ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Ανακοίνωση ΟΚΑΝΑ σε συνέχεια της επιστολής της Υφυπουργού Υγείας, Ζ. Μακρή, που δημοσιεύτηκε στις 13/11/2013, στον Τύπο

O OKANA, σε συνέχεια της επιστολής της Υφυπουργού Υγείας, Ζ. Μακρή, η οποία δημοσιεύτηκε στις 13/11/2013, στον Τϋπο, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Αθήνα, 13/11/2013

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι σε δημόσια επιστολή απάντηση της Υφυπουργού Υγείας, κας Ζ. Μακρή, αφήνονται αιχμές για «πρακτικές» του ΟΚΑΝΑ σε διάφορες «δραστηριότητές» του που κατά τη γνώμη της Υφυπουργού χρήζουν διερεύνησης και ελέγχου. Τα τελευταία 3 χρόνια ο ΟΚΑΝΑ έχει αποδεδειγμένα παραγάγει έργο σε όλα τα επίπεδα, με πιο αναγνωρίσιμο εκείνο στη θεραπεία εξαρτημένων από οπιούχα ατόμων, με τη δημιουργία 3.000 επιπλέον θέσεων στο πρόγραμμα υποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα. Διπλασίασε τον αριθμό των Μονάδων του, μηδένισε τη λίστα αναμονής στη Θεσσαλονίκη, μείωσε τη λίστα αναμονής στην Αθήνα από 5.500 άτομα που ήταν το 2010 στα 2.800 άτομα, εξαντλώντας τις δυνατότητες που είχε για ορθή διαχείριση των πόρων του (υλικών και ανθρώπινων) σε μία περίοδο που οι κρατικές επιχορηγήσεις του μειώθηκαν στο 50%.
Όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν και πρέπει να επισκεφθούν τον Οργανισμό. Ως ελεγχόμενος είναι προτιμότερο να ελέγχεσαι όταν παράγεις έργο παρά όταν δεν παράγεις. Εξάλλου όλοι ελεγχόμαστε με διάφορους τρόπους ανά πάσα στιγμή και από πολλές πλευρές: από θεσμούς, εποπτεύοντες, αρμόδια όργανα, ομότιμους φορείς, αποδέκτες των υπηρεσιών μας. Ακόμα και ο ΕΟΦ, σύμφωνα με την επιστολή της Υφυπουργού, ελέγχεται εκ νέου για σκεύασμα, στο οποίο ο ίδιος έχει δώσει άδεια κυκλοφορίας έχοντας προφανώς διενεργήσει όλους τους απαιτούμενους ελέγχους.
Λυπούμαστε ιδιαίτερα που η παραγωγή έργου στην περίπτωσή μας αντιμετωπίζεται με τόση επιφύλαξη και συνοδεύεται τα τελευταία χρόνια από ανώνυμες καταγγελίες, κακόβουλα σχόλια, φήμες που διαρρέουν από αφανείς πηγές. Λυπούμαστε ιδιαίτερα που στο χώρο των εξαρτήσεων μοιάζει να έχουμε ως μόνους συμμάχους τους 8.000 ασθενείς μας. Τέλος, λυπούμαστε ιδιαίτερα που ενώ το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ καλύπτει -έχοντας παραμείνει το ίδιο- υπερδιπλάσιες ανάγκες με τις μισές αποδοχές σε σύγκριση με το 2010, θα πρέπει να υπεραμύνεται της απόδοσής του και να αποδεικνύει συνεχώς ότι στον ΟΚΑΝΑ τηρούνται η νομιμότητα, οι διαδικασίες και η δεοντολογία.

Σχόλια