Εφημερίδα των Συντακτών

Λυσσαλέα επίθεση της Ζέττας Μακρή στον ΟΚΑΝΑ

Η υφυπουργός Υγείας χωρίς κανένα συγκεκριμένο στοιχείο επιτέθηκε στον Οργανισμό λόγω της άρνησης της προέδρου του να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της και να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση για την προμήθεια φαρμάκου. Στοιχειοθετημένη με έγγραφα η απάντηση της Μένης Μαλλιώρη που αποδόμησε τις κατηγορίες που της απευθύνθηκαν.
     
Η υφυπουργός Υγείας χωρίς κανένα συγκεκριμένο στοιχείο επιτέθηκε στον Οργανισμό λόγω της άρνησης της προέδρου του να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της και να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση για την προμήθεια φαρμάκου. Στοιχειοθετημένη με έγγραφα η απάντηση της Μένης Μαλλιώρη που αποδόμησε τις κατηγορίες που της απευθύνθηκαν

Της Ντάνι Βέργου

efsyn-OKANA
Ακατανόητος ο λόγος της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή εναντίον του Οργανισμού Κατά των
Ναρκωτικών, χθες στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε με θέμα τον Οργανισμό. Με ασάφειες, μπερδεύοντας έννοιες, συσκοτίζοντας πτυχές και τελικά χωρίς να έχει στα χέρια της αποτελέσματα ενεργειών ελέγχου, καταφέρθηκε μαινόμενη εναντίον του Οργανισμού για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Γιατί; Επειδή η πρόεδρός του, Μένη Μαλλιώρη, δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις της για απευθείας ανάθεση για την προμήθεια φαρμάκου, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (2/11).

Με ένα γραπτό «εντέλλεσθε» προς την πρόεδρο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών Μένη Μαλλιώρη, στις 22/10, η υφυπουργός Υγείας επιβάλλει την παράταση σύμβασης και μπλοκάρει τη διεξαγωγή ανοιχτού διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκου. Σύμβαση που επιπλέον επιτάσσει να δει πριν από την υπογραφή της. Δύο έγγραφα της υφυπουργού Υγείας προς την πρόεδρο του Οργανισμού, που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», επιβεβαίωναν τις πιέσεις της υφυπουργού προς τη Μένη Μαλλιώρη να κάνει απευθείας αναθέσεις, οι οποίες την οδήγησαν στην παραίτησή της (4/11) που δεν έκανε δεκτή ο υπουργός.

Κυνήγι μαγισσών

Μετά από αυτό, η υφυπουργός αφιερώθηκε στο κυνήγι μαγισσών: στην έρευνα προκειμένου να εξακριβώσει ενοχοποιητικά στοιχεία κατά της διοίκησης του Οργανισμού. «Θα την κυνηγήσω με κάθε τρόπο. Χθες και σήμερα έχω στείλει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στον ΟΚΑΝΑ», μας έλεγε τον Νοέμβριο στο γραφείο της. Και τότε η υφυπουργός είχε αφιερώσει ένα δεκάλεπτο επίθεσης κατά της διοίκησης του Οργανισμού, μιλώντας για έγγραφα και πρακτικές του ΟΚΑΝΑ που έχουν τεθεί υπόψη της, ελεγκτέες για τη χορήγηση θεραπειών σε χρήστες και για την τήρηση των διαδικασιών, χωρίς όμως να έχει στοιχεία στα χέρια της. Τότε είχαμε εκφράσει τον προβληματισμό μας -που παραμένει και σήμερα- σχετικά με την επιλογή της χρονικής στιγμής των «αποκαλύψεων», αμέσως μετά την παραίτηση και την αποκάλυψη των πιέσεων για απευθείας ανάθεση.

Χθες η υφυπουργός δήλωσε πως ο Οργανισμός ελέγχεται μετά τις καταγγελίες ορισμένων εργαζομένων σε Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού, των οποίων έγινε αποδέκτης, αλλά και καταγγελιών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για σύμβαση που διατηρούσε με τον ΟΚΑΝΑ.

