Κάτι τρέχει με τη Μένη...

Ένα υποκατάστατο φάρμακο για τοξικομανείς, μία αποφασισμένη υφυπουργός, μία έμπειρη πρόεδρος  ένας ευαίσθητος Οργανισμός και μία τρύπα 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα επιχειρήματα ένθεν κακείθεν με συνημμένες αλληλογραφίες, έγγραφα, συμβάσεις, γνωμοδοτήσεις, και καταγγελίες συνθέτουν ένα παζλ για δυνατούς λύτες και μέχρι να έχουμε ολόκληρη την εικόνα του θα αναρωτιόμαστε. Τελικά πρόκειται απλώς για μια κόντρα μεταξύ κυριών για κάποιες επιμέρους παρατυπίες όπως καλλιεργείται από κάποιους κύκλους, ή για σκάνδαλο που, αναλόγως μεγέθους, μπορεί να έχει συνέπειες και στο πολιτικό σκηνικό.
Η κα Ζέττα Μακρή υφυπουργός Υγείας και αρμόδια λόγω χαρτοφυλακίου να εποπτεύει και τον Οργανισμό Καταπολέμησης των Ναρκωτικών,  διαπίστωσε κάποιες παρατυπίες- ατασθαλίες το μέγεθος και η σοβαρότητα των οποίων αυτή τη στιγμή ελέγχονται από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου τους επιθεωρητές Υγείας και αφορούν τρία θέματα για τα οποία ενημέρωσε χθες τους δημοσιογράφους.

«Το συνθλίβεις ή δεν το συνθλίβεις;»
Σύμφωνα με την κα Μακρή από το 2008 υπάρχει σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ για προμήθεια γενοσήμου φαρμάκου το οποίο διέθετε στις μονάδες του. Το 2012 ο ΟΚΑΝΑ ζητάει την έκτακτη εισαγωγή ενός νέου γενοσήμου φαρμάκου προχωρώντας μάλιστα σε απευθείας ανάθεση με την εταιρεία παραγωγής του. Αφού λοιπόν έκανε μια πρόχειρη τιμολόγηση του σε συνεννόηση με την εταιρεία και χωρίς να ενημερώσει τον ΕΟΦ προχωράει σε κλινικές εφαρμογές του συγκεκριμένου φαρμάκου ως μη όφειλε αφού τη διενέργεια των ελέγχων την κάνει μόνο ο ΕΟΦ. Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΦ δεν είχε καμία σχετική ενημέρωση και ότι αυτή η πρωτοβουλία της κας Μαλλιώρη στοίχισε 88.000 ευρώ. Στις 29 Αυγούστου του 2013 η κα Μακρή λαμβάνει έγγραφο από την κυρία Μαλλιώρη στο οποίο της αναφέρει χωρίς να την ενημερώνει για την έκτακτη εισαγωγή που είχε κάνει του συγκεκριμένου φαρμάκου το προηγούμενο καλοκαίρι, ότι ένα νέο φάρμακο έχει τιμολογηθεί και της διατυπώνεται το ερώτημα εάν πρέπει να κάνει διαγωνιστικές διαδικασίες σε σχέση και με το παλιό φάρμακο. Στο σημείο αυτό η κα Μακρή υπογραμμίζει ότι ο ΟΚΑΝΑ έχει το αυτοδιοίκητο και το ερώτημα της προέδρου του ΟΚΑΝΑ δεν εμπίπτει των αρμοδιοτήτων της. Επί πλέον και εκεί είναι το παράδοξο σύμφωνα με την κα Μακρή, η κα Μαλλιώρη της θέτει θέμα επικινδυνότητας του φαρμάκου όπως προκύπτει από έγγραφο του ΕΟΦ. Η απάντηση της υφυπουργού είναι ότι μέχρι να αποφανθεί ο ΕΟΦ εάν το φάρμακο είναι επικίνδυνο ή όχι, ο ΟΚΑΝΑ θα πρέπει να συνεχίζει να προμηθεύεται το φάρμακο από την «παλιά» εταιρεία με την οποία η σύμβαση έτσι και αλλιώς ήταν ενεργή.
