ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ

 
Ναρκωτικά-Η τραγική μαρτυρία ενός πρώην χρήστη ηρωίνης              
 
Ο Δημήτρης σήμερα είναι 64 ετών. Επί 52 χρόνια πότιζε τις φλέβες του με ηρωίνη, ενώ είναι μόλις 3 χρόνια που έχει αποφυλακιστεί. Ναρκωτικά και ζωή δεν πάνε μαζί. Τώρα έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ. Ο ίδιος βεβαιώνει ότι ζει ακόμα χάρις στη στήριξη που έλαβε από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΟΚΑΝΑ στα Χανιά. Πολλοί άλλοι όμως δεν τα κατάφεραν.
Τραγικό είναι ότι πολλοί νέοι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών και το κράτος θα πρέπει να λαμβάνει μέριμνα, ώστε να αποτοξινώνονται και να καθίστανται πάλι ωφέλιμα στην κοινωνία.
Οι συνθήκες στο μεταξύ μέσα στα κελιά είναι πολύ σκληρές για όσους κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, πέφτοντας στην κυριολεξία σε ένα φαύλο κύκλο, από όπου δύσκολα μπορεί να ξεφύγει κανείς. “Είναι πιο εύκολο να το βρει κανείς μέσα εκεί, παρά έξω στην κοινωνία”, λένε πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Δεν είναι λίγοι οι νέοι άνθρωποι που πεθαίνουν ξεχασμένοι σε παγκάκια και σε ερείπια, ακόμα και κοντά στα σκουπίδια, ή μέσα σε τουαλέτες, κυρίως δημόσιες.
Κάποιοι άλλοι πεθαίνουν μέσα στο κελί.
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, το κράτος κλείνει τη στρόφιγγα, κόβοντας δαπάνες και χρηματοδοτήσεις που αφορούν στα λειτουργικά έξοδα των κοινωνικών δομών. Ο ΟΚΑΝΑ για να λειτουργεί χρειάζεται περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ σε πανελλήνιο επίπεδο.
Το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 200 πρώην χρήστες στα Χανιά και 50 στο Ρέθυμνο, πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς σε συμπαράσταση των συναδέλφων τους στην Αθήνα που απεργούν εδώ και ένα μήνα. Ο ΟΚΑΝΑ απειλείται με λουκέτο και όπως τονίζει το προσωπικό, αν κλείσει η οικονομική ζημιά για το κράτος θα είναι μεγαλύτερη από τα χρήματα που χρειάζεται για να συντηρηθούν οι μονάδες του σε όλη τη χώρα.
 


 

Σχόλια