«Θα καταφύγω παράλληλα με την έρευνα στην Εισαγγελία», δήλωσε η υφυπουργός. Σε ερώτησή μας αν έχει τα αποτελέσματα των ερευνών στα χέρια της, απάντησε αρνητικά. Γιατί το φέρνετε το θέμα αφού δεν έχετε αποτελέσματα, ρωτήσαμε. «Το θέμα το φέρνω σήμερα γιατί θεωρώ ότι είναι άσκοπο να σας φωνάξω μετά από μία εβδομάδα», μας είπε. «Δημιουργείτε εντυπώσεις με τον τρόπο αυτό», της είπαμε. «Ο φόβος μου είναι να μη χαθούν στοιχεία. Θεωρώ ότι αν βραδύνω, θα ελεγχθώ κι εγώ»!

Στη συνέχεια αναφέρθηκε πολλές φορές σε μια «μαύρη τρύπα» που πότε ήταν δύο, πότε πέντε, πότε οκτώ, πότε δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ στον ΟΚΑΝΑ. Ποιο είναι τελικά το ποσό, τη ρωτήσαμε. «Πώς να ξέρω, αν δεν έχει τελειώσει ο έλεγχος, πόσο μεγάλη είναι η τρύπα;» μας είπε. Γιατί το συζητάτε τότε; ρωτήσαμε. «Γιατί θέλω να σας βλέπω», μας απάντησε. Διερευνάτε καταγγελίες και μας καλείτε; «Ας προστατεύσουμε την αξιοπιστία του ΟΚΑΝΑ. Θα μου επιτρέψετε να ανακοινώνω εκείνα τα οποία είναι επαρκώς τεκμηριωμένα με έγγραφα και τις υποψίες μου και τις υπόνοιές μου να τις κρατώ για τον εαυτό μου», απάντησε.

Διαψεύδει η Μαλλιώρη

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ έχει ζητήσει ακρόαση στις επιτροπές Διαφάνειας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να ενημερώσει για το θέμα. Η υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε χθες πως ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει την παραίτηση Μαλλιώρη, πληροφορία που διέψευσε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, η οποία μέχρι χθες αργά το βράδυ δεν είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον υπουργό.

Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η ίδια μετά την υφυπουργό Υγείας, αναφέρθηκε με σαφήνεια και παραθέτοντας έγγραφα και στα τρία θέματα.

Για το θέμα της προμήθειας βουπρενορφίνης: τον Αύγουστο του 2013 τιμολογείται στην ελληνική αγορά και εντάσσεται στο Δελτίο Τιμών από τον ΕΟΦ δεύτερο γενόσημο βουπρενορφίνης, το οποίο είχε ήδη άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ από το 2010. Ο ΟΚΑΝΑ ενημερώνει την προμηθεύτρια εταιρεία ότι βάσει νομοθεσίας είναι υποχρεωμένος και σκοπεύει να προχωρήσει σε ανοιχτό διαγωνισμό. Η υφυπουργός Υγείας με δύο επιστολές της προς την πρόεδρο του Οργανισμού υποδεικνύει τη μη διενέργεια διαγωνισμού και την παράταση της σύμβασης, επικαλούμενη έγγραφα του ΕΟΦ περί επικινδυνότητας του δεύτερου γενόσημου. Τα έγγραφα του ΕΟΦ δεν κοινοποιούνται στον ΟΚΑΝΑ. Η κ. Μαλλιώρη υποβάλλει την παραίτησή της στον υπουργό (4/11), ο οποίος δεν την κάνει δεκτή και υποβάλλει εκ νέου ερώτημα προς τον ΕΟΦ. Η απάντηση του ΕΟΦ αναφέρει το ιστορικό της κυκλοφορίας των σκευασμάτων βουπρενορφίνης, δεν αναφέρει κανέναν κίνδυνο για το δεύτερο γενόσημο, παρά κάνει λόγο για τη χρήση όλων των σκευασμάτων σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

Για τη χρηματοδότηση Κέντρων Πρόληψης: Οπως προβλέπεται και από την ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ (2009-2013), τα Κέντρα λαμβάνουν τη χρηματοδότησή τους από τον ΟΚΑΝΑ απολογιστικά, αφού δηλαδή καταθέσουν τους σχετικούς οικονομικούς απολογισμούς τους στον Οργανισμό. Τα μόνα ποσά που ο ΟΚΑΝΑ καταβάλλει προς Κέντρα Πρόληψης που δεν έχουν αποστείλει οικονομικούς απολογισμούς αφορούν τη μισθοδοσία των εργαζομένων στα Κέντρα, για την οποία δεν απαιτούνται παραστατικά καθώς προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία.