Το πρόβλημα της απευθείας ανάθεσης είναι έλασσον σύμφωνα με την υφυπουργό αφού το πιο σοβαρό θέμα που διασυνδέεται με τη δημόσια Υγεία, είναι ότι παρά τις οδηγίες του φυλλαδίου του φαρμάκου για υπογλώσσια και μόνο χρήση, καθ’ υπόδειξη της κας Μαλλιώρη όπως αποδεικνύεται από έγγραφο που παρέθεσε η κα Μακρή γινόταν κονιορτοποίηση του φαρμάκου προκειμένου να γίνει πιο σύντομος ο χρόνος χορήγησής του και να μειωθεί ο κίνδυνος εξαγωγής του από τον χρήστη έξω από τη μονάδα. Να σημειωθεί όμως ότι κονιορτοποίηση γινόταν και στο πρώτο γενόσημο και οι οδηγίες για ενδεδειγμένη χρήση και των τριών φαρμάκων που έχουν εγκριθεί στην Ελλάδα, αναφέρουν την υπογλώσσια χορήγηση.
Αντικρούοντας τις κατηγορίες της κας Μακρή, η κα Μαλλιώρη υποστηρίζει ότι η υφυπουργός έδειξε σπουδή για παράταση της μονοπωλιακής σύμβασης με την εταιρεία του πρώτου γενοσήμου κάτι που δεν ήταν θεμιτό, εφόσον είχε εγκριθεί και τιμολογηθεί από τον ΕΟΦ ένα νέο φάρμακο. Επίσης ισχυρίζεται, ότι για το καλό των εξυπηρετούμενων από τον Οργανισμό θεώρησε σκόπιμο και είχε το δικαίωμα, να φέρει για σύντομο χρονικό διάστημα το συγκεκριμένο φάρμακο, εφόσον είχε πάρει και τη σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΦ, προκειμένου να κάνει κλινικές εφαρμογές για να διαπιστώσει εάν το φάρμακο ήταν γρηγορότερα  διασπώμενο κατά την υπογλώσσια χορήγηση του. Το φάρμακο εξάλλου το χρησιμοποιούν στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σχετικά με την κονιορτοποίησή του, αυτή σύμφωνα με την κα Μαλλιώρη συνιστά μία συνήθη πρακτική. Σύμφωνα με νεωτέρες μελέτες δε φαίνεται να επηρεάζεται η θεραπευτική  ισχύς του φαρμάκου, ενώ για ευνόητους λόγους είναι επιθυμητό και από τους νοσηλευτές και από τους χρήστες για να συντομεύεται ο χρόνος χορήγησής του φαρμάκου. Βέβαια, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα στο νέο φάρμακο όταν κονιορτοποιείται είναι το talk που έχει ως έκδοχο... Θα επανέλθουμε σε αυτό
 Η τρύπα και οι φωτοτυπίες των 600 ευρώ
Το δεύτερο θέμα για το οποίο η κα Μακρή κατηγορεί την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, είναι ότι σε έλεγχο που έκανε για χρήματα που διατέθηκαν στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, λείπουν κονδύλια ύψους περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα η κα Μακρή όπως είπε ενημερώθηκε από τον Οργανισμό, ότι κάποια χρήματα χρηματοδότησαν τρέχουσες ανάγκες δυναμικής διαδικασίας που αφορούν εσωτερικό δανεισμό « κάτι που είναι παράνομο». Επιπροσθέτως ο Οργανισμός, πολλές από τις απαντήσεις που έδινε σε ερωτήσεις  της υφυπουργού σχετικά με την πορεία του ελέγχου, είπε η κα Μακρή, ήταν "αστείες", όπως π.χ. κάνουν πολύ χρόνο να βγουν οι φωτοτυπίες…
"Όχι, τα χρήματα αυτά δε χάθηκαν", ισχυρίζεται η κα Μαλλιώρη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει καμία μαύρη ούτε άσπρη τρύπα. Ο Οργανισμός δεν έχει ελλείμματα αλλά πρακτικά δεν είναι δυνατόν να συλλεχτούν στοιχεία εντός 24ώρου όπως απαιτούσε η κα Μακρή από 73 κέντρα πρόληψης για τα οικονομικά των τελευταίων 4 χρόνων. Η κα Μαλλιώρη παραδέχθηκε, ότι κακώς μεν, αλλά 40 από τα 73 τμήματα δεν υπήρξαν συνεπή και δεν έστελναν εμπροθέσμως τα απολογιστικά τους στοιχεία. Εξάλλου, όπως είπε αυτό απαιτεί όχι μόνο χρόνο, αλλά έχει και μεγάλο κόστος αφού μόνο από ένα Τμήμα Πρόληψης, για να συλλεχθούν να φωτοτυπηθούν και να αποσταλούν τα στοιχεία, στοίχισε 600 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση κάποιος πρέπει να αποφανθεί... Θα επανέλθουμε και σε αυτό!
