ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ





Αθήνα 29/1/2014
Μαριλένα Σεργεντάνη
Μέλος Εξελεγκτικής Επιτροπής


                                                             Προς :
                                                             1. Το Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων ΟΚΑΝΑ
                                                             2. Tην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ



Απάντηση στο από 27/1/2014 έγγραφο του Μιχαήλ Λαζαρή



Ως το μόνο τακτικό μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου από το 2003 έως σήμερα αισθάνομαι σύμφωνα με την ανωτέρω επιστολή ως η μόνη υπόλογη για τις πράξεις και τις ενέργειες των ελέγχων.

Ξεκινώντας από την προτελευταία παράγραφο του εν λόγω εγγράφου, οφείλω να σας γνωρίσω ότι ουδέποτε κατατέθηκε προς έλεγχο οικονομικός απολογισμός, τον οποίο συνέταξε ο Σύλλογος, ούτε μας παραδόθηκαν τα βιβλία κλεισμένα και συμφωνημένα για να διεξάγουμε τον οικονομικό έλεγχο.

Απ’ εναντίας η Εξελεγκτική Επιτροπή βρέθηκε υποχρεωμένη και υπόλογη, να ενεργήσει για λογαριασμό του Συλλόγου ως λογιστής του.
Υποχρεώθηκε να διεξάγει τον έλεγχο ζητώντας συνεχώς στοιχεία και παραστατικά εγγραφών και να κάνει η ίδια εγγραφές στα βιβλία, προκειμένου να φτάσει σε κάποιο συμφωνημένο αποτέλεσμα. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα βιβλία με τις σημειώσεις του κάθε ελέγχου, και έχουν κρατηθεί από την επιτροπή αντίγραφα αυτών, φανερώνουν του λόγου το αληθές.

Αν οι αρμόδιοι – μέλη του Συλλόγου δεν μπορούν, δεν θέλουν ή δεν έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί, η εξελεγκτική επιτροπή δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη ούτε υπόλογη για τις πράξεις τους. Πόσο δε περισσότερο υπόλογο είναι μόνο ένα ή δύο μέλη της, πάνω στα οποία πέφτει όλο το βάρος του ελέγχου και οι πιέσεις για συμφωνία ποσών, όταν αυτά δεν έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία και δεν έχουν συμφωνηθεί ποτέ.

Έργο της εξελεγκτικής επιτροπής είναι να συμφωνεί τα υπόλοιπα, τις εγγραφές και τα κλεισίματα των βιβλίων του Συλλόγου, που πρέπει να έχουν ήδη γίνει από τα αρμόδια μέλη πριν αυτά φτάσουν στα χέρια της, και όχι να καλείται για να εκτελέσει τα δικά τους καθήκοντα την τελευταία στιγμή και επιπλέον να θεωρείται ότι καθυστέρησε κιόλας.

Αν όπως αναφέρεται, ο ταμίας δεν μπορεί να συμφωνήσει τα υπόλοιπά του, δεν μπορεί να κλείσει τα βιβλία που τηρεί και να παραδώσει στον επόμενο ταμία, αυτό δεν είναι δουλειά ούτε σφάλμα της Εξελεγκτική Επιτροπή και θα πρέπει να αναζητηθούν αίτια αλλού.

Την Εξελεγκτική Επιτροπή την ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα το αποτέλεσμα που έχει βγάλει ο ίδιος ο Σύλλογος και να ελέγξει τις πράξεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει για να φτάσει σε αυτό. Το να περιμένει ο Σύλλογος να του εκδώσει η Εξελεγκτική Επιτροπή το αποτέλεσμα που πρέπει ήδη να έχει ελέγξει πρώτα ο ίδιος είναι στην καλύτερη περίπτωση υπερβολή.

Όσον αφορά τον έλεγχο της περιόδου 2003-2006, αυτός διεξήχθη κανονικά και η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής παραδόθηκε στον τότε Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιωάννη Κακλαμάνη, μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα και αποδεικτικά παραστατικά. Η έναρξη του ελέγχου για το διάστημα 2006-2009 , για το οποίο δεν μας παραδόθηκε η έκθεση της προηγούμενης Εξελεγκτικής Επιτροπής από τον Σύλλογο, οφείλεται σε παράληψη του Συλλόγου και αφού κατατέθηκε από το προσωπικό μου αρχείο το προηγούμενο συμφωνημένο υπόλοιπο κλεισίματος.

