στη μεθαδόνη. Καμιά θεραπεία απεξάρτησης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν οδηγεί στο περιθώριο, έστω κι αν αυτό είναι «θεσμοθετημένο», αν αποβλέπει απλώς και μόνο στην «ομαλοποίηση» και τον κοινωνικό έλεγχο της συμπεριφοράς του εξαρτημένου, αν στοχεύει στη νομιμοποίηση του φαινομένου και στο συμβιβασμό με αυτό.

Η θεσμοθέτηση προγραμμάτων υποκατάστασης και στις φυλακές αποτελεί άλλον έναν άξονα, στον οποίο πρόκειται να κινηθούν διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα, σε κάποιες από τις φυλακές λειτουργούν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ που έχουν να επιδείξουν αξιοθαύμαστα αποτελέσματα και έργο. Τα προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές απλά θα πυροδοτήσουν τα ήδη οξυμένα προβλήματα και θα υπονομεύσουν το ιδιαίτερα δύσκολο έργο των «στεγνών» προγραμμάτων.

Οσο για τις αναφορές στην ανάγκη πρωτογενούς πρόληψης και παρεμβάσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία, επισημαίνοντας ως μοναδικό πρόβλημα την έλλειψη Κέντρου Πρόληψης στο Λασίθι, μόνο ως υποκριτικές και προκλητικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Εδώ και 15 χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης αιμορραγούν οικονομικά, οι εργαζόμενοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταποκριθούν στα ολοένα αυξημένα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις είναι η αλλαγή του σαθρού θεσμικού πλαισίου που διέπει τα Κέντρα Πρόληψης, η γενναία ενίσχυση του προσωπικού τους και αύξηση της χρηματοδότησης.

Παράλληλα, στις προθέσεις του ΟΚΑΝΑ είναι η ενεργός συμμετοχή των ΜΚΟ, στο όνομα της καταπολέμησης του κοινωνικού στιγματισμού. Ενώ έντονες ανησυχίες και ερωτήματα προκαλεί η πρόθεση της διοίκησης για μελλοντική μετεξέλιξη του Οργανισμού σε ...Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης όλων των εξαρτήσεων.

 

Σχόλια