Σύμβαση με ΚΕΕΛΠΝΟ …είναι πολλά τα λεφτά
Πρόκειται για σύμβαση 20 εκατομμυρίων ευρώ που είχε υπογράψει με τον ΟΚΑΝΑ το ΚΕΕΛΠΝΟ, για  δημιουργία και  στελέχωση μονάδων μέσα στα νοσοκομεία από το 2012 Αφού δόθηκαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ο ΟΚΑΝΑ αποφάσισε μονομερώς και παρανόμως όπως καταγγέλλει η υφυπουργός, να τροποποιήσει τη σύμβαση κάτι το οποίο δεν  δέχθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο και κατήγγειλε  τη σύμβαση. Εκ των υστέρων όταν ζητήθηκε απολογισμός από τον ΟΚΑΝΑ δόθηκαν παραστατικά για  τα 5 εκατομμύρια ενώ απουσιάζουν απολογιστικά στοιχεία για περίπου 4.6 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ η σύμβαση που υπογράφηκε δεν τροποποιήθηκε μονομερώς αλλά η ίδια βρισκόταν σε συνεννόηση με την κα Κρεμαστινού ενώ οι νομικές υπηρεσίες ΚΕΕΛΠΝΟ –ΟΚΑΝΑ, επίσης βρίσκονταν σε συνεργασία. Τελικά, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ δε δέχθηκε την τροποποίηση και κατήγγειλε  τη σύμβαση ζητώντας πίσω τα χρήματα. Η κα Μαλλιώρη κατέφυγε για την υπόθεση αυτή στα δικαστήρια κατά του ΚΕΕΛΠΝΟ και η εκδίκασή της έχει ορισθεί για τις 19/2/2014. Όσο για τα χρήματα που δεν έχουν αποδοθεί παραστατικά, η κα Μαλλιώρη δήλωσε, ότι οι απαντήσεις θα δοθούν στο δικαστήριο. Οι πληροφορίες του healthview πάντως λένε ότι σο θέμα είναι πιο σύνθετο και οι απαντήσεις δεν θα βρεθούν εύκολα και το θέμα θα έχει εξελιξεις...
Οι τρεις αυτές  υποθέσεις, που αυτή τη στιγμή  εξετάζουν οι επιθεωρητές Υγείας, τις επόμενες μέρες θα βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα και του ΣΔΟΕ προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Πάντως η υπόθεση αυτή που μπορεί αρχικά να φαίνεται σα μία αντιπαράθεση δύο κυριών έχει βαθύτερες προεκτάσεις και ενδεχομένως να έχει παράπλευρες απώλειες. Για πολλούς μάλιστα, ήταν αναμενόμενο το γεγονός της μη αποδοχής της παραίτησης της κας Μαλλιώρη στις 4/11, από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ σημειωτέον προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ . Η κα Μακρή ερωτώμενη γιατί δεν έγινε τότε αποδεκτή η παραίτηση της κας Μαλλιώρη από τον υπουργό, απάντησε ότι "όταν κάποιος είναι ελεγχόμενος παραμένει στη θέση του". Και τώρα αλήθεια, έχει ζητήσει την παραίτηση της προέδρου του ΟΚΑΝΑ ο υπουργός ή όχι; Πρέπει ή όχι, τώρα μάλιστα που προέκυψαν επιπλέον στοιχεία να παραμείνει η κα Μαλλιώρη στη θέση της; Ο κος Γεωργιάδης, τη Δευτέρα το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο Mega, άφησε να εννοηθεί ότι της έχει ζητήσει να παραιτηθεί, η κα Μαλλιώρη όμως, όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη τύπου, είπε ότι αυτό δεν ισχύει και τον διαψεύδει. Το θέατρο των σκιων!!!
 Η κα Μαλλιώρη, όπως παραδέχθηκε και η κα Μακρή στη συνέντευξη τύπου είναι μια σημαντική προσωπικότητα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενδείξεις ότι πρέπει να ελεγχθεί. Και έτσι πρέπει να γίνει, γιατί όντως η κα Μαλλιώρη είναι μια σημαντική προσωπικότητα με εμπειρία στα θέματα καταπολέμησης των ναρκωτικών που 20 χρόνια τώρα διαδραματίζει ρόλο σε αυτό το χώρο. Ή από τον έλεγχο θα δικαιωθεί και θα αποδειχθεί  η προσφορά της στον Οργανισμό  ή αν όχι, θα έχουμε ένα ακόμη σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται πρόσωπο που προέρχεται από το κόμμα που συγκυβερνά με τη ΝΔ. Αλήθεια θα το αντέξει και αυτό η κυβέρνηση;

Σχόλια