Ο έλεγχος και η συμφωνία όλων των ετών έχει γίνει σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραδόθηκαν και τα επιπλέον που συλλέξαμε (συμφωνία και με τις εγγραφές-καρτέλες του λογιστηρίου ΟΚΑΝΑ) προκειμένου να συντάξουμε οι ίδιοι τον οικονομικό απολογισμό, που όφειλε ο Σύλλογος να έχει ήδη συντάξει-καταθέσει και τον οποίον καλούμασταν να ελέγξουμε.

Όσον αφορά τις ονομαστικές επιταγές που αναφέρονται ως μη κατατεθειμένες στον τραπεζικό λογαριασμό του Συλλόγου, σας γνωρίζουμε ότι ο έλεγχος που ξεκίνησε 10/6/2003 έχει υπολογίσει, έχει συμφωνήσει και έχει βρει καταγεγραμμένα στα βιβλία του Συλλόγου όλα τα έσοδα. Αν αυτές δεν κατατέθηκαν στην τράπεζα δεν αφορά την Εξελεγκτική Επιτροπή. Το μοναδικό ποσό επιταγής € 12.640,00 που αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του ΟΚΑΝΑ 9/10/07 και δεν υπάρχει στα βιβλία Συλλόγου, ούτε στα έσοδα ούτε στα έξοδά του, αλλά έχει ελεγχθεί από την εξελεγκτική επιτροπή σύμφωνα και με τις καρτέλες του λογιστηρίου ΟΚΑΝΑ, αφορά το Ένταλμα Πληρωμής Νο 1964/7-12-06, που εκδόθηκε για τις δωροεπιταγές του ΟΚΑΝΑ σ τα παιδιά των εργαζομένων του Συλλόγου.

Για την τριετία 2006-2009 η Εξελεγκτική Επιτροπή καλέστηκε για έλεγχο περισσότερες από μια φορές και έχει καταθέσει την έκθεσή της ,βάσει του τελευταίου ελέγχου που διεξήγαγε την 20/10/2009, με σχετικές σημειώσεις στο βιβλίο του Συλλόγου.

Για την περίοδο 2009-2013 ο έλεγχος διεξήχθη μόνο από τα δύο μέλη της εξελεκτικής επιτροπής Λάμπρου Μαρία (αναπληρωματικό μέλος) και Σεργεντάνη Μαριλένα(τακτικό μέλος) για το διάστημα έως και 31/12/2012. Το τελευταίο δε έτος 2013 μόνο από το τακτικό μέλος Σεργεντάνη Μαριλένα.

Επειδή ως λογίστρια κατανοώ τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας συνάδελφος άλλης ειδικότητας στην λογιστική διαχείριση, τόσο εγώ αλλά και τα άλλα μέλη τακτικά και αναπληρωματικά καταβάλαμε κάθε προσπάθεια, να βοηθήσουμε τον Σύλλογο να ξεπεράσει τη δυσκολία του στην λογιστική απεικόνιση των πράξεών του στα χαρτιά, σε καμιά περίπτωση όμως κανένα μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόλογο για τις αδυναμίες ή ανεπάρκειες των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Τέλος σας γνωρίζω ότι από την 16/1/2014 έχει κατατεθεί άτυπα στον Μιχάλη Λαζαρή η ολοκληρωμένη και τελική έκθεση οικονομικού ελέγχου για το διάστημα 21/10/2009 έως 31/12/2013 μαζί με όλα τα πρωτότυπα παραστατικά και βιβλία, και το σχετικό υπογεγραμμένο από μέρους μου αντίγραφο στον Πρόεδρο Γιάννη Κακλαμάνη σήμερα 29/1/2014.

Αθήνα 29/1/2014

Μαριλένα Σεργεντάνη – Λάμπρου Μαρία

Μέλος Εξελεγκτικής Επιτροπής

Σχόλια