Ο ΟΚΑΝΑ, από τα χρήματα που έχει λάβει από το υπουργείο Υγείας για τα Κέντρα Πρόληψης, δεν έχει αποδώσει σε αυτά, μέχρι σήμερα, ποσό ύψους 2.518.000 €. Το ποσό αυτό δεν αποτελεί οφειλή του ΟΚΑΝΑ προς αυτά αλλά αδιάθετο ποσό προς τα Κέντρα που είτε δεν έχουν αποστείλει οικονομικούς απολογισμούς, προκειμένου να εκταμιευτεί το αναλογούν ποσό, είτε δεν έχει ολοκληρωθεί από τον Οργανισμό ο οικονομικός έλεγχος των ήδη παραληφθέντων απολογισμών των Κέντρων. Το ποσό των 2.518.000€ θα εκταμιεύεται σταδιακά προς τα Κέντρα όταν αυτά αποστέλλουν τους απολογισμούς τους και όταν ολοκληρώνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι που οφείλει ο Οργανισμός να διενεργεί. Οταν και για όσο χρόνο αυτά τα ποσά παραμένουν αδιάθετα προς τα Κέντρα, ο Οργανισμός, έχοντας να αντιμετωπίσει την υποχρηματοδότηση των τελευταίων δύο ετών, καταφεύγει σε προσωρινό εσωτερικό δανεισμό προκειμένου να ανταποκριθεί σε επείγουσες, συνεχείς και ανελαστικές ανάγκες (π.χ. φάρμακα, υγειονομικό υλικό, εργοδοτικές εισφορές), τις οποίες συστηματικά αντιμετωπίζει και έχει επανειλημμένα ενημερώσει για αυτές το υπουργείο, ζητώντας του κατευθύνσεις για άλλον -εκτός από τον εσωτερικό δανεισμό- τρόπο αντιμετώπισής τους. Το αντίστροφο άλλωστε –διάθεση από τον ΚΑΕ του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα- έχει συμβεί το 2010.

Για την τριετή σύμβαση (Μάρτιος 2011) ΟΚΑΝΑ – ΚΕΕΛΠΝΟ: προέβλεπε την αξιοποίηση από τον Οργανισμό ποσού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία 24 νέων Μονάδων Υποκατάστασης. Ενα χρόνο περίπου μετά την υπογραφή της, ο ΟΚΑΝΑ είχε δημιουργήσει συνολικά 31 νέες Μονάδες. Μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ της 18ης Μαΐου 2012 (με 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης «αίτημα του ΟΚΑΝΑ για τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ-ΟΚΑΝΑ»), γίνεται προφορική ενημέρωση στην πρόεδρο του Οργανισμού ότι αποφασίστηκε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ: α) δεν δέχεται την τροποποίηση, β) καταγγέλλει την Προγραμματική Σύμβαση, γ) αναθέτει στον κ. Θ. Παπαδημητρίου, διευθυντή ΚΕΕΛΠΝΟ, να διενεργήσει οικονομικό έλεγχο, και δ) ζητά να επιστραφούν τα χρήματα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν σταλεί στον ΟΚΑΝΑ τα πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης, δεν έχει ενημερωθεί ο ΟΚΑΝΑ για το αποτέλεσμα του οικονομικού ελέγχου, ενώ έχει στείλει προς το ΚΕΕΛΠΝΟ όλα τα σχετικά παραστατικά και δεν έχει ζητηθεί στον ΟΚΑΝΑ να επιστρέψει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα. Ο ΟΚΑΝΑ από τον Ιανουάριο του 2013 έχει ασκήσει και καταθέσει αγωγή εναντίον του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία θα εκδικαστεί στις 27 Φεβρουαρίου 2014.

Σχόλια